Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved spreobrnitvene terapije za mladoletnike
Alissa White-Gluz
Ogledov: 2500
Predlog poslan 02.06.2017
Z odzivom organa 08.08.2017
Zadnja sprememba 31.05.2017 11:10:32

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  

Predlagam, da se z zakonom prepove t. i. spreobrnitvena terapija za mladoletnike. Psihološka stroka si je že zdavnaj edina, da homoseksualnost ni duševna motnja, torej je prisilno spreminjanje nekogaršnje spolne usmerjenosti nedopustno. Zavedam se, da se bodo še zmeraj našli ljudje, h katerim bodo svoje neheteroseksualne otroke pošiljali starši, ampak začeti je treba z zakonsko podlago in tako vsaj na papirju zaščititi naše otroke, seveda pa poskrbeti tudi za ustrezno izvajanje. Stopnja samomorilnosti med neheteroseksualnimi mladostniki je namreč višja kot pri heteroseksualnih, spreobrnitvena terapija pa je pogosto vzrok za še večje povečanje stopnje depresije teh mladostnikov.

Na žalost se dogaja, tudi v Sloveniji, da nekateri intolerantni starši svoje otroke po outiranju pošiljajo k najrazličnejšim "strokovnjakom" v upanju, da bi odpravili to sramotno nečednost njihovih otrok. Pogosto se tudi zgodi, da otroka kljub dolžnosti preživljanja do dokončane izobrazbe, dobesedno vrženo iz hiše. Iz izkušenj prijateljev lahko povem, da se to ne dogaja samo v nerazvitih delih sveta, temveč tudi pri nas. Prijatelja so po razkritju starši poslali k duhovniku, h kateremu je moral hoditi vsak teden na "seanso". Spet drugega prijatelja so starši silili k obisku (pristranskega) psihologa, ki ga je skušal prepričati, da je vse samo faza, ki jo bo prej ali slej prebrodil. To še zdaleč nista edina primera, saj sta ta fanta iz svobodomiselnejših krajev Slovenije (Ljubljane in Kopra), sodeč po rezultatih referenduma 2015, torej si lahko samo mislim, kako mora biti v bolj zaplankanih predelih. Imam tudi prijatelja iz Medvod, ki sta ga starša prisilila, da se izseli, ker ga nista mogla sprejeti, ko sta izvedela, da je biseksualen.

Prilagam nekaj člankov o problematiki:
Zveza ameriških psihologov o istospolnosti: Spreobrnitvena terapija ne pomaga, marveč škoduje!
Prepoved "spreobrnitvene" terapije za mladoletne geje in lezbijke
Bills approved tonight ban conversion therapy and the pathologisation of trans identities
Pravice LGBT v Sloveniji
What It’s Like Inside The Torture Clinics That ‘Cure’ Homosexuality


Ključne besede spreobrnitvena terapija prepoved LGBT mladoletniki enakopravnost
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

katja1980 | 22.07.2017 | 06:58
Se strinjam. Starši, ki vlečejo svojega mladoletnega otroka k duhovnikom in raznim psihologom oz. psihiatrom z namenom preprečevanja homoseksualnosti bi morali biti kaznovani. Prav tako bi morali biti kaznovani duhovniki in " strokovnjaki" ki tovrstno storitev nudijo. Homoseksualnost ni niti greh niti bolezen torej ne potrebuje t.i. strokovne obravnave.
Ferenc | 07.06.2017 | 17:02
Področje psihoterapije je eno izmed tistih, kjer je svetovalcev kot listja in trave, saj skoraj ni zakonske omejitve glede dostopa na trg storitev za tovrstna svetovanja. Krepko je treba premisliti, h komu se boste odpravili na psihoterapevtski nasvet. Rezultati na področju psihoterapije so precej težje merljivi in se jih ne da denimo primerjati z obrtniškimi storitvami. 

