Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Postopno uvajanje 30 urnega delovnika v roku 10 let
Anti NWO
Ogledov: 2941
Predlog poslan 31.07.2017
Z odzivom organa 10.10.2017
Zadnja sprememba 30.07.2017 02:51:01

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (36)  

    Predlagam, da se v roku 10 let uvede 30 urni delavnik. Cas je ze, da se zacne resno razmislja o postopnem skrajsanjem delovnega casa, kar ze vec let mnogi opozarjamo in zahtevamo od vlad celega sveta, zato prosim, da cimvec podpre moj predlog in ga deli dalje, ter objavlja v ostalih medijih, da se zacne o temu resno razmisljati.

   Predlagam naprec da cimprej in sicer ze od leta 2018, preidemo postopno na krajsi delovni cas in sicer vsako leto skrajsamo delovnik za 1 uro, kar pomeni, da bomo z novim letom lahko delali le 39 ur na teden in sicer tako, da bomo prvo leto vsak petek delali po 7 ur namesto 8.
   Naslednje leto preidemo na 38 ur na teden, kar pomeni, da v cetrtek in petek se dela po 7 ur in tako postopoma v roku 5 let preidemo na 35 ur na teden in vsak dan se dela samo se po 7 ur.

V naslednji 5 letih nato ponovimo postopek in sicer, da vsak petek se dela po 6 ur namesto 7 in tako naprej, dokler ne preidemo na 30 ur na teden delavnik in vsak dan delamo samo se po 6 ur. 

Nujno moram opomniti, da malica se steje v delovni cas in tako mora ostati, tako, da si nebi slucajno delodajalec privoscil reci, da ime nekdo 1 uro prosto za malico, ker to po novem bo absolutno PREPOVEDANO, ker malica se steje v delovni cas in malica mora ostati minimalno 30 minut, po zelji pa lahko tudi 6 ur, toda v temu primeru bomo imeli placano polno placo in bomo hodili samo na malico in domov.

 

Za ostale poklice, kjer se dela vec izmen in je gibljiv urnik, pa se uvede prav tako postopno krajsanje delovnih ur z poudarkom, da je prepovedano delati nadure v prevelikem obsegu in seveda, nadure morajo biti ustrezno placane, delovna ura, pa se mora vsako leto povisati toliko, da se kompenzira razliko do prvotne place, saj manj kot minimalne place se ne sme izplacati, oziroma placa ostane nespremenjene, klub krajsemu delovnem casu, nadure pa morajo biti dodatno placane


Ključne besede 30, urni, skrajsan, deloni, urnik, 10, let
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Anti NWO | 28.08.2017 | 21:39
 
Delodajalec bo pac moral malo bolje gledati koga zaposli, torej nekoga, ki zivi cimblizje, po moznosti, da organizira tudi prevoz na delo in tako se prespara na potnih stroskih. Prav tako lahko zrihta malico, itd.. Vse se da, ce se hoce, ne pa kot sedaj, ko eni imajo privilegije, da so zaposleni po 8 ur in dobijo potne in malico, drugi pa so brezposelni.

Poleg tega ponovno, naj vas opomnim, da so ljudje v nasi drzavi, ki bi lahko delali samo 1 ur na dan , torej 5 ur na teden in bi se zmeraj prejemali minimalno placo. Kako je to mogoce, pa razmislite sami, saj ze tako prevec ljudi lahko dela samo 20 ur na teden za minimalca, ce prejema povprecno placo, nas predsednik BORUT PAHOR, pa bi komot lahko delal samo 10 ur na dan in prejemal se zmeraj minimalno placo, toda pol bi verjetno jokal, da ne mora preziveti.
Burek Man | 29.08.2017 | 10:17
Torej tvoja ideja je, da čistilke, katerih delo je poceni, naj delajo 40 ur na teden za minimalca, pahor, čigar delo je drago, pa naj dela recimo 1 uro na dan, pa na koncu bosta oba na minimalcu?

