Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Legalizacija testiranja samovozečih vozil

2647 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Vladi predlagam legalizacijo testiranja samovozečih vozil v Sloveniji. V kakšni obliki in pogoji je druga stvar, vendar bi lahko Slovenija naredila na tem mestu velik korak naprej glede na to, da je to v svetu trenutno zelo aktualna tema. Mogoče se nam tako posledično odprejo še kakšne nove priložnosti in projekti.

Kar pa se tiče varnosti: Spremljam razvoj in poznam trenutno stanje te tehnologije ter menim, da so rezultati veliko boljši kot so danes sposobnosti marsikaterega voznika na slovenskih cestah. Dejstvo pa je, da razen davkov in smrti ni nič in nihče na tem svetu 100%.

13 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M matjazl1 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 2. 2018

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Predpisi s področja pravil cestnega prometa obravnavajo materijo, ki je v veliki meri mednarodno usklajena, relativno stalna in se torej ne spreminja prav pogosto. Kljub temu v določenih primerih pomembne tehnične novosti vplivajo na potrebo po spremembi prometnih pravil. Preizkušanje in vožnja vozil z vgrajenimi sistemi, ki lahko samostojno upravljajo vozilo v cestnem prometu brez posredovanja voznika, je prav gotovo področje, ki bo v bodoče pomembno vplivalo na nadaljnji razvoj cestnega prometa in ga je treba tudi ustrezno regulirati.

Ministrstvo za infrastrukturo podpira idejo, da je treba to področje pravno urediti in bo pri pripravi bodočih sprememb pravil cestnega prometa pobudo temeljito preučilo. Prepričani smo, da nam bo uspelo najti ustrezno rešitev, ki ne bo negativno vplivala na prometno varnost, hkrati pa bo omogočila vožnjo samovozečih vozil za potrebe preizkušanja.

Priloge:

Komentarji