Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sprememba pravilnika o izobrazbi vzgojiteljev predšolskih otrok
 
CUKORKA
Ogledov: 4451
Predlog ustvarjen 28.04.2017
Z odzivom organa 20.06.2017
Zadnja sprememba 28.04.2017 11:52:07

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  

Predlagam, da se zahtevana izobrazba za vzgojitelja predšolskih otrok poenoti po stopnji izobrazbe. Sedaj je za diplomante (po 33. členu ZViS) iz drugih smeri zahtevana 2. bolonjska stopnja - magisterij, kar je po Zakonu SOK (začel veljati 12.7.2016) 8.stopnja in pet let izobraževanja plus izpopolnjevanje iz predšolske vzgoje, skupaj šest let. Izobraževanje vzgojitelja pa traja tri leta, kar je neprimerljivo.

Predlagam  poenotenje stopnje izobrazbe v okvirih obstoječega pravilnika.

 

 


Ključne besede Vzgojitelj predšolskih otrok
Kategorija: Visoko šolstvo in znanost


Zadnji komentarji:

Sony Globokar | 28.04.2017 | 16:38
Vam povem iz prve roke. Za vzgojitelja predšolskih otrok je potrebno imeti končano visoko strokovno izobrazbo pedagoške smeri (3 leta študija) smer predšolska vzgoja, študirate lahko npr. na pedagoški fakulteti v LJ, MB, KP in morda še kje.

Če imate končano UNI stopnjo študija (predvidoma 4 leta), oz. če imate končano II. bolonlonjsko stopnjo (5 let) katerekoli druge družboslovne smeri se lahko prijavite na 1 letno prekvalifikacijo v vzgojitelja predšolskih otrok. Včasih to financira tudi država, če vzgojiteljev primanjkuje. 

So pa v istem rangu vzgojitelja tudi tisti kateri so končali srednjo pedagoško oz. vzgojiteljsko šolo (pedagoško gimnazijo) pred l. 1996. To je takrat zadostovalo. Tudi oni štartajo s 30-tim razredom. Tisti kateri pa so končali to smer srednješolskega izobraževanja po l. 1996 pa so lahko kvečjemu pomočniki vzgojitelja. Prav tako se lahko vsi z končano srednjo družboslovno izobrazbo prijavijo v 1-letni tečaj za prekvalifikacijo v pomočnika vzgojitelja.

Predvidevam, da se tu niti ne gre za stopnjo pridobljene izobrazbe temveč za specifična znanja. Neka moja kolegica diplomantka UNI socialnega dela se ni odločila za prekvalifikacijo v vzgojiteljico dasi ji je zavod za zaposlovanje slednje ponujal. Danes je tajnica, kurirka, čistilka in kuha kavo v neki firmi za 800 €.

Neka diplomantka ekonomija je trdila da je visoka strokovna šola za predšolsko vzgojo neprimerljiva s študijem ekonomija na UNI programu. No, nekdo drug pa ji je odvrnil, da niti vsak univ. dipl. ekonomist ni primeren za vzgojitelja. Pa bodi pameten.

Še to! Seveda pa vzgojitelja predšolskih otrok ne smemo zamenjevati z vzgojiteljem v dijaškem domu.
CUKORKA | 28.04.2017 | 20:03
Seveda vse kar ste napisali drži. Tukaj se gre za to, da bi zakon lahko dovoljeval tudi izjeme kot npr.: če imaš izobrazbo po 1. bolonjski stopnji, socialni delavec, ki traja 4 leta in je UNI ali podobni sorodni študiji, ki so blizu vzgoji in izobraževanju, si zaposlen kot pomočnik vzgojitelja recimo 10 let, bi lahko opravljal delo vzgojitelja. Konkretno je socialno delo tesno povezano z vzgojo in svetovanjem in če imaš pred tem narejeno srednjo vzgojiteljsko šolo, pa že moraš imeti dosti znanja o vzgoji. Poleg tega pa stopnja izobrazbe ustreza zahtevani stopnji izobrazbe za vzgojitelja.
Sony Globokar | 29.04.2017 | 19:42
Problem je v tem, ker smo pretiravali s stopnjami izobrazbe. Za učitelje v osnovni šoli bi popolnoma zadostovala I.bolonjska stopnja oz. stara pedagoška akademija, za srednješolske profesorje pa II. bolonjska stopnja oz. stari UNI program. Za predšolsko vzgojo bi povsem zadostovala srednja vzgojiteljska, za direktorje vrtcev pa bi se zahtevala I. bolonjska stopnja.

Zdaj je problem tudi kako vse skupaj ustrezno plačati, glede na stopnjo dosežene izobrazbe. Vsi pa vemo, da se je tudi s študijem (predvsem vpisom!) še nedolgo tega reševal problem nezaposlenosti (status študenta!).

V Veliki Britaniji lahko v O.Š. do vključno 4. razreda učijo gimnazijski maturanti z opravljenim  6-mesečnim učiteljskim tečajem.

Glede visoke strokovne šole za socialne delavce je trajala dejansko 4 leta. Jim je pa fakulteta vsem omogočila opravljati še 2 izpita in diplomsko nalogo in so si pridobili UNI izobrazbo. Kdor tega ni naredil mu je zdaj žal. 

Staro pravilo pravi, da brez popolne UNI izobrazbe ni nič, to je zdaj II. bolonjska stopnja. Kaj lahko počnete z diplomo I. bolonjske stopnje zgodovine, slovenščine... na filozofski fakulteti. Ne kaj dosti. Žalostno!
CUKORKA | 30.04.2017 | 21:48
Točno tako, kot ste opisala. Sama imam narejeno socialno delo, 1. bolonjska. Študij prve stopnje traja 4 leta in ima oznako UNI, uvršča pa se v isti rang kot 3 letni visokošolski študij. To pomeni, če želim postati vzgojitelj moram narediti magisterij in dodatno 1 letno pedagoško usposabljanje, kar za seboj potegnne strošek v višini 4 500 eurov. 

Lahko bi nam omogočili vsaj to, da s prvo bolonjsko opravimo dodatno pedagoško usposabljanje za vzgojitelje, v kolikor nimamo srednje vzgojiteljska izobrazbe.

Menim, da je v tem primeru ni pošteno zahtevati 6 let izobraževanja VS 3 leta  za vzgojitelje.