Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Povečanje upoštevanih dejanskih stroškov pri ODD
 
brigital
Ogledov: 4400
Predlog poslan 19.07.2017
Z odzivom organa 02.10.2017
Zadnja sprememba 11.07.2017 12:51:53

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (29)   Popravki predloga  

Predlagam, da se od dohodkov iz osebnega dopolnilnega dela (ODD) odštevajo tudi stroški pošiljanja pošiljk, stroški provizij spletne in komisijske prodaje ipd., ker to dejansko niso prihodki, ki jih osebe z registriranim ODD prejmemo na račun za naše delo, upoštevani pa so, kot da so. Torej smo dejansko več obdavčeni za svoje delo, kot smo prihodka iz naslova ODD imeli. Pri oddajanju poročil na FURS (mesečno in polletno) namreč sedaj to niso upoštevani odhodki. Predlagam spremembo Pravilnika o osebnem dopolnilnem delu in posledično spremembo obrazcev za oddajo poročil iz naslova osebnega dopolnilnega dela v tej smeri, da se dodajo rubrike, kjer se odštejejo poštne storitve, provizije trgovin, vplačane vrednotnice in drugi z dejavnostjo povezani odhodki, ki niso prihodki prodajalca/izvajalca storitve ODD.


Ključne besede osebno dopolnilno delo, normirani stroški, poštne storitve, provizije spletnih trgovin, ODD
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

valerija klemenc | 03.08.2017 | 16:45
Podpiram predlog, bi pa morali narediti na področju ODD sledeče:
1) katagorije A in B so zastarele in neprimerne (razlog: nabiranje gob ali borovnic je samo vložek lastnega dela, če1 l borovnic prodaš za 8€ dobiš dobro plačano uro, stroški pa so vrednostnica in davek. Če narediš leseno pručku moraš kupiti les, upoštevati strojno delo, ročno delo, material..... skratka prodaš pa jo za 5 € ostanek je tukaj minus.... če narediš kapo (volna do 5€, cof tisti tapravi 10€ , delaš jo 3-4 ure, prodaš pa za 30€.... )
2) predlagati registacijo in prijavo prihodkov po vzoru sobodajalcev, ki imajo priznane normirane stroške 80%, račune sproti vnašaš v mini blagajno, prispevki in davki so mesečno cca 26€, davek trimesečno poravnavaš ... skratka bolj simpel 
3) ocenejevanje izdelkov sloart.... norost, ker zaradi tega ne iztržiš nič več, imaš pa stroške registracije.....nihče ti ne prizna višje cene zaradi nalepke 
4) če bi dosegel prihodke v višini letno do neke višine, bi moral odpreti s.p./doo ali kaj drugega(10.000€)
5) vrednostnice čisti "nateg" saj ti ti zneski ne gredo v pokojninsko ali zdravstveno osnovo, pač država nabira drobižek.....

