Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Grafiti
dan
Ogledov: 3028
Predlog ustvarjen 28.07.2017
Z odzivom organa 10.10.2017
Zadnja sprememba 28.07.2017 12:25:31

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (14)  

V Ljubljani se grafitarji ne omejujejo in rišejo povsod: po fasadah hiš, prometnih znakih, izložbah, oknih, stopnicah, ograjah, grafite rišejo celo na tlake in drevesa. Za pisanje ali risanje po zidovih, ograjah in drugih javno dostopnih krajih je predvidena kazen 200 evrov.

"Mestna občina Ljubljana poudarja, da se zaveda kulturnega pomena ulične in urbane umetnosti. Zato so leta 2011 v sodelovanju s predstavniki grafitarjev izbrali 13 lokacij, na katerih je grafitiranje dovoljeno. Toda vsak grafit zunaj teh območij vidijo kot vandalizem, do katerega »velja ničelna stopnja tolerance«. ... 188.077,70 evra je MOL porabila za odstranjevanje grafitov od leta 2011 ... 18.934 m2 površine je bilo očiščene v tem času"  http://www.delo.si/novice/ljubljana/dokler-to-tolerira-celotno-mesto-ne-bo-nic-bolje.html

Grafiti niso samo v našem glavnem mestu, so tudi v drugih mestih.

Predlagam vladi, da ustrezno ministrstvo pripravi novo zakonodajo o vandalizmu in risanju grafitov na nedovoljenih krajih.


Ključne besede grafiti, vandalizem
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Ferenc | 24.08.2017 | 10:39
 "Ljubezen do grafitov me vrača k sociologiji. Predvidevam, da je tudi v Sloveniji tako; ljudje rišejo grafite in jih zato vsi preganjajo. Ustvari se grafit, jezna je policija, jezni so politiki in jezni so mediji, a na koncu se grafiti vedno znova pojavijo. So nekakšna mogočna sila v skupnosti, v Avstraliji so na primer poskusili najrazličnejše prijeme, da bi jih preprečili, a jim ni uspelo. Kako lahko to pojasnimo s psihološke perspektive? V skupnosti imamo moč, ki je svetovna, veliko mest na svetu ima svoje grafite. To nekaj pove, ne gre le za skupine zmešanih otrok, ki ponoči tekajo po soseski s spreji, to je potreba v družbi. In to izredno močna, saj je pravzaprav neuničljiva. To me navdušuje, doslej so grafitarstvo zatirali, mogoče bi namesto zatiranja raje prisluhnili, kaj ti ljudje govorijo. Kaj družba sporoča, če je v njej skupina, ki to počne? Zdi se mi, da se v Avstraliji začenja razumevanje spreminjati, širša javnost grafite laže sprejema, postaja jim naklonjena, govori se celo o ulični umetnosti! Mesta so vedno bolj okrašena z njihovimi fantastičnimi slikami. In vse zastonj! To mi je všeč, niso več problem, počasi začenjajo biti slišani.« (Mladina, 22, 3. 6. 2016, Marcel Štefančič – GRAFITI, Banksy)
dan | 06.08.2017 | 10:57
 
Fasade hiš porisane s čačkami Sloveniji niso v ponos, če želimo biti uspešna turistična dežela. Od turistov pa država dobi precej denarja.

"V Ljubljani lahko naenkrat prespi okoli devet tisoč gostov. V primerjavi z letom 2008 se je v slovenski prestolnici število hotelov povečalo za 78 odstotkov, število ležišč pa za 40 odstotkov. Kljub povečanju turističnih zmogljivosti imajo številni ljubljanski hoteli zasedenost višjo od 90 odstotkov. ... Ne le Ljubljana, slovenski turizem cveti po vsej državi. Letošnje prvo polletje je bilo s turističnega vidika najuspešnejše po osamosvojitvi." http://siol.net/posel-danes/novice/l..5;tezavah-446177

