Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

KATEGORIJA F TRAKTOR

3204 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam vladi, da tisti ki imajo opravljen izpit C in E kategorijo, se avtomatsko vpiše še kategorija F za traktor v vozniško dovoljenje. Če lahko voziš 40 tonski tovornjak, bi pa tudi traktor lahko saj z obema voziloma voziš tovor.

15 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gepard tiger 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o voznikih  (Uradni list RS, št. 85/16, 67/17, 21/18 – ZNOrg in 43/19) v 60. členu določa, da se osebi, ki ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D ali DE najmanj šest mesecev, izda tudi vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije F, če uspešno opravi tečaj o varnem delu s traktorjem in traktorskimi priključki.

Tečaj o varnem delu s traktorjem in traktorskimi priključki ni namenjen učenju vožnje traktorja, saj imetniki veljavnih vozniških dovoljenj voziti znajo. Tečaj je namenjen temu, da se tečajniki spoznajo s predpisi in napotki o varnosti traktorjev in traktorskih priključkov, s traktorjem in opremo traktorja, traktorskimi priključki, vzdrževanjem in popravili traktorja in traktorskih priključkov, stabilnostjo traktorja ter nevarnostmi pri vožnji traktorja in delu s traktorjem in traktorskimi priključki, se poučijo o pravilni in varni uporabi traktorja in traktorskih priključkov ter se seznanijo z najpogostejšimi vzroki nesreč, kot so zdrs, prevrnitev, vožnja čez rob, nepravilna hitrost, padci s traktorja idr.

Zaradi večje varnosti uporabnikov in preprečevanju nesreč pri uporabi traktorjev in traktorskih priključkov ministrstvo meni, da je obstoječa ureditev pridobitve vozniškega dovoljenja kategorije F ustrezna, zato predloga ne podpira.

Komentarji