Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezno prižgane zadnje luči v avtomobilih in sprednji "glavni" žarometi v dežju in megli

7224 OGLEDOV 30 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uvede predpis, ki določa, da imajo vozniki motornih vozil vedno prižgane tudi zadnje luči (velikokrat opažam pri novejših avtomobilih s posebnimi dnevnimi lučmi, da imajo vozniki prižgane zgolj sprednje dnevne majhne in ne preveč močne luči, zadaj pa avto ni osvetljen). Podnevi ob lepem vremenu to niti ni tako hud problem, a isti vozniki velikokrat potem pozabijo luči prižgati v tunelih ali zvečer, ko se mrači, to pa je problem. Zato predlagam, da imajo vsi vozniki vedno prižgane tudi zadnje luči. Tudi ob lepem vremenu podnevi je vidljivost avtomobila tako boljša. Še posebej pa se opazi nevidnost avtomobila v dežju, sploh na avtocestah, kjer se voda dviguje s tal v zrak in se ustvari meglica. V deževnem vremenu bi predpisal na vseh cestah obvezno uporabo poleg vedno prižganih zadnjih luči še uporabo sprednjih zasenčenih žarometov, oz. tistih luči, ki se uporabljajo v temi, torej glavnih sprednjih luči oz. tiste luči, s katerimi večina ljudi že sedaj vozi podnevi. Preprosto zato, ker so dnevne luči (običajno so to majhne LED luči) v novejših avtomobilih prešibke.

28 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jxa 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 8. 2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Skladno s prvim odstavkom 71. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo in 68/16) mora voznik motornega vozila ali skupine vozil voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi. Vse zahteve glede vgradnje svetlobnih in svetlobno - signalnih naprav na vozilu določa Pravilnik UN/ECE številka 48. Ta pravilnik v točki 6.19.7 glede električne vezave določa, da so svetilke za dnevno vožnjo vključene samostojno in niso vklopljene istočasno kot prednje in zadnje pozicijske svetilke, gabaritne svetilke, bočne svetilke in svetilke zadnje registrske tablice. To so zahteve iz mednarodno veljavnega pravilnika UN/ECE, ki velja tudi v Republiki Sloveniji in po katerem proizvajalci izdelujejo in homologirajo vozila, ki se lahko dajejo promet v Evropski uniji in ostalih državah, ki priznavajo mednarodne pravilnike UN/ECE.

Zakon o pravilih cestnega prometa pa tudi v četrtem odstavku 71. člena določa, da mora voznik ob zmanjšani vidljivosti uporabljati zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov.

Priloge:

Komentarji