Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved polivanja gnojnice v naseljih
 
cop1
Ogledov: 2506
Predlog ustvarjen 09.06.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 05.06.2017 16:10:07

  Predlog   Število glasov   Komentarji (25)  
Pozdravljeni! Prebivam v idiličnem naselju, v katerem ni več nobene kmetije, prav tako v samem naselju ni obdelovanih kmetijskih površin. Vse kmetije se nahajajo na bližnjih hribih. Se pa v naselju neposredno ob stanovanjskih hišah nahaja nekaj travnikov, ki jih okoliški kmetje pridno izkoriščajo za razlivanje gnojnice. V tem dejanju ne vidim popolnoma nobene koristi, saj so ti travniki večino letnega časa zaraščeni, kosi pa se jih mogoče enkrat do dvakrat na leto... medtem, ko prebivalci večkrat letno vonjamo neznosen smrad gnojnice... in idilia se kmalu razblini. Ker živimo v 21. stoletju, je zadnji čas, da se prenehamo polivati z gnojnico tam kjer to ni primerno, in sicer sredi naselja. Zato je tudi zadnji čas, da se zakonsko uredijo stvari na tem področju, saj v Republiki Sloveniji ne premoremo nobenega pravnega akta, ki bi prepovedoval onesnaženje okolja s smradom. Lep pozdrav!
Ključne besede Gnojnica
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

anekdota | 15.06.2017 | 01:24
 
Gnojnica je zelo škodljiva! Pogosto polna škodljivih hormonov, antibiotikov, pesticidov, smrtno nevarnih patogenih organizmov in drugih kemikalij, in zelo slabo vpliva na vodotoke, rastline, prst, živalske vrste; skratka je okolju in s tem človeku ZELO škodljiva!
Absolutno je potrebno prepovedati kakršnokoli izlivanje gnojnice v naravo oz. okolje, takšno početje pa takoj prijaviti inšpekcijski službi.
Odlaga ali odvaža naj se v obrate, kjer pridobivajo plin ali druge preparate. Še bolje pa, naj se neha izkoriščati živali.

Ko gre človek na sprehod in ga začnejo pečti oči in zaradi jedkega močnega vonja oteženo diha, mar se vam ne zdi, da gre za zelo strupene snovi!? - To so vsakoletni pojavi praktično povsod po sloveniji v času, ko kmetje sipajo po njivah. Katastrofa! In ljudje to celo še odobravate. Ponekod  v EU so take prakse že zdavnaj prepovedane in gnojnico rajši koristno uporabljano za ogravanje itn.

Dualnost pa taka - po eni strani dajemo pravico do pitne vode v ustavo, kar seveda podpiram, a hkrati še vedno močno onesnažujejo vode z gnojnico. 

"Zaskrbljujoče stanje pitne vode
Stanje naših pitnih voda ni rožnato. Po zapisih A. Komata je pitna le še četrtina podtalnice, iz katere dobimo 97 % vse pitne vode! Voda namreč poleg klora in toksičnih stranskih produktov kloriranja, odvisno od razsežnosti industrijske, kmetijske in druge onesnaženosti, vsebuje še kopico zdravju škodljivih snovi, kot so svinec, kadmij, krom, živo srebro, PCB, nitrati itd., ostanke pesticidov, antibiotikov, hormonov itd., in tudi patogene mikroorganizme, ki v vodo zaidejo zlasti ob puščanju greznic, polivanju gnojnice ali fekalij iz greznic prek travnikov itd." - http://www.zazdravje.net/content/NoviceP..37;20(1).pdf

Lahko si pogledamo raziskave kako zelo obremenjuje okolje pridobivanje hrane živalsega izvora v primerjavi s ratslinsko hrano
WRI - World Resources Institute
Animal-based Foods are More Resource-Intensive than Plant-Based Foods
http://www.wri.org/resources/charts-..-based-foods
http://www.wri.org/sites/default/files/1..45;Graphics_04v5.png

Shifting the Diets of High Consumers of Animal-Based Foods Could Significantly Reduce Per Person Agricultural Land Use and GHG Emissions
http://www.wri.org/resources/data-vi..ld-significantly

Everything You Need to Know About Agricultural Emissions
http://www.wri.org/blog/2014/05/everythi..ltural-emissions

Kaj predlagajo kot rešitev State Chemist of Indiana and the Indiana Department of Environmental Management 
Pathogens in Manure and Contamination of Indiana’s Waters and Rural Population
http://www.hecweb.org/wp-content/upl..5;with-Cover.pdf