 Glede na mnoga dejstva in razpoložljive podatke mi vprašanje »Psihiatrija: pomoč ali legalni kriminal?« zveni kruto in več kot upravičeno. Morda se velik del odgovora skriva v dejstvu, da živimo v času vse večje manipulacije z ljudmi in težnje po popolnem nadzoru nad našimi življenji. Tem težnjam v veliki meri sledi tudi medicina/psihiatrija. Teorija psihičnih motenj je zasnovana na predpostavki, da gre za posledice kemijskega neravnovesja v možganih. V tujini vedno več psihiatrov, farmacevtov in drugih strokovnjakov opozarja, da za takšno trditev ni nikakršnega znanstvenega dokaza, da ne obstaja test ali preiskava, ki bi jo potrdila, ter da gre pri tem za veliko prevaro farmacije. 

jan31 | 07.06.2017 | 16:55 Prikaži
V ameriki imajo približno 15 različnih spolov ljudi ki se imenujejo transgender. Zdaj po novem se tam pojavljajo tudi transracial ljudje. To je naprimer belec ki se je odločil da bo črnec in trdi da je črn in vsi ga morajo za črnega imeti. Ali pa azijec ki trdi ga je belec. 

Že to da človek sam sebe identificira preko svoji reproduktivnih organov je znak da je šel svet v maloro. Jaz sem moški, jaz sem ženska, jaz sem homoseksualec ali bi ali hetero. Kot nekdo ki reče da je vegetarijanec ali vsejedec in se identificira preko svojih prebavil. 

To da človek ne sprejme svojega prirojenega spola oziroma da ga ne prepozna je najbrž družbeni problem saj je spolnost tabu tema že stotine let. Seksat se ne sme, seksat je grdo, poligamija je greh, masturbiranje je kdo ve kaj vse to je že v kolektivni zavesti naredilo škodo ki jo bo težko popraviti.

Je tu pa še prehrana. Bolj umetna hrana se uživa bolj zmešan folk se rojeva. Plastika, cepiva, težke kovine, škropiva in GMO hrana bodo naredili genocid človeštva na način da se ne bomo več razmnoževali. 
znalček | 07.06.2017 | 13:51
V mnogih okoljih starši poskušajo preprečiti kakršnokoli spolno aktivnost svojih mladoletnih otrok, ne samo homoseksualno. Vprašanje je s katerim letom je spolna aktivnost in s tem tudi usmerjenost primerna. Predlogu nasprotujem tudi zato, ker po nepotrebnem razlikuje eno od oblik spolne usmerjenosti (za koga tudi deviacije). Starši pošiljajo na spreobrnitvene terapije tudi fantke, ki se radi preoblačijo v punčke, otroke, ki hodijo s črnci, "južnjaki", tetoviranci, verniki ... ali pa tudi take, ki ne hodijo z nikomer.
Alissa White-Gluz | 09.06.2017 | 23:00
 
Moj predlog se nanaša na specifično obliko spreobrnitvene terapije. Se pa strinjam, da bi morali vsakršno obliko za mladoletnike prepovedati. Morda v kakem drugem predlogu.
NE_molznakrava | 05.06.2017 | 10:50
Zapisali ste:
"Iz izkušenj prijateljev lahko povem, da se to ne dogaja samo v nerazvitih delih sveta, temveč tudi pri nas. "

Menim, da je razlog za nesprejemanje drugačnega v zaplankanosti in omejenosti.  Neodvisno od razvitosti. Z zakoni se zaplankanosti in omejenosti ne da spraviti ven iz glav.
 
 
Marjan Bizilj | 05.06.2017 | 16:16 Prikaži
Pa sploh poznamo vzroke, zaradi katerih prihaja do homoseksualnosti? A ne bi najprej odpravili te vzroke?
DavidS | 05.06.2017 | 17:04
Pa sploh poznamo vzroke, zaradi katerih ljudje menijo, da je homoseksualnost nekaj slabega, kar je treba odpraviti? A ne bi najprej odpravili te vzroke?
NE_molznakrava | 07.06.2017 | 22:19
Bravo! 
vsem državljankam in državljanom, ki mislijo, da je homoseksualnost in vsakršna drugačnost nekaj slabega in zato potrebno zdravljenja ali predrugačenja ali kakršnegakoli ravnanja v smeri preobrazbe,se  zapoveduje, da začnejo misiliti s svojo glavo in se ukvarjati s svojo drugačnostjo in reševanjem lastnih problemov in da so dolžni pustiti druge pri miru, četudi se razlikujejo od njih po zunanjosti ali notranjosti. Sankcija za kršenje prejšnjega določila je stroga osamitev v prostoru, opremljenem  z ogledali, obvezno pod nadzorom drugačnih. :-)