Glej, tebi ekonomija ni jasna. Imaš na eni strani delavce, ki ponujajo delo, in delodajalce, ki si želijo dela delavcev. Noben ne sili delavce delat (razen da bodo konec meseca na cesti, ker ne bo plače), in nihče ne sili delodajalce zaposlovat (razen, da bodo konec meseca zaprli firmi, ker ne bodo nič naredili in prodali). 

1 ura nekega lahkega fizičnega dela je vredna zelo malo, ker to delo lahko opravlja vsak, brez šole, brez znanja, brez kakih posebnih lastnosti, in zato se na tako delovno mesto prijavi ogromno ljudi. Minimalna plača je samo varovalo, da nekdo, ki dela poln delovni čas, ni konec meseca laćen (seveda če je kolikor tolikor skrben z denarjem). In 40 ur je tudi nekako merilo za potreben čas, da si prislužiš minimalca. 

1 ura nekega ozko specializiranega programerja je pa recimo vredna ogromno. Mogoče celo toliko, kolikor celotna minimalna plača, ali pa vsaj kot cel 40urni teden. Delodajalec tudi takemu lahko ponudi minimalca, ampak delavec bo verjetno rekel ne. Zato se delodajalec in delavec spogajata za plačo, ki mora seveda biti nižja, kot je vrednost opravljenega dela (da se ga sploh splača najet), in vsaj tolikšna, da bo delavec pripravljen delat za ta denar. In tak delavec se lahko odloči da bo delal samo 2 ure tedensko (se zmeni s šefom, vplača polne prispevke in prejme plačilo samo za te dve uri). 

Sprijazni se, da je pač delo nekaterih več vredno od dela drugih. Da tudi v en delavec sestavi več mikserjev, in to bolje, z manj napakami, kot drugi; zato tudi dobi več denarja. 
znalček | 23.08.2017 | 16:22
Blaž, najprej zmotil si se v računu. 30 ur je 25 % manj od 40. No v resnici danes delamo 37,5 ur, tako, da če pri 30 urnem delovniku ne bi bilo plačane malice, bi res šlo samo za 20% zmanjšanje delovnega časa. vendar plača ne bi bila nujno toliko manjša. Produktivnost bi bila pri krajšem delovniku gotovo višja. Govorim na pamet, vsaj 10% primanjkljaj časa bi se pokrilo iz tega. Poleg tega bi se zmanjšala nezaposlenost, kar pomeni narodnogospodarski prihranek, nižje prispevke, kar bi pokrilo recimo 5%. Ker bi bil delovnik krajši, bi lahko tudi starejši delali nekoliko dlje in bi bili manjši prispevki za pokojnine. 6-urni delovnik bi poenostavil tudi izmensko delo (recimo trgovkam), kar bi spet predstavljalo prihranek. Mogoče bi GDP padel za kakšen odstotek, kar pa bi nadomestil z višjo obdavčitvijo najprestižnejših avtomobilov, rezidenc, ekološkimi taksami itd.
Burek Man | 23.08.2017 | 22:28
Kako točno se izmensko delo izboljša? Trenutno so 3 izmene, 3 delavke, 3x potni stroški, 3x malica. Potem boš rabil 4 izmene, 4 delavke, 4x potne stroške, 4 malice... torej uvajaš dodatni strošek.

In zakaj spet z novimi davki? Ljudje, ki kupujejo prestižne avtomobile so tisti, ki več zaslužijo, posledično plačajo več davka (zaradi progresivne lestvice tudi procentualno več, kar je že sploh polom), plačujejo višje prispevke za pokojnino in zdravstvo (potem pa zaradi čakalnih vrst hodijo še k privatnikom, pa še dodatno plačujejo), in ti bi jih še dodatno obdavčeval?