Da ne bom samo "nakladala" evo postopek:
prijava ODD v Ajpes , bi bila neka posebna oblika s.p.
prijava napoved dohodkov na FURS
odločitev o normiranih/dejanskih stroških
mesečno vnašanje računov v mini blagajno FURSa
mesečno plačevanje davka
mesečno plačevanje zdrav. in pokoj. dajatev (npr. 15€ za vsako..)
VeanaR | 21.07.2017 | 13:38
Seveda je nepravično, da so obdavčeni PTT stroški, ampak pri uveljavljenem zakonu so 10 % normirani stroški veliko prenizka stopnja. Gre predvsem za dejstvo, da so dejanski stroški pri osebah, ki doma izdelujejo izdelke veliko višji. 
Res je, da morda za osebe, ki nabirajo zelišče, gobe.... prevajajo, čistijo, varujejo ali opravljajo druge storitve je to dovolj, ker nimajo velikih stroškov materiala, vendar osebe, ki izdelujejo IZDELKE ( večinoma manjše okrasne, galanterijo, spominčke....) imajo dejansko veliko stroškov, večinoma več kot pol cene. In ko odbijemo še vse davke in dohodnine ostane zelo malo !!!
Torej lepo po vrsti :
1. Material za izdelavo izdelka kupimo in ob tem plačamo DDV. Ker nismo zavezanci za DDV si ga tudi ne moremo odbiti in zaradi le 10 % normiranih stroškov plačamo tudi dohodnino na ta DDV.
2. Nihče ni upošteval, da take osebe delajo na domu in tako imajo stroške elektrike, vode, ogrevanja, telefona, da ne govorimo o najemu prostora ?? Res je, da si na svojem domu, a finančno in računovodsko gledano bi morali upoštevati v kalkulacijo prodajne cene tudi to.
3. Nerešen problem s poštnino, ki je bil razložen že v prejšnjih komentarjih.
4. Stroški materiala pri ustvarjalnih izdelkih dosegajo večinoma okrog 50 % cene izdelka, tako, da je 10 % normiranih stroškov absolutno premalo.
5. Manjši ročno izdelani izdelki ne morejo imeti visoke cene, saj nas vsepovsod prepravljajo ceneni kitajski izdelki in enostavno ne moreš biti konkurenčen. Namesto, da bi vlada spodbujala domače izdelke, predvsem ustvarjalne in ...., očitno podpira uvoznike  " poceni robe".
6. Izdelovanje doma narejenih izdelkov se ne da primerjati z nabiranjem v gozdovih, kjer nimaš stroškov in samo prodajaš. Pri storitvah gre tudi večinoma za znane kupce in naročnike. Praviloma izvajaš soritve po naročilu.
7. Pri izdelovalcih ustvarjalnih izdelkov gre pa takole :
- najprej kupiš material. Veliko različnega moraš imeti na zalogi, da lahko ustvariš nekaj lepega in kvalitetnega
-sam moraš ustvariti oz. izoblikovati svoj izdelek po svoji ideji in umetniški sposobnosti
- izdelek moraš sam prodati na trgu, kjer nisi konkurenčen

Večinoma take izdelovalke dobijo od 2-3 Eure za uro dela, potem ko so vse same financirale in naredile od ideje do plačila. Več dobi vsak ( študent, upokojenec,...) ki gre samo delat brez nobenega bremena......

S trgovci se je težko oz. skoraj nemogoče dogovoriti za prodajo, ker trgovec doda še DDV in svojo maržo. Tako postane izdelek predrag, da bi bil konkurenčen ostalim. Istočasno si še v negotovosti, saj več trgovcev ni plačalo ustvarjalkam za izdelke ali jih je po daljšem obdobju vrnil.

No, verjetno sem še kaj pozabila, čeprav veliko zapisala. Dve leti sem premišljevala ali naj odprem ODD. Nikakor nisem mogla izračunati, da bi z delom lahko kaj zaslužila glede na vse davčne obremenitve in stanje na trgu. 
Če država želi spodbujati mlade k ustvarjanju lastnih izdelkov manjše vrednosti bi ABSOLUTNO morala uvesti nižje obdavčitve za to delo.

Najbolj pa me je presenetilo, da si je predlog sprememb ogledalo 1280 oseb, glasovalo jih je pa samo 40 ?!?. Če sami ne stopimo naprej in vsaj oddamo svoje mnenje, ki je anonimno NE PRIČAKUJMO, da bo država storila kaj sama od sebe.

Lep dan želim vsem.
DavidS | 21.07.2017 | 20:49
1. Ker niste zavezanec, DDVja tudi ne zaračunate kupcem. Če vas material stane 50% končne cene, ste s tega vidika približno na istem kot neko podjetje, ki je zavezanec za DDV
2. Jaz sem s.p., delam večinoma od doma (eno sobo v hiši imam za pisarno). Tudi meni se ne priznavajo nobeni stroški za elektriko, ogrevanje in ostalo...sicer si lahko zaračunam najemnino, moram pa potem na pobrano najemnino plačati dohodnino kot fizična oseba.
Dejstvo je, da zaradi svoje dejavnosti porabim malenkost več elektrike....ostali stroški so enaki kot če bi ležal na kavču.