AnitaS | 22.06.2017 | 09:18
Ce bi bilo res da je gnojnica skodljiva, zakaj pa potem tako raste trava po njej???? 
anekdota | 28.06.2017 | 00:35
 
Trave ne ješ.
Barbara Győrfi | 14.06.2017 | 03:54
Polivanje gnojnice že dolgo ni več naravna metoda, glede na vso kemijo, ki jo kmetje spravijo v krave. Kolikor vem, pa obstajajo tudi zakonske omejitve, kdaj z gnojnico ni dovoljeno polivati. Ni tako nedolžna, kot meni večina.
toxico | 11.06.2017 | 20:10
tole je pa tako butast predlog 
AnitaS | 11.06.2017 | 10:20
Pa ce bi se kdorkoli strinjal s tabo zakaj so vsi prepricljivo proti? 
jan31 | 10.06.2017 | 20:14
Gospoda razumem. Če smrdi smrdi. Tudi kmetje znajo biti lumpi in packi. Vzdolž naše ulice je njiva oziroma več njiv. En kmet mora ravno v nedeljo pred sedmo zjutraj narediti dva kroga po njivi tako da zbudi vse in potem ga spet ni do naslednje nedelje. 
DavidS | 10.06.2017 | 21:18
Takšni "pacienti" so povsod....tudi kosilnico zna kdo privleči iz garaže med vikendom ob 6h zjutraj....
AnitaS | 11.06.2017 | 10:12
Jaz ga ne razumem. Ker brez kmetijstva vas nebi bilo na svetu, tako kot brez vode in sonca. Pac mora v nedeljo nardit, saj nebo polival gnojsnice ob 12 opoldne ko je najvecja vrocina? Pa tudi tisti ko nimajo kmetije so packi, ob 6h zjutraj norijo s kosilnuco, zaganjem drv in se kaj bi se naslo. Kaj bom pa jaz rekel ko vi mestjaki vsak dan zaparkirate moj vhod do hise? In tudi pot? Ko delam z velikim traktorjem in balirko pa nemorem domov ker VI MESTJAKI greste na obeh straneh ceste parkirat ker grete na izlet??? Pa da se dodam da pakrirate na NASI PRIVAT zemlji, ko pa sem špice zabil ste se pa jezili pa špice v gozd metali pa vseeno tam parkirali, meni pa je krava pometavala doma pa n8dem mogel ne domov ne nikamor? In pol mene prijavijo ker sem pustil ttaktor na sredi ceste zaradi vas idiotov???
cop1 | 11.06.2017 | 10:57
Primitivnemu človeku, ki drugim povzroča škodo s prediranjem pnevmatik, z žaljenjem itd. je težko karkoli dopovedat... prej bi kravo naučil lajat, kot takemu dopovedal, da naselje ni kmetijska površina... 
m m | 10.06.2017 | 18:40
Spoštovani gospod, na kmetijah je tako, da se kosi približno trikrat na leto. Tako trava raste. IN polivanje gnojnice je eno najbolj naravnih metod, najbolj naravnih gnojil in zato ker vam to smrdi ( nikomur ne diši, samo nihče od nas se ne pritožuje)  se pa ta zakon po moje ne bo spremenil, se boste le vi preseliti ali pa se vključiti v naravno okolje. Smrdi le kak dan dva, saj običajno polivajo kak dan pred dežjem, da potem spere v zemljo, kar opazujte, potem pa ne smrdi več. Ne nič groznega ni, malo smrdi, zdravo je pa. Narava je idilična, če jo gledaš, ko pa v njej živiš, postane rahlo drugačna. Še vedno lepa, le sprejmite jo in se vključite.
anekdota | 15.06.2017 | 01:18 Prikaži
 
m l
Spoštovani 
Polivanje gnojnice niti slučajno ni naravan metoda!
Za pridobitev gnojnice ste ali so morali grdo izkorščati živali, jih najverjetneje pitati s škodljivimi hormoni in hrano, ki kot izloček živali zelo slabo vpliva na vodotoke, rastline in druge živalske vrste; skratka je okolju in s tem človeku ZELO škodljiva!
Gnojnico se pridobiva z umetnno vzrejo živali! Živali kot so krave v naravi (naravno) ne bi nikoli preživele v številu kot sedaj, ko ji vzreja človek; zatorej vaše "naravno" še zdaleč ni naravno.
peter i | 10.06.2017 | 17:15
 