Daj nehajte že s temi komunističnimi idejami... ja, na papirju lepo zgleda, da dobi čistilka isto denarja kot dohtar, pa da so vsi srečni, ampak ne boš ga našel sposobnega človeka, da bo šel za dohtarja, če bo plača ista (ali pa le malo višja od čistilkine), in ko sešteješ vs skupaj, dobiš situacijo kot v venezueli (ki vemo kaka je) (oz. za starejše, spet bo treba hodit po kavbojke pa kavo v avstrijo in italijo, pa par nepar bo, pa boni, pa visoke carine, in vse kar paše zraven... ja, bogatih pa ne bo... razen tistih v partiji)
znalček | 31.08.2017 | 11:05
Glej Burek te ideje o liberalnem kapitalizmu so med ekonomisti v glavnem presežene, jasno jih pa kapitalski lobiji poskušajo vcepiti nekaterim državam in jih postaviti v neokolonialni položaj. Obdavčitev luksuznih dobrin je pomembna predvsem zato, ker kapitalski dobiček beži v davčne oaze. Progresivni davek ne deluje, saj srednji sloj plačuje visoke davke, elita pa zanemarljive. Banalni primer tega na nižjem nivoju mi je pokazala znanka, ki dela v vrtcu. Najvišje prispevke za vrtec plačujejo ljudje, ki bi morali predstavljati višji srednji sloj (direktorji manjših podjetij, najvišji državni uslužbenci, zdravniki, profesorji, inženirji ...) Najnižje prispevke poleg nižjega sloja (po plačah) plačujejo tudi obrtniki, podjetniki, borzni špekulantje itd. Razlika med prvimi in drugimi je v tem, da drugi praviloma pridejo po svoje otroke z vozilom v vrednosti 100.000 EUR in več, bivajo v luksuznih rezidencah in kupujejo najdražje izdelka. V redu, naj, ampak bi morali za to plačevati ustrezne davke.
Burek Man | 31.08.2017 | 18:53
Za ne-placevanje davkov imamo davcne inspektorje. To je simpl.

Davcne optimizacije so seveda mozne, novi davki tukaj ne resijo nic, ker ze sam pravis, da joh bogatasi itak ne placujejo, tako da, breme ostane samo "raji" (na koncu najvec tega pobere srednji razred, ki ga ze tako skoraj ni vec)

Mimogrede, samo ddv in dmv (da ne govorim o ostalih uslugah) je pri 100k eur avtu vec, kot vsi prispevki in davki skupaj, nekoga na minimalcu. 
Anti NWO | 17.08.2017 | 11:11
 
Jaz ponujam ljudem moznost zaposlitve za 30 urni delovni cas in to za enako placo!!!! Katera budala, je proti temu predlogu?!?!?

Da ne boste mislili, da je skrajsan delovni urnik nekaj novega v nasi drzavi, ker si ga nisem jaz izmislil, marsikje delajo ze 20 UR NA TEDEN!!!!! Seveda za zelo zalostno placilo in eni ljudje so prisiljeni to sprejeti!!!! Jaz bi zelel dati moznost cimvec ljudem, da delajo za krajsi delovnik in, da imajo zagotovljeno minimalno placo!!!! Ce se bo komu znizala placa bo to samo za predsednika drzave, ki ne bo vec prejel 3.000€, temvec samo 2400€ place. Ce se vam kej smili mu boste lahko donirali kaj denarja, toda mislim, da bo lahko prezivel, saj to je se zmeraj krepko nad minimalcem, zato se vam teji ljudje ne smejo smisliti, mislite nase, saj boste delali manj in za isto placo!!!!
Burek Man | 18.08.2017 | 16:56
Daj, odpri firmo, delaj nekaj, in plačaj isto plačo ljudem za 25% manj dela, pa da te vidim. 

Najlažje je nekaj udrihat po tujem denarju, nižat zahteve, višat plače, "naj vlada naredi nekaj", ipd, medtem, pa naj to nekdo drug plačuje?
Anti NWO | 18.08.2017 | 22:15
 
http://www.regionalobala.si/novica/bomo&..le-nespremenjene

"Sej v Sloveniji je normalno, da pri 8 urih "dela" visiš vsaj 1 uro na telefonu, 1 uro ne delaš in ostalih 6 ur bolj slabo opravljaš delo (so seveda izjeme). Pa to vidiš vsak dan pa tudi če bi zapru oči. In točno tisti, ki tako delajo ne vidijo tega oz. mislijo, da je to normalen proces v službi. "

V bisrtu eni razumejo tak predlog, samo zal nimamo zadosti inteligentnih ljudi v teji drzavi, da bi ga razumeli, oziroma eni namenoma ga nocejo razumeti.

