Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev obdavčenja regresa in božičnice

5102 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam ukinitev ali pa vsaj radikalno znižanje obdavčitve regresa in božičnice.

Nepošteno in predvsem požrešno se mi zdi jemati davek od "darila" delavcu. Ne razumem, kaj imata regres in božičnica s pokojninsko blagajno, razen tega, da se na ta način polni, saj mi ni znano, da se ob pokojnini upoštevata tudi ta dva prihodka. Za preostale prispevke razumem in me ne moti.

Davek na regres; od 1804,40€ bruto, si država zvame 457,08€ davščin???? 27,59% davka vzamete delavcu, ki bi ta denar v vsakem primeru porabil, država pa bi pobrala 22% od DDV-ja... 15,50% vzamete za pokojninsko in invalidsko blagajno? Namesto da bi vsaj to pustili delavcu, da si lahko kaj kupi, mogoče privošči kaj več, se reši zaostalih položnic, v svoji požrešnosti in neučakanosti vzamete, čeprav zaradi tega davka ni delavec upravičen do nobene bonitete. Še več; pri dohodnini ga udarite še s tem.

Torej predlagam UKINITEV prisevka za pokojninsko in invalidsko varstvo in UKINITEV ali ZNIŽANJE Davka na max. 5%.

19 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S salabajsek.dzipsi 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2017

Odziv Ministrstva za finance

I. Uvodoma pripominjamo, da se izpostavljena problematika prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nanaša na ureditev v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), za katerega je pristojno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo za finance lahko odgovarja le na del predloga, ki se nanaša na davčno obravnavo dohodkov fizičnih oseb in jo ureja Zakon o dohodnini.

II. Osnovni namen obdavčevanja je zbiranje javnih prihodkov, ki so nujno potrebni za normalno delovanje vsake države. Z njimi država zagotavlja in povečuje primerno življenjsko raven ter kakovost bivanja vseh državljanov in državljank.

Obdavčevanje dohodkov fizičnih oseb ureja Zakon o dohodnini (v nadaljnjem besedilu: ZDoh-2), katerega temeljno načelo je enaka davčna obravnava dohodkov. Odstopanje od tega načela bi lahko privedlo do neenake obravnave davčnih zavezancev glede na dohodke, ki so si po vsebini podobni.

Za dohodek se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v katerem je bil izplačan ali prejet. ZDoh-2 določa, da je dohodek iz delovnega razmerja vsak dohodek, ki ga delojemalec prejme od svojega delodajalca iz naslova sklenjenega delovnega razmerja. Skladno s 37. členom ZDoh-2 dohodek iz delovnega razmerja poleg plače vključuje tudi regres za letni dopust in dohodek na podlagi udeležbe v dobičku (božičnica), ki sta navedena v predlogu za ukinitev obdavčenja.

III. Regres in božičnica sta dohodka iz delovnega razmerja, ki sta določena z delovnopravno zakonodajo. Regres je pravica, ki je določena v 131. členu Zakona o delovnih razmerjih in ga je delodajalec dolžan izplačati. Zakonodajalec je pripoznal posebnost tega dohodka in določil oprostitev plačila prispevkov do 70 % povprečne plače zaposlenih v Sloveniji (3. alineja tretjega odstavka 144. člena ZPIZ-2). Podobno velja za dohodek na podlagi udeležbe v dobičku (božičnica), za katero se pod določenimi pogoji v davčno osnovo ne všteva do 70% povprečne plače (12. točka prvega odstavka 44. člena ZDoh-2). IV. Kljub navedeni korekciji osnove za plačilo davkov in prispevkov zakonodaja še vedno ohranja načelo enake obravnave dohodkov. V primeru predlagane ukinitve plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter ukinitve ali znižanja plačila dohodnine, ki bi veljal zgolj za nekatere od dohodkov iz zaposlitve, pa bi temeljno načelo enake obravnave dohodkov ogrozili. Davčna osnova bi bila v tem primeru odvisna od odločitve zavezanca oziroma njegovega delodajalca, kako bi dohodek razporedil v posamezne kategorije dohodka iz zaposlitve.

V. Regres in božičnica nista darilo delavcu ne po obliki dohodka in ne po vsebini, ampak obliki dohodka, ki sta povezani z zaposlitvijo. Ukinitev ali bistveno znižanje obdavčitve oziroma plačila prispevkov bi povzročilo neenako obravnavo davčnih zavezancev z vsebinsko podobnimi dohodki, zato menimo, da predlog vladi za ukinitev obdavčenja regresa in božičnice ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Komentarji