Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

kamere

2962 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Spoštovani V tujini imajo odlične izkušnje, potem ko so opremili policiste s priročnimi kamerami. Vsi postopki so izvajani potrpežljiveje in pravilneje, vsi udeleženci, tako policisti kot državljani se zavedajo, da so snemani. Strošek ni visok, učinki so pozitivni. Je tak ukrep predviden za našo policijo?

37 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M mitsch 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 1. 2018

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Glede omenjenega predloga sporočamo, da je Slovenska policija prepoznala prednosti uporabe video kamer za snemanje policijskih postopkov, zato je skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve aktivno sodelovala pri pripravi predloga zakonodaje, ki bi policistom omogočala uporabo tovrstnih tehničnih sredstev pri opravljanju nalog policije.

Uporaba tehničnih sredstev za fotografiranje ter video in avdio snemanje pri izvajanju policijskih nalog je med drugim določena v 114. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije (Uradni list RS, številka 15/13, 23/15 – popr. in 10/17). Ta v prvem odstavku 114. člena določa, da smejo policisti za spremljanje zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje, ki so v uporabi v policiji. Policija je v preteklosti že nabavila manjše število video kamer, ki jih trenutno uporabljajo predvsem policisti posebnih policijskih enot, v letu 2017 pa so jih testno uporabljali tudi ostali policisti, predvsem tisti, ki naloge opravljajo v patruljah in drugih podobnih oblikah dela.

Zaradi ugotovljenih pozitivnih učinkov uporabe tovrstnih tehničnih sredstev, policija v letošnjem letu načrtuje nabavo dodatnega števila video kamer, ki jih bodo policisti uporabljali pri izvajanju policijskih postopkov.

Predlog predlagatelja se tako že izvaja, zato Ministrstvo za notranje zadeve in Policija menita, da nadaljnja obravnava predloga ali kakšne druge sistemske spremembe (na primer spremembe in dopolnitve zakonodaje) niso potrebne.

Priloge:

Komentarji