V zivljenju sem ze delal marsikaj, tako, da tocno vem, kdo koliko dela in koliko zasluzi, pac poznam ekonomijo in kako deluje celoten sistem, samo eni zelijo, da ostanejo ljudje suznji.

Mimogrede, ce si s.p., se nimas kaj sekirati, razen, ce imas pod sabo zaposlene in jih izkoriscas in se sedaj pritozujes, ker cene si itak sam odlocis, koliko bos delal, tako, da ne vem, kaj se ljudje bunijo.
Burek Man | 18.08.2017 | 22:34
Ni videt.

Ce dve ure zapravijo zdaj, je to 1/4 casa... mislis da bojo potem zavzeto delali teh 6 ur? Ali pa bodo se vedno 2 ure prezabusavali, pa delali samo se 4?

In o kaksen izkoriscanju ti govoris? Kdo te sploh sili da delas? Delodajalec in delavec sta dve osebi, ki se skupaj nekaj dogovorita.... brez strinjanja obeh, zadeva ne gre skozi. Ce hoce delodajalec, da delas 16 ur na dan, in ti noces, te lahlo v to prisili? Seveda ne. Zmeni se z delodajalcem za krajsi delovni cas, pa bo.
znalček | 23.08.2017 | 16:09
Glej burek, ti si malo naiven. Malo čitaj, pa boš videl, kdo plačuje davke. Davki so načeloma progresivni, a svetovna ureditev je narejena tako, da največje multinacionalke in njihovi lastniki ne plačujejo praktično nič davkov. Nekaj promilov najbogatejših je vedno bogatejših in to na račun revnejših in na račun narave. Torej ne da se govoriti o kriminalu, ker je to po njihovih pravilih zakonito. Tisti primer direktorja NLB, ki je za uspešno poslovanje dobil 1 mio nagrade, banko pa smo morali naslednje leto reševati davkoplačevalci z 1 mrd je znan, a je to malenkost napram svinjarijam, ki se godijo po svetu. Npr. milionska mesečna plača direktorju banke v USA, ki banko pripelje v konkurs. Njemu se ne zgodi nič, srednji sloj pa izgublja hiše in dela samomore.
Burek Man | 23.08.2017 | 22:20
Problemi, da multinacionalke ne plačujejo davkov, so problemi držav, ki jim to dopuščajo. Problem NLBja je pa to, da je državni. Če bi tak primanjkljaj nastal nekemu privatnemu podjetju, bi ga lepo pustili, da propade, pa bi bil mir.

In ja, tudi te multinacionalke zaposlujejo na tisoče ljudi, ki plačujejo davke, dohodnino, prispevke, kupujejo izdelke tisočih drugih ljudi in podjetij, ter na vse to plačajo ddv. Če bi se katero podjetje ponudilo da v sloveniji zaposli (npr.) 10000 ljudi, pa da ima zato možnost zmanjšanja davka na dobiček, takoj podpišem.
francij | 16.08.2017 | 06:54
Saj verjetno ni nobenega problema z delovnim časom. Če bi lahko bil vsak plačan po dejanskem učinku in rezultatih potem bi bilo vse drugače. (seveda ocena učinka zavisi od pravičnega- vodje in ne od drugih faktorjev, ki so v SLO v praksi).
Verjetno si noben delodajalec ne želi imeti zaposlene čim več časa na delovnem mestu, prej obratno. Torej, če smo se leta 1991 odločili za ta sistem potem pustimo tistim, ki bolje in več delajo, da več zaslužijo. in tudi ni rečeno, da mora vsak delati v tistem poklicu za kar se je šolal. Dejstvo je, da imamo v SLO poleg same plače še kup nekih dodatkov, ki jih drugje nimajo, prevoz na delo, malica...... Po navadi se drugje dogovorijo za višini plače za zahtevano opravljeno delo...

