Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


kamere
 
mitsch
Ogledov: 327
Predlog poslan 13.10.2017
Razprava se zaključi 27.10.2017
Zadnja sprememba 07.09.2017 12:47:45

30 Za | 1 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  
Spoštovani V tujini imajo odlične izkušnje, potem ko so opremili policiste s priročnimi kamerami. Vsi postopki so izvajani potrpežljiveje in pravilneje, vsi udeleženci, tako policisti kot državljani se zavedajo, da so snemani. Strošek ni visok, učinki so pozitivni. Je tak ukrep predviden za našo policijo?
Ključne besede body cam
Kategorija: Notranje zadeve


Zadnji komentarji:

Ferenc | 16.10.2017 | 13:28
Verjetno niste vedeli, a slovenski policisti že uporabljajo kamere, pripete na uniformah, s katerimi snemajo izvajanje postopkov.

Kamere, ki jih imajo policisti nameščene med izvajanji postopkov, so v nekaterih policijah drugih držav že vrsto let stalnica, saj služijo tako kot dodatna zaščita za verodostojnost policistovih postopkov kot tudi preventivno proti tistemu, ki bi imel namen verbalno ali celo fizično kaj grdega sporočiti policistu. 

Slovenska policija je že nabavila in tudi uporablja kamere, ki jih policisti uporabljajo tako, da jih imajo pripete na uniformo, na posamezen kos opreme ali nameščene v vozilu ter snemajo izvedbo policijskih postopkov. 

Za zdaj je z njimi med delom opremljenih le peščica policistov, saj so lani nabavili 20 kamer, tako da jih imajo sedaj skupaj 30. Uporabljajo jih predvsem pripadniki specialne policijske enote. 

Dovolite pojasnilo: "Tehnična  sredstva  za  fotografiranje  ter video in avdio snemanje zagotavljajo vrsto prednosti. Izkušnje tujih policij kažejo, da se z uporabo teh sredstev zmanjšajo tako napadi na policiste kot prekomerna uporaba sile v policijskih postopkih, zmanjša se število tako imenovanih škodoželjnih pritožb zoper policiste, zagotavlja višja raven dokazljivosti v  kazenskih  in drugih postopkih, omogoča bolj nazorno spremljanje zakonitosti in strokovnosti izvajanja policijskih postopkov ..."

Avdio in video snemanje lahko policija izvaja denimo tudi pri spremljanju javnih zbiranj zaradi zagotavljanja "varnosti ljudi in premoženja ...., če je glede na okoliščine mogoče pričakovati množične kršitve javnega reda ali kazniva dejanja." 
starfotr | 13.10.2017 | 14:14
Že tako je preveč nadzora vse povsod.
pončo | 15.10.2017 | 14:50
Udejanjenja predloga se boji tisti, ki je nagnjen k delanju p***arij.
svobodna_misel | 16.10.2017 | 10:02
Itak smo nadzorovani. Pravijo da bog vse vidi in vse ve. Danes pa so lahko bogovo vsi tisti, ki imajo dostop do nadzornih kamer, ki so vsevprek. Proti temu se mali človek lahko zoperstavi samo tako, da še on dobi dostop do nadzora. Tako bomo nadzorovali en drugega in vsi bomo pazili kaj delamo in kako se obnašamo. Sicer pa ima danes to orodje lahko kar vsak v svojrm žepu to je pametni telefon in lahko snema kar se mu zljubi. 
Burek Man | 16.10.2017 | 10:55
Smisel tega je, da ce te policaji tepejo, jih prijavis, in zahtevas videoposnetek njihovih kamer. Ce je posnetek cel, in se vidi, da te tepejo, imajo problem, ti pa odskodnino. Ce se vidi, da te niso tepli, pa da se pritozujes, da zavleces postopek, imas ti problem. Kamere resujejo mnogo rekla-kazala problemov, ko imas dve razlicni zgodbi, kaj je bilo, kaj se je zgodilo, ipd. 

In za razliko od mobilnih telefonov, so s temi kamerami dolzni snemati, in ne samo, kadar njim pase, kot je trenutno pri mobilnih telefonih.