Kar se tiče dejanskih stroškov pa....morda bi bila smiselna rešitev, da država ODDjevcem omogoči, da se odliočijo za normirane stroške ali pa polno računovodstvo z upoštevanjem dejanskih stroškov in plačevanje enakih prispevkov kot jih plačujemo ostali za osebne dohodke in dohodke od opravljanja dejavnosti......

Samo vprašanje, koliko izvajalcem se bo potem splačalo ukvarjati še z računovodstvom (vsi tudi nimajo tega znanja). Če je treba plačati računovodskemu servisu, pa smo spet pri stroških.
VeanaR | 22.07.2017 | 17:54
G. David ! Oprostite, a ne razumem zakaj sodelujete v teh komentarjih ? Nimate ODD, temveč s.p. tako, da v bistvu se ta predlog pravzaprav vas ne tiče. In predvsem ne razumete narave in specifičnosti dela ter problemov, ki smo jih tu izpostavile izvajalke ODD. Absolutni gre tukaj za zelo nizke prihodke, ki jih nudi mogoče primerjati z S.P.
Vaše pojasnjevanje glede drugih možnostih je napačno, zati ne zavajajte. Glede ležanja na kavču bom zapisala takole : Vsak naj dela kar želi ! Je pa bolje ležati brez dela kot se vtikati tam kamor ni potrebno !
Upam: da se bo raje opogumil napisati komentar kdo, ki dotične probleme pozna in jih razume.
anekdota | 22.07.2017 | 19:03
 
VeanaR
Predlogi vladi se tičejo vseh državljanov RS. Še posebej če gre za plačevanje davkov. Zatorej ima vsak pravico napisati mnenje ter ob tem tudi glasovati.

Kar se tiče predloga sem glasoval za. Kljub temu se zdi smiselno uvesti vzporeden nadzor nad dejanskostjo opravljenega poštnega prometa, saj se tudi pri pošiljanju da goljufati (odvisno do količine poslanega), ob tem pa prikazovati drugačne stroške, kot so dejanski. Ampak, kdor goljufa državo, dejansko goljufa samega sebe, ker ljudje smo država. Prelaganje odgovornosti na druge ni zdravo.

DavidS | 22.07.2017 | 23:18
Kar se tiče "vtikovanja nosu" vam je lepo razložil anekdota.

Res je, da ima ODD nižje dohodke od s.p. Hkrati plača mesečno le 9 EUR prispevkov za PIZ in ZZ, s.p. ima minimalne prispevke 330 EUR.
Seveda ne gre enačiti enega z drugim....primerjamo pa vsekakor lahko.