"Presenetljivo koliko grafitov ima inteligentno sporočilo in kako hitro je lahko navaden grafit prava umetniška mojstrovina. Obstajajo pa grafiti, ki so ali neprimerne vsebine, torej žaljivi, ali skrunijo spomenike, stavbe, pročelja ali pa so preprosto skropucala, ki niso vredna besede GRAFITI." https://dronyx.wordpress.com/2007/02/22/slovenski-grafiti/
znalček | 03.08.2017 | 12:43
Singapur ima zelo učinkoviti zakon. Za grafite je predviden zapor in nekaj udarcev s palico. Ne najbolj humano, ampak učinkovito.
Ferenc | 02.08.2017 | 16:24
Skupina Zek Crew in klan 1107 sta že dobrih 15 let glavna akterja grafitarske subkulture v mestu Ljubljana. Dokler grafite tolerira mesto, ne bo nič bolje.
131.000 €, ki jih je za obdobje dveh let MO Ljubljana namenila »problemu« grafitiranja (op. Okvirni sporazum o odstranjevanju grafitov s podjedjem Sisapi in Snago), bi lahko bilo uporabljeno za bolj koristne zadeve kot pa za odstranjevanje grafitov. 
Število ukrepov Policije in Mestnega redarstva še zdaleč ne odseva realnega stanja na terenu. Seveda nadzorujejo, v okviru kadrovskih zmožnosti in veljavne zakonodaje na področju videonadzora javnih površin, ki »ima precej omejitev«,  ampak postavlja se mi bolj vprašanje  kako, kje in kdaj? 
Do manj grafitov tudi z izobraževanjem mladih. 
Ivan Peter Benko | 02.08.2017 | 08:46
Lepša je stena porisana s solidnim grafitom kakor pastelne stene
dan | 02.08.2017 | 09:28
 
@Ivan Peter Benko: "Lepša je stena porisana s solidnim grafitom kakor pastelne stene" 

Na nedovoljenih krajih je skoraj nemogoče narisati solidni grafit, ker ima grafitar za risanje na razpolago zelo kratek čas in še pod stresom je, da ga ujamejo in kaznujejo. V tujini je kazen lahko tudi zapor.

"Vixen je grafite, ki krasijo ljubljanske ulice, začela risati pred leti. Takrat je bila bojda edina punca med grafitarji. Še danes grafitarstvo velja za moško domeno, le peščica je grafitark. ... Vixen je imela doslej srečo. V Sloveniji je policija še ni dobila na delu. Manj sreče je imela v tujini. Zasačili so jo v Parizu, a se je izmazala in jo odnesla zgolj s kaznijo, v Amsterdamu pa jo čaka sodni proces zaradi grafitiranja. Če jo bodo obsodili, ji grozi nekajmesečna zaporna kazen." vir: dnevnik.si
Ivan Peter Benko | 03.08.2017 | 20:06
S komentarjem sem želel vzpodbuditi organizirani pristop h krasitvi objektov z grafiti.  Krajevno organizirana volja lastnikov se javno objavi kot vabilo na natečaj. Izvajalci predložijo skice izvedbene zamisli, na osnovi katere se izbere izvajalca/e. Takšni grafiti bi bili povsem legalni, brez bojazni za pregon.
anekdota | 29.07.2017 | 00:29
 
5r | 31.07.2017 | 10:55
Ja, lepa prispodoba. Ampak problem so grafiti, ker nimajo ustreznega dovoljenja in tudi za oglasni prostor ne plačujejo. Kaj pa sporočajo in zakaj ravno na tistem mestu, pa tudi malo koga briga!
5r | 28.07.2017 | 14:36
Saj kot ste omenili je globa 200 eur. A če ni nadzora je tudi 5000 eur globe brez veze.
dan | 28.07.2017 | 15:12
 
@5r: " ... če ni nadzora je tudi 5000 eur globe brez veze."

Na linku, ki sem ga navedel, so zapisali: "Policija in ljubljansko mestno redarstvo sta od leta 2010 skupaj oglobila 64 grafitarjev v središču Ljubljane"

Nadzor torej je, ker nekaj grafitarjev so ujeli. Je pa nadzor prešibek, zato sem predlagal novo zakonodajo o risanju grafitov na nedovoljenih krajih.
DavidS | 28.07.2017 | 16:30
In kakšna bi naj bila nova zakonodaja?
Obstaja kak konkreten predlog, ali gre zgolj za konceptualno "nekaj je treba narediti" zadevo?
dan | 28.07.2017 | 20:00
 
@DavidS: "In kakšna bi naj bila nova zakonodaja?"

V svetu nedvomno že obstajajo zakoni o risanju grafitov na nedovoljenih krajih, ki bolj učinkovito zatrejo takšno protizakonito početje in to bolj, kot ga naš zakon. 

