Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Državni simboli RS
 
jur
Ogledov: 1782
Predlog poslan 15.05.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 13.05.2017 09:23:22

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)   Popravki predloga  

Leta 2003 je na javnem natečaju za državne simbole zmagal predlog oblikovalca Jovanoviča, ki je bil za svoj trud tudi denarno nagrajen. Zmagovalni predlog je končal – v predalu. Ni povsem jasno, zakaj država razpiše natečaj, celo izplača nagrado, potem pa zmagovalni predlog 'arhivira'. Morda razlog tiči v dejstvu, da sprememba državnih simbolov terja spremembo 6. člena ustave RS, za to pa je potrebna dvotretjinska večina v DZ. Aktualni vladni koaliciji bi s pomočijo leve in sredinske opozicije nemara lahko uspel ta 'podvig'. Zato predlagam, naj vlada poda predlog za začetek postopka za spremembo 6. člena. Če ni prepričana, ali spremembo državnih simbolov podpirajo državljani in državljanke, naj slednje 'njena' večina v DZ (še pred odločanjem o spremembi 6. člena) povpraša na posvetovalnem referendumu, ki bi lahko bil izpeljan sočasno z volitvami predsednika RS konec tega leta.


Ključne besede državni simboli, zastava, grb
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

5r | 18.05.2017 | 16:21
Meni sta zastava in grb  vredu in ne vidim nekega večjega smisla za zamenjavo. Je pa predlagana  zastava bolj podobna ameriški :)
jur | 19.05.2017 | 17:52 Prikaži
Zastava ZDA je ekscentrična, kompozicija zmagovalnega predloga pa je 'centrična'. :)
http://www.rtvslo.si/slovenija/znani-..ne-simbole/11313
Peter Battelino | 17.05.2017 | 19:19
po spominu: če so natečaj razpisali, so morali 'zmagovalcem' / prvim trem, tudi podeliti nagrado. A noben predlog ni bil dovolj prepričljiv, da bi se takrat odločili za spremembo simbolov. 
taubi1 | 17.05.2017 | 08:26
Za Jovanovićeva skrpucala naj kar razpišejo referendum! Plačajo pa naj ga predlagatelji, ker ta skrpucala ne bodo dobila niti 10% podporo!!!
Mark23 | 18.05.2017 | 09:19
Tisto njegovo zastavo naj ima kar doma v svoji dnevni sobi. Skrpucalo totalno! Naša zastava je prav lepa in ne vem zakaj bi kateremu sploh padlo na pamet jo spreminjati.
jur | 19.05.2017 | 17:50 Prikaži
Naj tako ali drugače odloči večina na referendumu.
DavidS | 15.05.2017 | 15:49
Sem za, vendar izključno pod pogojem, da se referendum lahko razpiše skupaj s splošnimi volitvami.

Državni simboli RS

Leta 2003 je na javnem natečaju za državne simbole zmagal predlog oblikovalca Jovanoviča, ki je bil za svoj trud tudi denarno nagrajen. Zmagovalni predlog je končal – v predalu. Ni povsem jasno, zakaj država razpiše natečaj, celo izplača nagrado, potem pa zmagovalni predlog 'arhivira'. Morda razlog tiči v dejstvu, da sprememba državnih simbolov terja spremembo 6. člena ustave RS, za to pa je potrebna dvotretjinska večina v DZ. Aktualni vladni koaliciji bi s pomočijo leve in sredinske opozicije nemara lahko uspel ta 'podvig'. Zato predlagam, naj vlada poda predlog za začetek postopka za spremembo 6. člena. Če ni prepričana, ali spremembo državnih simbolov podpirajo državljani in državljanke, naj slednje 'njena' večina v DZ (še pred spremembo 6. člena) povpraša na predhodnem referendumu, ki bi lahko bil izpeljan sočasno z volitvami predsednika RS konec tega leta.


Ključne besede: državni simboli, zastava, grb

Državni simboli RS

Leta 2003 je na javnem natečaju za državne simbole zmagal predlog oblikovalca Jovanoviča, ki je bil za svoj trud tudi denarno nagrajen. Zmagovalni predlog je končal – v predalu. Ni povsem jasno, zakaj država razpiše natečaj, celo izplača nagrado, potem pa zmagovalni predlog 'arhivira'. Morda razlog tiči v dejstvu, da sprememba državnih simbolov terja spremembo 6. člena ustave RS, za to pa je potrebna dvotretjinska večina v DZ. Aktualni vladni koaliciji bi s pomočijo leve in sredinske opozicije nemara lahko uspel ta 'podvig'. Zato predlagam, naj vlada poda predlog za začetek postopka za spremembo 6. člena. Če ni prepričana, ali spremembo državnih simbolov podpirajo državljani in državljanke, naj slednje 'njena' večina v DZ (še pred odločanjem o spremembi 6. člena) povpraša na predhodnem referendumu, ki bi lahko bil izpeljan sočasno z volitvami predsednika RS konec tega leta.


Ključne besede: državni simboli, zastava, grb