Za konec pa - če morda vi niste sposobni razumeti stvari, v katere niste neposredno vpleteni, vam vendarle predlagam, da te nesposobnosti ne projicirate na druge. 
Meni je sicer vseeno, ker takšno početje več pove o vas kot o meni, kdo drug pa bi lahko bil tudi užaljen...
Vanči | 21.07.2017 | 13:23
Na podlagi javno objavljenih podatkov z AJPES ima registrirano ODD skupaj 13.149 oseb, od tega je oseb v skupini A 6883 in oseb iz skupine B 6266. Daleč največ oseb ima registrirano dejavnost B2 za izdelovanje ročnih izdelkov in sicer 3907. Skupaj s skupino B1, ki tudi izdeluje izdelke iz domače obrti jih je skoraj 5.000, kar predstavlja blizu 40% vseh oseb, ki imajo registrirano ODD. Teh 40% je v bistveno slabšem položaju glede uveljavljanja stroškov, saj jim pripada samo 10% normiranih stroškov, čeprav je stroškov z izdelavo izdelkov (material, stroški poštnin, komisijske prodaje, stojnic ipd.) precej več kot samo 10%. V primerjavi z ostalimi skupinami ODD, ki stroškov nimajo toliko, saj gre za varstvo otrok, nabiranje gob in pomoč pri kmetijskih in gospodinjskih delih, smo torej v neprimerljivem položaju. Menim, da bi bilo zato treba priznavanje stroškov urediti na bolj ustrezen način za vse tiste, ki imajo pri ODD zelo visoke stroške, saj ne morejo biti glede tega izenačeni s tistimi, ki stroškov nimajo ali so ti nizki. Nekdo, ki izdeluje izdelke iz usnja namreč glede stroškov ni primerljiv z nekom ki varuje otroke ali lektorira, pri čemer se vnaprej opravičujem prizadetim skupinam, če sem morda določene vidike njihovega dela spregledala.
Tedi | 20.07.2017 | 08:16
Se strinjam s predlogom. Stroški niso prihodki in ne smejo biti obdavčeni. 
DavidS | 20.07.2017 | 09:02
Pa razumete koncept "normiranih stroškov"?
brigital | 20.07.2017 | 09:31
David, normirani stoški v znesku 10% ne zadoščajo za pokritje stroškov, povezanih z delom. In če je bil Zakon o preprečevanju dela na črno, s čimer je neposredno povezana uvedba osebnega dopolnilnega dela, res namenjen temu, čemur naj bi bil, se zadeve v lahko uredijo na podoben način, kot predlagam, saj je šele v praksi začel kazati tovrstne luknje oz. pomanjkljivosti, zaradi kateirh smo ODD-jevci na slabšem. Med nami je veliko takih, ki preko osebnega dopolnilnega dela "preverjamo teren" za otvoritev s.p. ali druge oblike samozaposlitve (kar zakon s cenzusom višine prihodka iz tega naslova konec koncev tudi predivdeva). Taka slika, kot pa nam jo kaže sedanja obdavčitev ODD (dohodka, ki to ni), pa ni in ne more biti realna. 
DavidS | 20.07.2017 | 11:56
Kakor komu. Tistim, ki se ukvarjajo recimo z nabiranjem borovnic ali inštruiranjem, 10% več kot pokrije dejanske stroške.
Pri tistih, ki nekaj izdelujejo, so dejanski stroški seveda višji od 10% prodajne cene izdelka.

Ampak dejstvo je, da so "izdelovalci" v manjšini. In celoten sistem je nastavljen tako, da je čim enostavnejši. In enostavnejši od normiranih stroškov je lahko le čisti pavšal.

Nekateri ste na slabšem, nekateri pa so na boljšem. Nekdo, ki recimo zasluži 300 EUR mesečno z občasnim prevajanjem, plača za ta zaslužek 9 EUR prispevkov (če gre za enega naročnika) plus dohodnino (ki je lahko med 0-45%). Verjetno ne boste zanikali, da je to ugodno.

Večina dejavnosti, ki jih lahko opravljate preko ODD, ima zelo nizke stroške ali pa jih sploh nima.
anekdota | 22.07.2017 | 19:11
 
Seveda, problem je kot že pogosto v posploševanju. V državi imamo kupe zakonov, ki so kompromisni in so pravični zgolj za del populacije oz. podjetij. Tudi zato imamo podzakonske akte, dopolnila itn. Zdi se, da bo tudi v tem potrebno kakšnega dodati. In tako se zdi prav, da se obstoječo vlado in stroko opozori na potrebno spremembo. Tudi strok vsega ne ve in ne more predvideti.
leseniunikati | 24.07.2017 | 10:36
Pa kaj potencirate te "normirne stroške". To je stvar s.p.-jevcev. S.P. lahko zasluži kolikor hoče oziorma kolikor naredi. ODD-jevec lahgko zasluži samo določen znesek na leto. Če gre en ODDjevec, ki iz lesa rezlja izdelke ali pa ODDjevka, ki doma ročno šiva in izdeluje izdelke predvsem ročno, kot določa zakon v S.P., ga takoj bremeni ureditev prostora, ki pomeni tehnični pregled ustreznosti delavnice, izobrazba, ker vsega vsak tudi ne more početi in še en kup stvari potegne za sabo. ODD je namenjen ročnemu delu in ne s.p. oz. podjetniškemu služenju. Gre za ljudi, ki nekaj ustvarijo v večini primerov z golimi rokami. Tu ne mislim varušk, čistilk in podobnih, ki ne potrebujejo ne vem kako veliko sredstev za svoje delo. Nekdo, ki pa doma dela in ustvarja pa mora zadevo prodati ali preko spleta, na sejmu in vse to potegne za sabo stroške, kateri pa države ne zanimajo in to ni prav. 25% mora ODD-jevec plačati od vsakega izdelka ki ga proda, to pomeni, da vsakega četrtega podari državi za katerega pa mu prizna le 10% "popusta". Glasujem ZA spremembo na tem področju in še posebej podpiram in cenim ročno delo. Pa nimam nič proti S.P.jem sem tudi sam.
Ivan Peter Benko | 19.07.2017 | 19:45
Za poslovni uspeh je pomembna cena in tudi količina prodaje, kar bi bistveno spremenilo prikazano stanje. 
Mojca Sostaric | 19.07.2017 | 19:25
Se popolnoma strinjam. Seveda se (kot običajno) s predlogom ne strinjajo ravno tisti, ki o problematiki ne vejo popolnoma nič.

