Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Določitev mest kjer se prepove oglaševanje z jumbo plakati

3580 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Trenutno imajo oglaševalci skoraj povsem proste roke za postavitev oglasov z jumbo plakati, pri iskanju poti za postavitev oglasnih panojev za jumbo plakate so zelo izvirni in najdejo luknje v zakonu tudi tam kjer bi bila postavitev oglasnih panojev za jumbo plakate po zakonu skoraj nemogoča.

Vladi predlagam, da ponovno preveri zakone, ki omogočajo postavitev in točno določi mesta kjer je dovoljena postavitev panojev za jumbo plakate.

Z vidika cestne varnosti, bi bilo prav, da se panoje popolnoma prepove ob avtocestah, hitrih cestah, križiščih in podobnih mestih, kjer lahko sekunda nepozornosti, povzroči nevarnost za udeležence v prometu.

18 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jani 40 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 6. 2017

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Urejanje lokacij in pogojev za oglaševanje je regulirano v občinskih prostorskih aktih. Problemi na tem področju izhajajo predvsem iz ureditve inšpekcijskega nadzora. Pri oglaševanju gre namreč praviloma za enostavne objekte ali pa celo za posege, ki niso objekti. Za slednje državna gradbena inšpekcija sploh ni pristojna, glede prvih pa se njeno ukrepanje izvaja v skladu s kriteriji za določanje prioritetnih inšpekcijskih nadzorov, občine pa izvajajo nadzor nad oglaševanjem predvsem na javnih površinah, kjer torej nastopajo iz naslova lastnika oziroma upravljavca teh površin. V predlogu novega Zakona o urejanju prostora in Gradbenega zakona se zato predlaga, da nadzor nad tovrstnimi posegi v prostor preide na občine, saj Vlada RS kot predlagateljica teh zakonov ocenjuje, da bi se s takšno ureditvijo pristojnosti učinkovitost nadzora bistveno povečala. Občinam se poleg tega s predlogom ZUreP-2 tudi omogoča sprejem t.i. odlokov o urejanju podobe naselij in krajine, s katerimi bo možno med drugim urejati ravno tovrstne posege v prostor. Kar se tiče postavljanja oglasnih panojev ob cestah, pa problematiko (vsaj za državne ceste) že ureja Zakon o cestah.

Komentarji