Skupina strokovnjakov na ustreznem ministrstvu naj pregleda te zakone in dobre rešitve predlaga za dopolnitev naše zakonodaje s tega področja.
Ferenc | 24.08.2017 | 10:48
REŠEVANJE PROBLEMATIKE GRAFITIRANJA V LJUBLJANI
Nina Goršič, Lavra Horvat, Davor Repec, Tadej Štruc, Klemen Vončina in Anže Zaletel

Menijo, da grafitiranje predstavlja resno problematiko na področju Mestne občine Ljubljana zato so predstavljene rešitve toliko bolj pomembne pri zagotavljanju čistega mestnega jedra brez grafitov.

Grafitiranje, kot oblika vandalizma s katerim posamezniki uničujejo mestno infrastrukturo v Ljubljani, je problematika s katero se srečuje MOL. Da je umetniško izražanje še kako dobrodošlo, pričajo navedbe na spletnih straneh MOL, kjer opazijo da je na področju Ljubljane postavljenih kar 13 zidov namenjenih ustvarjanju in izražanju lastnih mnenj (Novo urejanje grafitiranja v MOL, 2011). Sporni so predvsem grafiti, ki negativno vplivajo na izgled mesta, ki uničujejo nepremičnine in ki izražajo kakršna koli negativna mnenja. V prispevku so tako želeli analizirati dejansko stanje na področju spornega grafitiranja v mestni občini Ljubljana in opazili, da so kritične predvsem tri lokacije, glavna železniška postaja, osnovne šole in kulturni spomeniki. Prispevek so pripravili v skladu s SARA modelom, kjer so po posameznih fazah opisali omenjeno problematiko, cilj pa je bil najti ustrezno rešitev s katero bi pripomogli k izboljšanju stanja. Eno od vodil tekom pisanja prispevka je bilo, da o možnih rešitvah razmišljamo čim bolj široko, da bi se problematike lotili na vseh nivojih. Pregledali so dobre prakse, ki se jih že uporablja tako doma kot v tujini ter v nadaljevanju predstavili popolnoma aplikativne ukrepe za preprečevanje nastanka novih in odstranjevanje že obstoječih grafitov, to je vključevanje skupnosti v boj zoper grafitiranje, peskanje s sodo in uporaba hidrofobnih premazov. Peskanje s sodo omogoča odstranitev že obstoječih grafitov, hidrofobni premazi pa kasneje pripomorejo, da nanos novih grafitov ne obstoji. Ker se zavedajo, da je pomemben del obvladovanja določenega problema tudi preventivna dejavnost so predlagali projekt, ki bi bil osredotočen na ozaveščanje mlade populacije, torej na 16
osnovnošolce. Na ta način bi morda marsikaterega otroka odvrnili od deviantnih ravnanj, predstavili pa bi jim tudi možnosti za neoporečno umetniško izražanje na za to namenjenih objektih. Zavedajo se, da se tako kot vseh ostalih problemov v družbi tudi grafitiranja ne da odpraviti v celoti, vendar pa bi lahko s primernimi ukrepi in pravim pristopom trenutno stanje zagotovo občutno izboljšali. Menijo, da je najboljši način zoper sporno grafitiranje ozaveščanje mlade populacije, kateri bi na zanimiv in izobraževalen način poskušali pojasniti zakaj je pomembno, da se grafitiranja lotimo na za to primernih mestih in da z ravnanji ne škodujemo mestu. Način, ki bi bil primeren za izvedbo bi bil usmerjen na dejanski prikaz grafitiranja, kjer bi otroci lahko sami ustvarjali grafite, prikazal pa bi se jim tudi težaven način njihove odstranitve. Da bi dogodek popestrili, bi pri izvedbi projekta poskušali sodelovati društvom ŠKL, kar bi omogočilo lažjo in za otroke veliko bolj zanimivo izvedbo, saj bi v projektu sodelovale tudi maskote. Prav tako pa menijo, da je ena izmed rešitev tudi uporaba sode in hidrofobnih premazov. Na ta način, bi pripomogli k izboljšanju dejanskega stanja saj bi vse obstoječe sporne grafite odstranili in mesta premazali z hidrofobnimi premazi. Zavedajo se, da bi bili začetni stroški visoki, toda pomembno je dejstvo, da bi bili vsi naslednji stroški odprave grafitov veliko nižji, prav tako pa bi bil način kasnejše odprave grafitov za MOL lažji.