Sama izdelujem unikatne predmete in jih prodajam preko spletne trgovinice na znanem portalu.
Za nek izdelek porabim za 10 EUR materiala in približno 4 ure časa (20 EUR). Stroški pošiljanja izdelka v SLO (poštnina + embalaža) so 5 EUR. Na račun tako dobim 35 EUR, od katerega odštejem material (10 EUR), stroške pošiljanja (5 EUR), stroške trgovine (2,50 EUR) in akontacijo dohodnine (5,60 EUR). Od 35 EUR mi tako ostane 11,90 EUR, kar pomeni, da sem delala za manj kot 3 EUR/uro. Če tisti mesec prodam samo en izdelek, je potrebno odšteti še strošek vrednotnice, in tako mi ostane 2,90 EUR.

Če prodajam v tujino, se stvar še poslabša. In ne, ne gre za mejni primer, takih ustvarjalcev nas je ogromno.

Narobe je, da so stroški pošiljanja dvakratno obremenjeni - jaz kupim embalažo in plačam poštnino. Pri obojem plačam davek in pri tem ne ustvarjam profita, nato pa država mene obremeni z dohodnino, čeprav dohodka sploh ni bilo.
DavidS | 20.07.2017 | 09:25
Kako enostavno je nekoga označiti za nevednega, če vam povedano ni všeč.

Če so vaši stroški skoraj 50% prodajne cene, potem morda ODD ni najboljši poslovni model za vas. Morda bi bil kak s.p. ali d.o.o. ugodnejši.

Vam bi seveda bolj ustrezalo, če bi lahko uveljavljali dejanske stroške.....ampak potrebno je upoštevati, da je velika večina ODD storitvene narave, tam pa jim bolj ustreza obračunavati normirane kot dejanske stroške.


Stroške, ki vam nastanejo, je preprosto potrebno vkalkulirati v ceno izdelka.
Embalaža ne spada med "poštne stroške".
Sicer pa, zanimivo da vas motijo stroški pošiljanja, enkrat višji stroški materiala pa ne. Tudi z materialom ste "dvakrat obremenjeni".

Cena za majhen paket je 2,39 EUR. Obdavčljiv prihodek torej 2,15 EUR.
Akontacija dohodnine 54 centov.

Če torej za prodajno ceno postavite 35,60 EUR, je vaš problem s poštnino rešen. 
Če se lahko morda s trgovino dogovorite, da vam plačajo 32,50 EUR za vaš izdelek, namesto da vam plačajo 35 in potem izstavijo račun za 2,50, ste s tem nevtralizirali poštnino.

Če prodate le en izdelek na mesec, je zadeva seveda precej neugodna....če jih prodate 50, pa je kar fino, da plačate ob prometu 1750 EUR le 9 EUR prispevkov, mar ne?
Vanči | 20.07.2017 | 10:03
David, večina ODD ne zasluži na mesec niti toliko, da bi pokrila stroške s.p., zato pa delajo preko ODD. Govoriti o tem, kako je fino tiste mesece, ko bi prodali 50 izdelkov za 1750 eur je zato malo nesmiselno, ker omejitev zaslužka preko ODD je v polletju 3 povprečne mesečne neto plače, torej cca 3090 eur, torej bi osebo, ki bi zaslužila dva meseca po 1750 eur izbrisali s seznama ODD, ker presega cenzus. Jaz osebno zaslužim manj kot 100 eur na mesec preko ODD, kakšen mesec tudi nič, decembra pa mogoče nekoliko več. Moje stranke so 95% kupci iz tujine preko spleta, tako da so stroški pošiljanja vedno blizu 10 eur, in tretjina vseh mojih računov so zato stroški pošiljanja. In od tega plačujem dohodnino, kar se mi ne zdi prav, ker to nikoli ni moj dohodek. Moji stroški so sicer visoki, vendar s.p. ali d. o. o. zagotovo ne bi bil bolj ugoden model pri tako nizkem prometu. 