Pa pokupite okoliške travnike od lastnikov pa bo mir.
Najbrš pa so začeli naselje graditi sredi podeželja-kmetij kjer se je vedno gnojilo in se bo, če hočemo da karkoli zraste je pač treba gnojiti razen kamenja in zeli.
Najbolje da se vrnete v mesto ki je seveda nekoč  tudi bilo podeželje.
cop1 | 11.06.2017 | 10:20
Kmetijske površine niso sredi naselja ampak okoli naselja... govorim o polivanju gnojnice v naselju! In gnojnica ni gnojilo... ampak celo onesnažuje okolje, zato jo je tudi prepovedano polivati v bližini vodnega območja... 
JurijS | 09.06.2017 | 21:13
Zaradi gnojevke lahko ti danes uživaš okusno zelenjavo. Kaj misliš da ti bo iz kamenja zrastla???? Pa zaradi gnoja je trave več, tudi kravice in bikeci se bolj redijo tako kot ti. Kaj boš od zraka živel? Malo se spusti na realna tla. Zaradi nas kmetov še ti sploh obstajaš na Zemlji.
cop1 | 11.06.2017 | 10:09
Meni je popolnoma jasno, da je potrebno gnojiti kmetijske površine... tudi sam imam vrt in ga gnojim, gnojilo pa ni gnojevka! In če bi pozorno prebrali, sem pisal o polivanju gnojnice sredi naselja, kjer ni kmetijske površine ampak travnik, ki se sicer tudi prodaja kot zazidljivo zemljišče... to je tako, kot bi nekdo sredi tvoje kmetije postavil kemično tovarno in ti potem rekel, da se preseli, če ti kaj ne paše, ker tudi kmetje uporabljate razne kemične strupe za zatiranje bolezni in škodljivcev... 
AnitaS | 11.06.2017 | 10:18
Slaba primerjava. Se zavedas da so nekoc bile vse to kmetijske povrsine? Da ste VI uničili našo zemljo s tem betonom? Niti sanja se ti ne kako se svet vrti tako da bodi raje tiho
Drago Felle | 14.06.2017 | 08:28
Okusna zelenjava že dolgo ni zaradi gnojevke, tako kot kmetje niso zaradi kmetovanja, pač pa zaradi dobrega življenja na račun države. Ko bodo kmetje spet kmetovali in svoj pridelek uživali in ali prodajali, sem takoj za to, da se dela tudi med krščanskimi prazniki, med vikendi in v nedeljo. Dokler pa subvencija daje kmetu kruh, pač ne gre tako.
AnitaS | 22.06.2017 | 09:16
a kaka subvencija? Mi dobimo za 20ha obdelovalnih povrsin 5000eur na leto in tebi se zdi da mi drzava daje kruh? Si se krepko zmotil. Malo se pozanimaj koliko pride na leto ko moras tankati vse traktorje da lahko pripravis zemljo za sejanje, koliko stane koruza, psenica, oseba ki dela usluge, gnojilo (ce ga das), koliko stane kombajn, prevoz koruze v susilnico, susenje, prevoz nazaj, koliko pride ce delas silos doma (folija, nafta, itd), koliko stane da lahko naredis suhe ali silazne bale, koliko stane ko ti krava zboli in je potrebno placati veterinarja ki tako ali tako ni poceni, koliko stane ce se kajzaplete pri porodu, na koncu placas ko nor (beri nad 200eur), na koncu pa ti se teliček umre. Tak da nehaj pametovat pa se pojdi s kurami igrat, nas odrasle pa pusti da se pogovarjamo o pomembnejsih receh
DavidS | 22.06.2017 | 23:45
Morda del težave leži v tem, da se za eno malo večjo njivo (20ha) beseda "traktor" uporablja v množini....
DavidS | 09.06.2017 | 18:14
Ve se, kje so kmetijske površine, in ve se, da z njih občasno zasmrdi.
Morda bi bilo smiselno, da ljudje, ki jih to moti, ne živijo v njihovi bližini?
DavidS | 11.06.2017 | 22:08
Naj poskusim uganiti.....je bil najprej tam travnik in je ob njem zrastla vaša hiša, ali je morda bila nekoč tudi tam hiša, pa so jo podrli in namesto nje naredili travnik?

Hmmm....težko vprašanje....niti ne upam ugibati.
JurijS | 09.06.2017 | 21:12
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
cop1 | 11.06.2017 | 10:00
Točno tako, ve se, kje so kmetijske površine, in te niso sredi naselja - 1 m od stanovanjskih hiš...