Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Čistopisi predpisov

3023 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam Vladi, da TAKOJ in nemudoma poskrbi za čistopise predpisov, ki veljajo v naši državi.

Zadnji kričeč primer norčevanja iz državljanov predstavlja Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Le-ta je v času od svojega nastanka v letu 2006 (UL RS, št. 84/06) doživela kar 7 sprememb in dopolnitev ter 2 popravka.

Zadnja, 7. sprememba/dopolnitev je obsežna in zajema kakšno tretjino veljavne Uredbe. Objavljena je bila v UL RS, št. 35/17 z dne 7. 7. 2017, veljati je začela naslednji dan po objavi.

Vlado sprašujem ali si morda dela norca iz uporabnikov prepdisov??? Poglejte si, kakšno skorpucalo ste objavili in mi, prosim, razložite, kako naj zdaj navaden uporabnik Uradnega lista ve, kaj (še) velja, kaj ne, kakšno je v resnici besedilo itd. Vas res ni čisto nič sram vašega početja? Komu pa mislite, da so namenjene vaše Uredbe? Marsovcem?

Sama sem se lotila priprave čistopisa, ampak sem po eni uri dela OBUPALA. Iz tega zmazka, ki je objavljen v Uradnem listu in je veljavni predpis, na žalost navaden smrtnik res ne more razumeti, kaj zdaj od vseh silnih sprememb, dopolnitev in popravkov velja in kaj ne.

Upam, da se kaj podobnega ne bo zgodilo z Zakonom o varstvu okolja, ki ga baje pripravljate. Ta je v času od svojega nastanka v letu 2004 doživel kar 15 sprememb in dopolitev!!! Res upam, da bo na svetlo prišel popolnoma nov zakon, ki ga boste oklestili vse nepotrebne krame, ki vanj ne sodi (npr. trgovanje z emisijami CO2, ki je tako obsežno in komplicirano, da bi sodilo v svoj predpis).

Ministrica za okolje se mi zdi zelo razsodna gospa in morda bi vi, ga. Majcen, lahko poskrbeli za drugačen način objavljanja predpisov?

13 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jančica 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 9. 2017

Odziv Službe vlade za zakonodajo

Ravno zato, ker utegnejo besedila predpisov zaradi številnih ali obsežnih sprememb postati nepregledna, uporaba pa težja in manj zanesljiva, se za vsak predpis pripravi prečiščeno besedilo. Uradna prečiščena besedila v skladu s 153. členom Poslovnika Državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 – uradno prečiščeno besedilo, 105/10, 80/13 in 38/17) pripravi zakonodajno-pravna služba državnega zbora, a le na podlagi sklepa, ki ga sprejme državni zbor na predlog matičnega delovnega telesa, in se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije.

Druga prečiščena besedila predpisov so neuradna. Neuradna prečiščena besedila zakonov prav tako pripravlja zakonodajno-pravna služba državnega zbora. Služba Vlade Republike Slovenije za zakonodajo pa na podlagi Uredbe o Pravno-informacijskem sistemu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 65/06 in 95/11; v nadaljevanju: uredba) pripravlja neuradna prečiščena besedila predpisov in drugih splošnih aktov Vlade Republike Slovenije, ministrstev, organov v njihovi sestavi, vladnih služb in drugih državnih organov ter nosilcev javnih pooblastil. V 13. členu uredbe je določeno, da Služba Vlade Republike za zakonodajo neuradno prečiščeno besedilo navedenih aktov pripravi »[…] po objavi vsake njegove spremembe ali dopolnitve v Uradnem listu Republike Slovenije«. Kljub temu, da uredba ne določa, v kakšnem roku naj Služba Vlade Republike Slovenije za zakonodajo pripravi neuradno prečiščeno besedilo, pa prav z namenom omogočiti uporabniku čim bolj prijazno uporabo predpisov stremimo k temu, da se pripravi in objavi v pravno informacijskem sistemu (na spletni strani www.pisrs.si) v čimkrajšem času, praviloma že naslednji delovni dan po objavi. Tako smo ravnali tudi v primeru, ki ga navajate (Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (Uradni list RS, št. 35/17)), ki pa je bil objavljen v Uradnem listu v petek, 7. 7. 2017 ob 14:29, tako da naslednji dan, ko je uredba tudi začela veljati, še nismo mogli pripraviti neuradnega prečiščenega besedila.

V zvezi z navedenim pa želimo tudi opozoriti, da so neuradna prečiščena besedila, ki so dostopna v pravno-informacijskem sistemu, le informativnega značaja, pravno veljavni pa so le podatki in besedila pravnih aktov, ki so objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije. Neuradna prečiščena besedila predstavljajo le informativni delovni pripomoček, ki sicer pomembno prispeva k preglednosti in uporabnosti predpisov, vendar nima pravne veljavnosti.

Priloge:

Komentarji