Večina ODD ni storitvene narave, ampak se ODD deli na dve skupine in mogoče bi lahko vsaj za tiste iz skupine B, ki prodajamo izdelke, nekako uredili, da bi se nam priznalo več stroškov. Vkalkuliram jih težko v ceno, ker že pri trenutnih cenah komaj kaj prodam, pri nekoliko višjih bi me konkurenca povsem povozila. 
anekdota | 22.07.2017 | 19:17
 
David S

"Stroške, ki vam nastanejo, je preprosto potrebno vkalkulirati v ceno izdelka."
Če torej za prodajno ceno postavite 35,60 EUR, je vaš problem s poštnino rešen. 
Če se lahko morda s trgovino dogovorite, da vam plačajo 32,50 EUR za vaš izdelek, namesto da vam plačajo 35 in potem izstavijo račun za 2,50, ste s tem nevtralizirali poštnino."

Ni v vseh panogah in ob obstoječi konkurenci vedno tako lahko dvigniti ceno izdelka med tem, ko se ponekod pogaja tudi za pol centa ali manj na komad.
DavidS | 22.07.2017 | 23:07
Vem, da je dvig cen lahko tvegano početje.
Pravim pa, da je treba vse te stvari vkalkulirati v ceno. In če pride tako izračunana cena višja, kot jo prenese trg, tega pač ne izdelujemo.

Tudi jaz moram v ceno svoje storitve vkalkulirati strošek vsakoletnega certificiranja, občasnih konferenc in izobraževanj, ki se jih moram udeležiti, konec koncev interneta in registracije spletne domene. Pa me konec meseca nihče ne vpraša, če sem zaslužil dovolj da plačam vsaj 330 EUR prispevkov. 
anekdota | 24.07.2017 | 10:26
 
Se strinjam, toda trg ni fixen. Če se danes nekaj ali komaj izplača izdelovati, se morda jutri ne bo več, ipd. Ni vedno lahko vkalkuriti vse tržne spremembe, odstopanja ipd. v ceno oz. ekonomski načrt delovanja podjetja. Tega pogosto še stroka ne zmore, kaj šele laiki oz. tisti, ki vedo o ekonomiji manj.
Smiselno se zdi druženokoristnim podjetjem pomagati, saj imamo naposled od tega korist vsi ali večina.
Dusi | 19.07.2017 | 14:40
Ne pozabiti pri stroških še na strošek najema stojnice na raznih Art sejmih
Vanči | 19.07.2017 | 14:06
Se povsem strinjam. 

Zgolj primer: Velikokrat se zgodi, da na mesec prodam le en izdelek v vrednosti npr. 20 EUR, poštnina za pošiljanje tega izdelka v tujino pa znaša npr. 7 EUR. Na računu moram napisati oboje, torej vseh 27 EUR, od česar se mi prizna samo 10% normiranih stroškov, kar je 2,7 EUR. Vseh ostalih 24,3 EUR predstavlja osnovo in od njih plačan akontacijo dohodnine, kljub temu, da je bilo 7 EUR porabljenih za poštnino in to nikoli ni bil moj prihodek, ampak je kupec s tem samo plačal stroške pošiljanja izdelka do njega. 

Od "dejansko prejetih" 20 EUR moram nato odšteti še 9 EUR za vrednotnico, stroške provizije za prodajo preko spleta v višini 7% (v tem primeru torej 2,30 EUR), da o materialu in času za delo sploh ne govorim.