Anti NWO | 16.08.2017 | 00:23
 
Zanimivo mi je samo to, da ljudje zmeraj govorijo, da zelijo imeti visje place, toda nikoli nebi zeleli, da bi delali kaj vec za visjo placo!!! Zakaj so se v caso vlade PAHORJA lahko place dvignile in ni bilo problema placati ljudem visje place za isti stevilo ur? Zakaj ne moramo narediti obratno, pocasi krajsati delovne ure na teden za isto placo?!?! 

Lahko bi zvisali place za 20%, toda toliko od vas je pripravljeni tudi delati za 20% vec? To bi pomenilo 48ur na teden!!!!! Zakaj je torej problem delati sedaj 40 ur za skoraj 20% nizjo placo? In kje bi bil problem delati samo 30 ur na teden za nizjo placo? Pustite ljudem moznost izbire, ce bo kdo zelel bo lahko se zmeraj delal nadure!!! Samo ocitno se nekdo boji, da bi se to uresnicilo in to so predvsem delodajalci in kapitalisti, oziroma MAFIJA!!!!
Burek Man | 18.08.2017 | 17:05
Saj se lahko zaposliš za polovični delovni čas. Ali pa odpreš firmo/s.p., pa delaš kolikor ti paše. Nevem kdo ti to preprečuje?
blaz.celarc | 10.08.2017 | 12:52
Vsi, ki glasujejo za ta predlog, premislite kam oddajate svoj glas.

Vzemimo, da se ta predlog da v obravnavo in se sprejme, torej po novem bo omejitev 30 ur na teden. Koliko od vas se bo odpovedalo 20% plače? Ali se pričakuje da delodajalec plačuje isti znesek kot ga plačuje pri 40 urnemu delu? 

Torej kateri od vas junakov, se bo pri zaslužku 1000€ na mesec sedaj odpovedal 200€? 

Seveda, vsak bi rad delal manj, imel še en dan več počitka, to se popolnoma strinjam, ampak ali je res mesto države da prisili vse v tak režim dela?

Kakšne predvidevate da bodo sankcije, če bo delodajalec imel večino delavcev na 40ih urah? To pomeni, da bodo tako kot sedaj okoli hodili inšpektorji in preverjali če ljudje res delajo samo 30 ur na mesec. 

Za vse ki ste na minimalni plači, ali bi še tako vneto podpirali ta predlog, če bi namesto 600€ zaslužili 450€? Saj boste 10 ur na teden več doma, ampak z izgubo 150€ dohodka v družinski proračun.

Vem da se bo našel nekdo, ki bo na to odgovoril, bodo pa delodajalci plačevali več za manj dela. Preden to kdo napiše, naj premisli o posledicah. Po tem predlogu boste na primer najemali fasaderja, da obleče hišo v neko lepo fasado. Ker so te fasaderji omejeni na 6 ur na dan, v ekipi 3 fasaderjev to pomeni, da če potrebujejo sedaj 4 dni da oblečejo hišo to pomeni 4* 8 ur * 3je = 96 delovnih ur dela. Če zmanjšamo to na 6 ur dela na dan s tremi, to pomeni 5.33 dni dela. Ker pa so urne podstavke višje, da ljudje na minimalni plači še vedno zaslužijo minimalca ste ravnokar preplačali delo za 20%. 

Sedaj pa potegnimo še strošek zaradi najema odra, saj namesto 4 dni je oder na hiši 5.33 dni, kar se zaokroži na 6. 

Ali vidite kam pes taco moli? 

Zadeva z ekonomskega stališča nima smisla in trditev, da bo proizvodnja ista in da stroškov ne bo je milo rečeno napačna, če ne že zavajajoča.

Moje stališče je da tovrstni predlogi niso v domeni države ampak podjetja. Če podjetje sili delavce delati 60 ur na teden, potem naj jih sili. Delavci ki jim pa to ne paše pa naj enostavno odidejo drugam. Potrošnik, ki ve za podjetje ki izkorišča delavce, naj s tem podjetjem ne posluje.

Podjetje, ki želi nuditi dodatne bombončke svojim zaposlenim in ima delovnik 30 ur na teden, bo privlačilo več ljudi, tako s stališča zaposlitve kot tudi z stališča javne podobe podjetja. 

