Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Povračilo plačanih prispevkov za zdravstvo v primeru kršenja maksimalne čakalne dobe

3323 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Država nič ne vpraša, temveč od plače trga za zdravstveno zavarovanje. Prav tako je država predpisala maksimalne čakalne dobe glede na stopnjo nujnosti napotnice. Te maksimalne čakalne dobe so pogosto zgolj črka na papirju. Ker država ne spoštuje pravil tega ne more zahtevati od svojih državljanov. Zato pričakujem, da država vrne celoletno premijo vsem, ki morajo čakati preko zakonsko postavljene meje.

17 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JazPravim 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 8. 2017

Odziv Ministrstva za zdravje

Zahvaljujemo se vam za podano pobudo, hkrati pa vam sporočamo, da je v primeru, ko so pri pacientu izčrpane možnosti zdravljenja v Republiki Sloveniji, le ta lahko uveljavlja pravice do načrtovanega zdravljenja v tujini v skladu s 44.a členom ZZVZZ.

Skladno s 44.a členom ZZVZZ ima zavarovana oseba pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev, če so v Republiki Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, s pregledom, preiskavo ali z zdravljenjem v tujini pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja.

Menimo, da v primeru, ko so izčrpane možnosti zdravljenja v RS ima pacient zagotovljeno zdravstveno varstvo in je pobuda, za vračilo plačanih prispevkov neutemeljena.

Natančne informacije o pravnih podlagah in postopku uveljavljanja pravice so podani na spletnih straneh Nacionalne kontaktne točke za čezmejno zdravstveno varstvo.

Komentarji