Ko odštejem navedeno, mi ostane 8,70 EUR, ker pa plačam akontacijo dohodnine od zneska 24,30 EUR, pa plačam 6 EUR akontacije dohodnine. Ostane mi torej 2,70 EUR za ves čas in material.

Tudi v primeru, da sem v izračunu naredila kakšno manjšo napako, je razkorak med zneskom, za katerega se plačuje akontacija dohodnine in zneskom, ki dejansko predstavlja moj "zaslužek" vseeno prevelik.

Navedena ureditev torej ni primerna in ustrezna in obdavčuje tudi tisti del, ki ne predstavljajo prihodkov ustvarjalca. Menim, da bi bilo treba navedeno upoštevati in določiti, da se v osnovo za odmero dohodnine ne upoštevajo stroški poštnine in drugi stroški osebe, ki opravlja osebno dopolnilno delo ter da se zvišajo priznani normativni stroški z 10% na višjo vrednost.
Vanči | 19.07.2017 | 20:16
David, kot vidim tudi sami razumete, da je plačevanje dohodnine za poštnino nesmiselno in je bolj smiselno, da se to plačuje posebej poštarju. 

A ne bi bilo potem najbolj smiselno, da se poštnina prizna kot strošek in odšteje od osnove za plačilo dohodnine? Tako bi bili izenačeni tisti prodajalci, ki lahko stroške poštnine zaračunajo kakor vi predlagate in tisti, ki te možnosti nimamo, saj gre za prodajo preko spletnih platform (Etsy, Amazon Handmade ipd.), kjer ni možno sklepati posebnih dogovorov ampak kupec vse nakaže preko spleta, prodajalec pa mora izdati račun v celoti za vse, kar je kupec preko spleta plačal, torej tudi za poštnino.

Sicer pa – veliko oseb, ki opravlja delo preko ODD so zaposlene osebe, ki to počnejo poleg svoje zaposlitve, torej že v celoti plačujejo zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. In kljub temu oboje plačujemo še za ODD.
DavidS | 19.07.2017 | 15:06
Pričakujete torej, da se bodo priznavali vsi dejanski stroški PLUS več kot 10% normiranih stroškov?

Namen normiranih stroškov je da se poenostavi poslovanje. Zavezancem tako ni treba zbirati računov in dokazovati upravičenosti stroškov v primeru nadzornega pregleda. Seveda je pri nekaterih to lahko več kot 10%, pri nekaterih je tudi manj.

Vaš izračun je nekoliko napačen. Od 27 EUR se vam prizna 2,7 EUR normiranega stroška in 9 EUR vrednotnice, obdavčljiva osnova je torej 15,3 EUR.

Prav tako predstavljate skrajen primer....če poleg te pošiljke v tujino prodate dva takšna izdelka tudi doma, ste z dejanskimi stroški že zelo blizu normiranim.

Najbolj enostavna rešitev je, da stroške poštnine povečate za dohodnino, ki jo plačate...in namesto 7 EUR zaračunate 9 EUR za pošiljanje. 
Prav tako naša Pošta omogoča pošiljanje tako, da poštnino plača prejemnik (nisem pa prepričan, kako je s tem v mednarodnem prometu - doma deluje) - s tem se v celoti izognete temu, da bi vam šla poštnina v prihodke.
Liljana Fras | 19.07.2017 | 15:37
Vsa plačila pri meni gredo tako, da stranka direktno na moj račun nakaže denar, vključno s poštnino. Sem imela že preveč primerov, ko stranka ni prevzela paketa in sem morala še enkrat plačati, da sem svoj paket nazaj dobila. Za v tujino pa sploh ne pride v poštev, da stranka plača po povzetju, tako da je zmeraj na nakazilu prikazan celoten znesek s poštnino vred. To ni fer in bi morala biti opcija, da lahko prikažemo te stroške in da se nam jih upošteva. Lahko se mi zgodi, da bo stranka iz Amerike hotela, da jih paket nujno pošljem. Tukaj pridejo stroški poštnine tudi 50€ in meni bi se to prikazalo kot prihodek. Ni logično in definitivno ni fer. 
Vanči | 19.07.2017 | 16:32
David, jaz samo ne bi želela plačevati dohodnine od zneska, ki ga stranki zaračunam za poštnino. Teh poštnin se lahko nabere kar precej in od vseh teh zenskov plačam 25% akontacije dohodnine, čeprav jaz od poštnine nič ne zaslužim. Višanje poštnine pa tudi ni rešitev, saj sem potem povsem nekonkurenčna, ker bodo kupci raje naročali pri tistih, kjer poštnina ni tako visoka. Tako da bi bilo smiselno, da bi se poleg stroška prevoza na delo in nočitve (to sta trenutno edina priznana stroška) upošteval še strošek pošiljanja izdelkov in še drugi stroški... ali pa da se normirani stroški ustrezno zvišajo. Pošiljanje v tujino s plačilom po povzetju ne pride v poštev.