Regulacij in pogojev naj bo čim manj in samo tam kjer so nujno potrebne.
Anti NWO | 15.08.2017 | 23:32
 
Minimalna placa bi ostala nespremenjena in zagotovljena, tako, da kvecjemu se bo morda znizala placa tistim, ki imajo zelo visoke place, toda oni se bodo rade volje pozrtvovali nekaj denarja v zameno za prosti cas, saj CAS JE NEPRECENLJIV!!!!

Poleg tega se bo to uvajalo postopoma, tako, da ne bo tako velik sok za gospodarstvo, moram pa vas tudi opomniti, da ze tako imamo nizke place, ker so zivljenski stroski previsoki, tako, tako, da vse se da kasneje kompenzirati tekom let.

Problem so predvsem tisti ljudje, ki imajo garantirane dobre place in zelijo obdrzati svoje delovno mesto in placo in ne privoscijo nikomur, da bi se zaposlil in jim pomagal, ker se bojijo, da bi lahko delodajalec nasel kaksnega boljsega delovca, bolj pridnega, ki bo delal bolje in bo bolj motiviran ob uvedbi takega delovnika.
Anti NWO | 15.08.2017 | 23:34
 
"delovna ura, pa se mora vsako leto povisati toliko, da se kompenzira razliko do prvotne place, saj manj kot minimalne place se ne sme izplacati,"

Samo za NEPISMENE, ki ne znajo niti prebrati predloga ali ga razumeti!!!!!!
Burek Man | 18.08.2017 | 17:03
Saj veš, da more delavec ta denar tudi prislužiti delodajalcu, da mu ga delodajalec lahko izplača? Če bo delavec opravil 25% manj dela, prislužil 25% manj denarja, kako pričakuješ, da bo dobil isto plačo?
anekdota | 05.08.2017 | 02:12
 
Čimprej.
znalček | 03.08.2017 | 12:30
Sam mislim, da bi morali najprej dosledneje nadzirati izvajanje zakona, ki določa 40- urni delovnik. Čisto preveč ljudi dela cele dneve. To bi morali preprečiti, tudi če so to podjetniki ali direktorji. Če nekdo dela 12 ur na dan, je nelojalen konkurent nekomu, ki dela običajnih 8 ur. Poleg tega tak osebek predstavlja tveganje za zdravstveni sistem.
Burek Man | 23.08.2017 | 22:23
Ne. 

Če kdo hoče delat 25 ur na dan (ja, zanalašč pretiravam, in je ena ura preveč), naj dela. Zakaj bi omejeval svobodo ljudi? Pa o kakšni nelojalni konkurenci ti... kdor dela več, naj bo več plačan. Tudi ta, ki dela 8 (6) (4) (2) ur(e), je nelojalni konkurent tistemu, ki ne dela 0ur potem!
usimoncic | 02.08.2017 | 22:22
"Pred 50 leti je bilo podobno veliko pomislekov (takrat smo še delali ob sobotah), ali naj preidemo iz 48 urnega delovnika na 42 urnega ...
Tudi pred sto leti in toliko leti so kar v redu preživeli prehod iz 12 urnega na krajši delovni čas in tudi revščina se je zmanjšala!"

Če je tako - zakaj bi šli na 30 ur. Zakaj ne kar direktno na 0?


"Glede na to, da je tehnološki napredek čedalje večji in čedalje več dela avtomatiziranega, je nedopustno, da nekateri ljudje delajo čedalje več, drugi pa so brezposelni."

Super predlog! Ko bova midva čakala na operacijo, bodo kirurgu zmanjšali delovni čas iz 8 na 6 ur dnevno, namesto njega bodo pa zaposlili brezposelnega bibliotekarja. Upam da se strinjaš, da bo mene operiral kirurg, tebe pa bibliotekar.

Dajte si že enkrat dopovedati, da trenutni ni brezposelnih. So samo zaposleni in nezaposljivi.

" Prav bi bilo, da ima človek višjo kvaliteto življenja (prosti čas), ne pa da samo neokapitalisti bogatijo!
Zato predlog podpiram!"

