Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Športna vzgoja
 
xing
Ogledov: 1253
Predlog poslan 19.05.2017
Z odzivom organa 22.02.2018
Zadnja sprememba 17.05.2017 17:30:17

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (2)  

 V osnovni (zadnja triada) in srednji šoli me je pri športni vzgoji zmotilo nekaj stvari:

- delili smo se po spolu, češ, da smo ženske šibkejše od moških. Teoretično imamo ženske res manj mišične mase kot moški, vendar sem opazila, da lahko vseeno dosežemo enak rezultat. Mslim, da bi bili lahko pri športni vzgoji rezultati veliko boljši, če bi bili združeni. Dekleta se navadno primerjajo le z dekleti, ki pa nimajo tako dobrih rezultatov kot fantje na splošno, če bi bila spola združea, bi se primerjale tudi s fanti. Fantje pa bi mogoče zaradi vrstniškega "pritiska" tako pokazali več borbenosti.

- da se prevečkrat ocenjuje vzdržljivost in hitrost ter premalo tehnično znanje. Smisel šolanja je, da se nekaj naučimo. Res, da sta vzdržljivost in hitrost pomembna pri športnih aktivnostih, vendar se jih pri športni vzgoji ne da pridobiti, temveč ju navadno vsakdo prinese iz vsakdanjega življenja. Zato se mi zdi, da bi bilo bolje, če bi se večkrat ocenjevalo tehninčno znanje, saj bi s tem učenci in dijaki pridobili na motoričnih sposobnostih in se mogoče lažje naučili eč različnih športov. za vzdržljivost in hitrost pa bi lahko le učili vaje, kako se ju najlažje pridobi.


Ključne besede
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

jxa | 25.05.2017 | 18:03
Prav je, da se fantje in dekleta pri športni vzgoji delijo. Tako oboji odnesejo več. So športi, kjer se  dekleta (govorim o povprečju, ne o posameznikih, ki so lahko izjeme) res ne morejo primerjati s fanti. Vaje na bradlji... Vsi fantje smo imeli modrice na nadlakteh in pod pazduhami, precej deklet na bradljo že zato ne bi želelo. Je pa že bolje, da dekleta naredijo kakšno dodatno vajo iz ritmične gimnastike, fantje pa odigrajo eno tesno borbo na nož iz odbojke ali košarke. Razlika v fizični moči je očitna. Že med fanti se najdejo močnejši in šibkejši. Pri košarki ga močnejši za šalo preskoči in izrine s prostora, da dobi žogo, kakšne razlike bi bile šele med najmočnejšimi fanti in najšibkejšimi dekleti. Ne bi imelo smisla igrati košarke sploh. Opazil pa sem vedno tudi to, da so fantje v povprečju tudi mnogo bolj borbeni in zagreti za igro. Pri odbojki smo se metali po tleh, se spodbujali, da smo dosegali točke, dekleta pa so se postavila na neko mesto in tam čakale žogo. Pa naj bo ta komentar nesramen do deklet ali pa ne, glede tega, da bi morali imeti telovadbo skupaj, sem ostro proti
xing | 26.05.2017 | 11:47
Strinjam se, da je velika razlika med močnejšimi fanti in šibkejšimi dekleti in res bi bilo nesmiselno imeti take skupine. Vendar pa se mi zdi, da bi močnejša in bolj zagreta dekleta morala imeti možnost telovaditi s fanti, kjer bi mogoče bolj uživale kot pri dekletih, kjer se navadno dolgočasijo.