Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Obvezna izmenjava v tujini za gimnazijce (jezikovne počitnice)
 
jxa
Ogledov: 1233
Predlog poslan 03.05.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.05.2017 14:27:25

  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  
Simon Murgelj | 03.05.2017 | 15:07
V najcenejšem primeru angleščine (Velika Britanija) bi torej starši dijaka morali financirati najmanj 500€ za ta izlet? Tiste iz revnih družin pa strpati v tabor, kjer je govoriti slovensko prepovedano?

Sicer vidim plemenit namen tega predloga, ampak si ne morem pomagati:
Kam naj napotimo gimnazijce, ki niti enega predloga ne znajo napisati brez napak, kljub sodobnim tehnološkim rešitvam današnjih časov? Morda v Avsrtalijo?

Prakso iz tujega jezika se da doseči brez potovanja. Včasih je bil zanimiv PenPal, sedaj pa so možni prezplačni pogovori s tujci npr. prek programa Skype.
jxa | 03.05.2017 | 19:16
Spoštovani večni kritik Simon Murgelj (človek, ki je do danes oddal kar 163 večinoma nasprotovalnih komentarjev, podal pa ni še niti enega predloga), zanima me, katere tako zelo hude napake sem napravil ob pisanju predloga, da ste tako kritični. V kolikor ste opazili pravopisne napake, naj vas opozorim, da svoje komentarje raje zadržite zase, saj se ravno v povedi, v kateri pišete o tem, kako ne znam niti predloga napisati brez napak, pojavi ena vejica preveč. Lep pozdrav.

Vsebinsko pa se nekoliko res strinjam z vami, čeprav 500 € spet ni tako veliko denarja za izobraževanje, če pomislimo, da starši (očitno brez težav, saj je udeležba kar velika) otrokom plačajo (še dražje) maturantske izlete. 
Simon Murgelj | 04.05.2017 | 11:00
Oddal sem 238 glasov in 165 komentarjev. Svoj glas, če je le mogoče, poskušam argumentirati s komentarji. Včasih zaradi ostalih komentarjev tudi spremenim svoj glas.
Vse to pa kvečjemu pomeni, da sem na tem portalu aktiven že nekaj časa. Aktivno sodelovanje na portalu predlagam tudi vam (in seveda drugim).

Če vaš predlog doleti kritika, ne jemljite tega osebno. Vsako kritiko velja pretehtati (na splošno v življenju). Osebni napadi pa se ne podajo nikomur (pomembno je sporočilo komentarja, ne pa količina komentarjev neke osebe).

Kar se pravopisnih napak tiče, načeloma nisem "Grammar Nazi". A v vašem primeru kritizirate znanje angleščine vaših sovrstnikov, medtem ko sami že v slovenščini narobe napišete "Avsrtalijo".


Nazaj k vsebini:
500€ postane veliko, ko to postane obvezno. Boljši pristop bi bila še večja podpira izmenjavi dijakov.

Meni se zdi še najbolj neprimerno pri tem predlogu to, da je ta denar namenjen letalskim prevoznikom ter ponudnikom prenočišč. Samo učenje tujega jezika pa je le za zraven.
Za to količino denarja se lahko zaposli oseba, ki je "native speaker", ki je celo leto na gimnaziji, na voljo vsem razredom gimnazije.
Pa še vedno mislim, da so boljši (in cenejši) načini spodbujanja učenja angleščine.

Jaz osebno sem svojo angleščino precej izboljšal s pisanjem in klepetanjem v spletnih igrah. Če podam predlog, da se v vse gimnazije uvede predmet za igranje spletnih iger, bo morda veliko gimnazijcev podprlo predlog, a osebno nisem prepričan, da bi to doprineslo k boljši angleščini.
jxa | 04.05.2017 | 23:31
Če pa menite, da je zapis "Avsrtalije" posledica neznanja jezika, ste pa  res bolj lesene pameti. 
Simon Murgelj | 05.05.2017 | 08:17
No, no, izogibajva se osebnega napadanja.

Verjetno se vam je pripetil tipkarski škrat, zaradi česar vam lahko pripišem le površnost. Kljub vsemu upam, da gimnazijci znajo uporabljati črkovalnik, ki je dandanes integriran v vse moderne brskalnike.
bombon | 03.05.2017 | 22:05
Se strinjam z idejo o povečevanju števila izmenjav, a se ne strinjam s tem, da bi izmenjave bile obvezne. Menim, da bi bilo bolje, če bi vse šole morale ponujati možnost izmenjav in si tudi aktivno prizadevati za čim večjo udeležbo - npr. s sofinanciranjem stroškov za socialno ogrožene (sredstva bi šole lahko dobile z akcijami zbiranja zamaškov, dobrodelnimi prireditvami, sponzorji...), pozitivna vzpodbuda bi bila lahko tudi npr. oprostitev kakšne kontrolne naloge pri tujem jeziku za udeležence ali kaj podobnega. 
Izmenjave prav tako nebi smele biti omejene na Veliko Britanijo, ZDA in Avstralijo, tudi če imajo dijaki angleščino kot prvi tuj jezik. Prav tako ne vem zakaj bi predlog bil omejen le na splošne gimnazije. Takšne izmenjave bi lahko bile v obliki poletnih šol ali tudi poletnega dela.
Ferenc | 04.05.2017 | 12:25
Evropska unija s programom Erasmus+ podpira številne dejavnosti na področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa. Uporaba tujih kezikov je pomemben vidik večine ukrepov mobilnosti. 
Kako izvedeti več? http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_sl.htm 
Kako se prijaviti? http://eacea.ec.europa.eu
opazovalka | 18.05.2017 | 08:31
In zakaj samo gimnazijci?! Bognedaj, da bi kak trgovec, mehanik, električar, šofer, tajnik, znal kak tuj jezik ,a ne?! Pri vsem tem pa je velika večina navodil v tujem jeziku! Sem za učenje tujih jezikov, vendar lahko učenje organiziramo tudi doma!