Ne boš verjela, ampak dejansko imaš vso zakonsko podlago, da delaš 30 ur tedensko. Odpri svoj s.p. in delaj preko njega, pa boš delala kolikor te je volja.Če imaš dovolj iskana znanja, lahko v 15 urah na teden zaslužiš dovolj za solidno življenje. V bistvu celo poznam take primerke.
Burek Man | 03.08.2017 | 11:52
"Ne boš verjela, ampak dejansko imaš vso zakonsko podlago, da delaš 30 ur tedensko. Odpri svoj s.p. in delaj preko njega, pa boš delala kolikor te je volja.Če imaš dovolj iskana znanja, lahko v 15 urah na teden zaslužiš dovolj za solidno življenje. V bistvu celo poznam take primerke. "

Jaz tudi... pa delajo vec kot 15 ur na teden (celo vec kot 40), da iz solidnega zivljenja, pridejo na "zelo udobno" zivljenje, pa da imajo za stara leta in za otroke. Ampak takim, na tej strani recejo neokapitalisti (ker pridno delajo, in imajo več denarja), in se jim trudijo tudi ta, težko prislužen denar vzeti. 

Če želimo bolj udobno življenje, je najprej treba vrniti ddv na predkrizno stanje (saj nismo več v krizi), dvignit splošno davčno olajšavo, pa zmanjšat prispevke, ter malo liberalizirat trg dela. 
znalček | 03.08.2017 | 12:27
No če smo ravno pri zdravnikih. A ti veš, koliko jih konča medicinsko fakulteto, pa ne morejo dobiti specializacije, kaj šele želeno specializacijo? A ti veš, koliko jih odpade na sprejemcih, ker niso imeli dovolj visokih ocen v srednji šoli? In preden vprašaš, če bi hotel, da me operira nekdo ki ni imel samih petic v srednji šoli: večina najboljših zdravnikov, ki so danes stari okoli 60 let, danes s svojim srednješolskim uspehom ne bi bila sprejeta na fakulteto.

In še nekaj podatkov: v svetu se neenakost v zadnjih letih vse hitreje povečuje. Če najbogatejši tekmujejo, kdo bo imel daljšo jahto, zbirajo Ferarije in plemenske konje, si nižji srednji sloj že težko privošči dopust ali nakup kolesa. Mislim, da je potem jasno, kje so največje rezerve.
Burek Man | 18.08.2017 | 17:01
""No če smo ravno pri zdravnikih. A ti veš, koliko jih konča medicinsko fakulteto, pa ne morejo dobiti specializacije, kaj šele želeno specializacijo? A ti veš, koliko jih odpade na sprejemcih, ker niso imeli dovolj visokih ocen v srednji šoli? In preden vprašaš, če bi hotel, da me operira nekdo ki ni imel samih petic v srednji šoli: večina najboljših zdravnikov, ki so danes stari okoli 60 let, danes s svojim srednješolskim uspehom ne bi bila sprejeta na fakulteto.""

Ja, če je 20 mest, vzamejo 20 najboljših. Tako kot nekoč. To, da so včasih učenci imeli ocene od 1 do 5, danes pa med 4 in 5 (ker morajo biti vsi sončki odlični), pač pomeni, da je tudi povprečna ocena višja. 

""In še nekaj podatkov: v svetu se neenakost v zadnjih letih vse hitreje povečuje. Če najbogatejši tekmujejo, kdo bo imel daljšo jahto, zbirajo Ferarije in plemenske konje, si nižji srednji sloj že težko privošči dopust ali nakup kolesa. Mislim, da je potem jasno, kje so največje rezerve.""