Če je obdavčljiva osnova 15,30 EUR (se strinjam, moja napaka) to še vedno nič ne spremeni, na koncu v takem primeru vseeno ostane le 4,90 EUR, kar ne pokrije niti stroškov materiala (ki tudi niso priznani stroški v primeru ODD)... In ne gre za skrajen primer, ampak za precej pogosto situacijo.
DavidS | 19.07.2017 | 19:15
@Liljana Fras
Govorim o tem, da kupec plača poštnino, ne pa o plačilu po povzetju.
Torej, kupec vam plača 20 EUR, ko pride poštar s paketom mu reče "7 EUR za poštnino, prosim".

Dvomim, da bo omembe vredno število ljudi zavrnilo paket, vsebino katerega so že plačali.

Kar se tiče "fer" pa.....ali je fer, če prodate nekaj nekomu v vašem kraju, ne plačate poštnine, vseeno pa se vam 10% prodajne cene šteje v stroške?
Je fer, da prodate za 200 EUR izdelkov ali storitev, in za to plačate 9 EUR prispevkov, nekdo ki je zaposlen pa od enakega prihodka skoraj 10x več?

Ste torej za, da se vam priznajo dejanski stroški, hkrati pa na ugotovljeno davčno osnovo plačate 35% prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje? 

Obstaja ogromno različnih načinov opravljanja dejavnosti.....vsak ima svoje prednosti in pomanjkljivosti glede na specifiko dejavnosti, s katero se nekdo ukvarja. 
Prednost ODD je predvsem zelo nizka davčna obremenitev in enostavnost postopkov - vse potrebno lahko vsak opravi sam.
anekdota | 22.07.2017 | 19:26
 
DavidS
Strinjam. Problem je v posplošenih zakonih. Zato imamo vedno več potrebnih podzakonskih aktov itn.
Liljana Fras | 19.07.2017 | 13:47
Se 100% strinjam. Prodajam tudi v tujino in stranka mora kdaj plačati tudi več kot 10€, da dobi paketek. Ko dobim nakazilo, ki seveda vključuje tudi poštnino, se meni vse prikaže kot prihodek. V celem mesecu lahko ta znesek poštnine nanese tudi čez 50€, ki pa ni moj denar, meni pa se šteje v prihodek in seveda moram potem plačevati ogromne zneske akontacije dohodnine in še denarno socialno pomoč mi zaradi tega zmanjšajo. 

Povečanje upoštevanih dejanskih stroškov pri ODD

Predlagam, da se od dohodkov iz osebnega dopolnilnega dela (ODD) odštevajo tudi stroški pošiljanja pošiljk, stroški provizij spletne in komisijske prodaje ipd., ker to dejansko niso prihodki, ki jih osebe z registriranim ODD prejmemo na račun za naše delo, upoštevani pa so, kot da so. Torej smo dejansko več obdavčeni za svoje delo, kot smo prihodka iz naslova ODD imeli. Pri oddajanju poročil na FURS (mesečno in polletno) namreč sedaj to niso upoštevani odhodki. Predlagam spremembo Pravilnika o osebnem dopolnilnem delu in posledično obrazcev za oddajo poročil iz naslova osebnega dopolnilnega dela v tej smeri, da se dodajo rubrike, kjer se odštejejo poštne storitve, provizije trgovin ipd.


Ključne besede: osebno dopolnilno delo, normirani stroški