Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved spreobrnitvene terapije za mladoletnike

4968 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam, da se z zakonom prepove t. i. spreobrnitvena terapija za mladoletnike. Psihološka stroka si je že zdavnaj edina, da homoseksualnost ni duševna motnja, torej je prisilno spreminjanje nekogaršnje spolne usmerjenosti nedopustno. Zavedam se, da se bodo še zmeraj našli ljudje, h katerim bodo svoje neheteroseksualne otroke pošiljali starši, ampak začeti je treba z zakonsko podlago in tako vsaj na papirju zaščititi naše otroke, seveda pa poskrbeti tudi za ustrezno izvajanje. Stopnja samomorilnosti med neheteroseksualnimi mladostniki je namreč višja kot pri heteroseksualnih, spreobrnitvena terapija pa je pogosto vzrok za še večje povečanje stopnje depresije teh mladostnikov.

Na žalost se dogaja, tudi v Sloveniji, da nekateri intolerantni starši svoje otroke po outiranju pošiljajo k najrazličnejšim "strokovnjakom" v upanju, da bi odpravili to sramotno nečednost njihovih otrok. Pogosto se tudi zgodi, da otroka kljub dolžnosti preživljanja do dokončane izobrazbe, dobesedno vrženo iz hiše. Iz izkušenj prijateljev lahko povem, da se to ne dogaja samo v nerazvitih delih sveta, temveč tudi pri nas. Prijatelja so po razkritju starši poslali k duhovniku, h kateremu je moral hoditi vsak teden na "seanso". Spet drugega prijatelja so starši silili k obisku (pristranskega) psihologa, ki ga je skušal prepričati, da je vse samo faza, ki jo bo prej ali slej prebrodil. To še zdaleč nista edina primera, saj sta ta fanta iz svobodomiselnejših krajev Slovenije (Ljubljane in Kopra), sodeč po rezultatih referenduma 2015, torej si lahko samo mislim, kako mora biti v bolj zaplankanih predelih. Imam tudi prijatelja iz Medvod, ki sta ga starša prisilila, da se izseli, ker ga nista mogla sprejeti, ko sta izvedela, da je biseksualen.

Prilagam nekaj člankov o problematiki: Zveza ameriških psihologov o istospolnosti: Spreobrnitvena terapija ne pomaga, marveč škoduje! Prepoved "spreobrnitvene" terapije za mladoletne geje in lezbijke Bills approved tonight ban conversion therapy and the pathologisation of trans identities Pravice LGBT v Sloveniji What It’s Like Inside The Torture Clinics That ‘Cure’ Homosexuality

23 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Alissa White-Gluz 20 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 8. 2017

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Izhajajoč iz 3. in 8. člena Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, katere podpisnica je tudi Republika Slovenija, mora država pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki / mladoletnimi osebami, zagotavljati uresničevanje najvišje koristi otrok in zagotavljati pravico do ohranjanja lastne identitete, kamor umeščamo tudi spolno orientacijo.

Na podlagi drugega odstavka 6. člena Zakona o preprečevanju nasilja v družini (Uradni list RS, št. 16/08, 68/16, v nadaljevanju: ZPND) pa je vsakdo, tako strokovni delavci in delavke, kakor tudi državljani in državljanke, dolžan takoj obvestiti center za socialno delo, policijo ali državno tožilstvo, kadar sumi, da je žrtev nasilja otrok ali oseba, ki zaradi osebnih okoliščin ni sposobna skrbeti zase. Obenem vas obveščamo, da tukajšnje ministrstvo predhodno ni bilo seznanjeno z izvajanjem tovrstnih »zdravstvenih« / »rehabilitacijskih« programov.

Ocenjujemo, da je definicija nasilja v ZPND dovolj široka, da daje državnim organom podlago za ukrepanje za zaščito koristi žrtve glede na stopnjo njene ogroženosti. Zato menimo, da dodatnih definicij ali prepovedi v zakonu ni potrebno zapisati.

Ker konkretnih okoliščin ne poznamo, svetujemo, da se avtor obrne na pristojni center za socialno delo, v kolikor ocenjuje, da so konkretni otroci žrtve nasilja v družini.

Priloge:

Komentarji