Če so ta denar nakradli, mora to reševat država, policija, inšpekcija, ipd. Če so si ga prislužili sami, nevem kdo si ti, da bi jim določal kje lahko zapravijo svoj denar?
hhelena | 02.08.2017 | 18:09
Pred 50 leti je bilo podobno veliko pomislekov (takrat smo še delali ob sobotah), ali naj preidemo iz 48 urnega delovnika na 42 urnega (in proste sobote) ali ne. Za 1 leto so uvedli poizkus v nekaj velikih firmah v Jugoslaviji (z nad 1.000 zaposlenimi) in izkazalo se je, da se je storilnost dvignila (zadovoljni, spočiti delavci!) in tako smo prešli na 42 ur z enaki i plačami kot pri 48 ur.
Tudi pred sto leti in toliko leti so kar v redu preživeli prehod iz 12 urnega na krajši delovni čas in tudi revščina se je zmanjšala!
Glede na to, da je tehnološki napredek čedalje večji in čedalje več dela avtomatiziranega, je nedopustno, da nekateri ljudje delajo čedalje več, drugi pa so brezposelni. Prav bi bilo, da ima človek višjo kvaliteto življenja (prosti čas), ne pa da samo neokapitalisti bogatijo!
Zato predlog podpiram!
Anti NWO | 15.08.2017 | 23:41
 
Lepo, da obstajajo eni ljudje, ki imajo zdrav razum, ker ocitno imamo se prevec ljudi bolanih v nasi drzavi, ki hocejo prepricati uboge prekarne delavce, da morajo delati kot suznji. Saj, ce bi predlagal, da se skrajsa delovni urnik samo za 1 minuto na dan, bi se zaceli ze takoj upirati, da je to nemogoce, tako kot v nekaterih tovarnah, kjer pravijo, da je vsaka sekunda dragocena.

MI NISMO STROJI!!! Clovek potrebuje dostojno delo in placo in pocitek!!!
Burek Man | 18.08.2017 | 16:57
odpri firmo, pa boš imel plačo, kot si jo zaslužiš, delavnik, kot si ga izbereš, in počitka, kolikor boš hotel... nič te pri tem ne ovira. 
Burek Man | 02.08.2017 | 14:03
"delovna ura, pa se mora vsako leto povisati toliko, da se kompenzira razliko do prvotne place, saj manj kot minimalne place se ne sme izplacati, oziroma placa ostane nespremenjene, klub krajsemu delovnem casu, nadure pa morajo biti dodatno placane"

hmm.. torej bo delavec naredil 1/4 manj, ampak delodajalec naj ga plača isto? Nevem v kaki pravljici je to mogoče. 
Anti NWO | 15.08.2017 | 23:39
 
Ljudem z minimalcem bo placal isto DA!!!! Tisti, ki imajo visjo placo od minimalca, pa bo lahko tudi nekoliko znizal placo. Sicer pa ali se ti ne zavedas, da nekateri so placani za 8 ur dela na dan razlicno? Zakaj delodajalec placa nekomu tudi do 5x vec, ceprav dela isto, kot vsi ostali? Torej delovne ure sploh niso pomembne!!!
frfi | 24.08.2017 | 21:15
Minimalno plačo ukinit, kakšne plače bodo potem? Evropske?
Burek Man | 24.08.2017 | 22:41
Plačan si toliko, kolikor si vreden, in kolikor se lahko zmeniš... noben te ne sili delat.

In ja, lahko ukinejo minimalno plačo... za večino ljudi bodo pa plače iste kot dozdaj. Zakaj bi se spremenile? Delo je dogovor delavca in delodajalca, in če delavec ponuja recimo za plačo za programerja 200eur/mesec, pač ne bo dobil nikogar. Če ponudi 1000eur, bo dobil kakega študenta, ali začetnika. Če ponudi kaj več, pa tudi koga boljšega. Simpl, ponudba, povpraševanje. 
Burek Man | 01.08.2017 | 10:39 Prikaži
Potem gre tudi placa vsako leto za 1/40 dol? Pa se minimalno placo je treba za toliko spustit.
Anti NWO | 15.08.2017 | 23:34 Prikaži
 
"delovna ura, pa se mora vsako leto povisati toliko, da se kompenzira razliko do prvotne place, saj manj kot minimalne place se ne sme izplacati,"

Samo za NEPISMENE, ki ne znajo niti prebrati predloga ali ga razumeti!!!!!!
Burek Man | 23.08.2017 | 22:21 Prikaži
Kako pa bomo upravičili višjo ceno delovne ure? Potem je teba podražit končne izdelke za prav toliko.