Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Eksterni ocenjevalec pri (trenutno) internem delu mature

3322 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Trenutno stanje

Po trenutnem sistemu so vsi trije člani komisije na ustnem (internem) delu mature iz iste ustanove, torej se med seboj poznajo. Dva sta strokovna in en je nestrokoven. Težava pri taki sestavi je v tem, da pogostokrat prihaja do subjektivizma s strani ocenjevalcev zaradi (ne)favoriziranja določenega kandidata ali pa se po neuradnem dogovoru z ravnateljem ali aktivom predmeta dodeljuje previsoke ocene samo zato, da bi šola obdržala visoko statistiko na maturi.

Predlog izboljšave

Predlagam, da naj bo zasedba komisije pri ustnih izpitih na maturi sestavljena iz treh članov, pri čemer je en član eksterni učitelj ocenjevanega predmeta z druge šole, ki je usposobljen za določen maturitetni predmet, drugi član interni učitelj ocenjevanega predmeta s kandidatove šole, tretji član pa eksterni učitelj istega ali drugega predmeta s tretje šole, na kateri ne delata prva dva člana. Z mešano sestavo komisije bi se možne nepravilnosti bistveno odpravile in zagotovile bolj legitimne ocene.

Naloge članov:

  • 1. član izprašuje kandidata
  • 2. član zagotavlja in preverja strokovno korektnost vprašanj 1. člana in skupaj z njim sooblikuje oceno. Obvelja povprečje (aritmetična sredina) obeh, pri čemer se posamezni oceni ne smeta razlikovati za več kot 4 od skupno 20 %.
  • 3. član ustrezno premeša izpitne listke z vprašanji, na kratko po potrebi razloži potek ustnega izpita in kliče kandidate v učilnico ter nadzira korektnost izvršitve ustnega izpita (karseda točen čas začetka in konca spraševanja, skupaj s 1. in 2. članom preprečuje plonkanje kandidata in sugeriranje odgovorov kandidatu s strani 1. in 2. člana, preveri, ali sta 1. in 2. član na ocenjevalni list vpisala isto število točk, kot sta rekla, ipd.).

Prav tako predlagam, da bi pri drugih predmetih, ki nimajo ustnega internega dela, temveč interni del v obliki poročil laboratorijskih ali terenskih vaj ipd., bil še dodaten eksterni ocenjevalec z druge šole, ki bi ocenil poročila, nato pa bi obveljalo povprečje (aritmetična sredina) obeh ocenjevalcev, pri čemer se posamezni oceni ne smeta razlikovati za več kot 4 od 20 %, sicer se pošlje v oceno še tretjemu strokovnemu ocenjevalcu, ki skupaj s svojo oceno nato naredi končno povprečje treh ocen.

16 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Alissa White-Gluz 20 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 12. 2017

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Državna komisija za splošno maturo je v zadnjih letih v okviru prenove mature intenzivno delala tudi na posodobitvi internih delov predmetov splošne mature.

Ob vsakoletnem izvajanju mature se pojavljajo tudi potrebe po izboljšavah in posodobitvah posameznih delov mature oziroma, mature kot celote, vendar je ob tem treba imeti v mislih celoten sistem srednješolskega splošnega izobraževanja kot tudi vpis v terciarno raven izobraževanja.

Izsledki opravljenega dela Državne komisije za splošno maturo so bili predstavljeni tudi strokovni javnosti, vendar je bilo na podlagi opravljene razprave ugotovljeno, da je treba k prenovi tega področja pristopiti premišljeno in po korakih, ki zagotavljajo kakovosten zaključek srednješolskega splošnega izobraževanja in hkrati dajejo dobro podlago za nadaljnji študij.

Procesi pri zakonodajnih spremembah niso preprosti in hitro izvedljivi, saj zahtevajo konsenz vseh deležnikov, ki jih zadeva področje mature, zato jim pristopamo premišljeno in z veliko mero odgovornosti, saj gre za prihodnje generacije, ki bodo oblikovale našo prihodnost.

Vaš predlog za spremembo internega dela mature smo posredovali ustrezni strokovni komisiji v obravnavo. V teku je tudi prenova gimnazijskih programov. Delovna skupina za prenovo le-teh se je prvič sestala konec novembra. Ker z delom še ni zaključila, vas o rešitvah še ne moremo seznaniti.

Komentarji