Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nesprejemljiv, nedopusten nespodoben davek na pokojninsko rento
 
Ferenc
Ogledov: 2526
Predlog ustvarjen 26.04.2017
Z odzivom organa 22.01.2018
Zadnja sprememba 25.04.2017 12:32:04

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  

 Finančna uprava prav zdaj izvaja 26. letno odmero dohodnine, o kateri zakon na kratko pojasni: »Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb.« Zato so tudi težave, ki se pojavljajo v povezavi z zakonom, vedno osebne: upokojenci z pokojninsko rento, na primer, dobivajo račune za doplačilo dohodnine, čeprav se njihov finančni položaj ni spremenil.

Na spletnih straneh državnega zbora je mogoče hitro ugotoviti, da so poslanci v 25 letih kar 28-krat glasovali o dohodninskem zakonu, o novih sistemskih besedilih, spremembah in dopolnitvah. Ni mogoče reči, da so imeli na Ministrstvu za finance v vseh teh letih gluha ušesa za stiske zavezancev (op. upokojencev), ki so se znašli v slepih kotih davčnih zakonov, čeprav je bilo dostikrat videti, da predstavniki te ustanove trpijo, kadar je treba malo popustiti uzde.

Na Modri zavarovalnici so povedali, da so vse modre rente davčno ugodne, saj je z dohodnino obdavčena le polovica pokojninske rente. Pri rentah, ki so nižje od 160 EUR, se akontacije dohodnine ne obračuna. Za rente višje od 160 EUR, pa se obračuna akontacija dohodnine po stopnji 25%, vendar le od polovice mesečnega zneska dodatne pokojnine. (http://www.modra-zavarovalnica.si /posamezniki/dodatna-pokojnina-modra-renta/zakaj-izbrati-modro-rento/)

To ne drži! Na podlagi Zakona o dohodnini (ZDoh-2) je polovica rente predmet obdavčitve in se zanjo ne more  uveljavljati olajšave. FURS v vsakem primeru konec leta naredi poračun. Akontacija ni davek ampak je zgolj predplačilo dohodnine.

Pokojninska renta v povezavi s splošnimi zakonskimi pojasnili o rednem dohodku »ne sme predstavljati rednega dohodka iz zaposlitve« in kot takšna »ne bi smela biti predmet odmere dohodnine«. Sedanja ureditev, ko morajo upokojenci plačevati akontacijo dohodnine na redni dohodek iz zaposlitve oziroma t.i. pokojninsko rento ni v imenu pravičnosti. Upokojenci kot davčni zavezanci so nedvomno neupravičeno davčno obremenjeni na pokojninski renti, za katero so varčevali v času službovanja. Zakon o davčnem postopku tako upokojencem povzroča davčno krivico, nad katero bi se morala oblast zamisliti. Saj ni zapleteno in ni težko razumeti. 

Nedopustno in nesprejemljivo je, da se človek, ko preživlja jesen svojega življenja, v katerem je trdo delal dovolj dolgo časovno obdobje, sooča z revščino in nato za zasluženo pokojninsko rento plača državi še dodatno odmero dohodnine.

Pravzaprav ni samo nedopustno in nesprejemljivo, je tudi nespodobno, da za polno delovno dobo dobiš samo 440 fičnikov. Te štiri zelence in dva modra takoj vrneš nazaj v finančni tok države, saj je treba plačati elektriko, vodo, smeti, zdravstveno zavarovanje,… pa par litrov mleka in kruh lahko kupiš in kilogram mesa – pa spet nekaj od tega daš nazaj v proračun skozi DDV. Če slučajno potrebuješ še kakšna zdravila, ki jih je treba doplačati ali pa celo, da čakaš na kakšen medicinski pregled in ti zdravstveno osebje pove, da boš na vrsti šele čez pol ali eno leto in ti hkrati pove, da lahko prideš na pregled prej, vendar samoplačniško, si lahko samo še obrišeš solze. Nakoncu pa še plačaš davek/dohodnino na pokojninsko rento! 

Predlagam spremembo Zakona o dohodnini. Ključne besede pokojninska renta, Modra zavarovalnica, dohodnina, davek
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

ahac36 nuncij | 11.05.2017 | 16:13
Ko boste upokojenci dokazali, da ste v pokojninsko blagajno dejansko vplačali vsaj toliko, kolikor boste iz nje izčrpali, bom predlog z veseljem podprl. Pa ne mi sedaj začet s šolami, vrtci, fabrikami in samoprispevki...
Zdenko | 01.05.2017 | 18:13
Rente niso dohodek iz delovnega razmerja ampak iz varćevanja.... samo to ker nekdo izplačevanje privarčevanega poimenuje kot pokojninska renta, ne more biti razlog za oprostitev davka...
opazovalka | 28.04.2017 | 15:21
Plačevali smo 5 let v nek pokojninski steber in ko smo se upokojili smo imeli na volj takojšnje izplačillo ali mesečno rento. Večina se je odločila za takojšnje izplačilo in so  takoj odbili visok  davek! Če bi denar vsak mesec vlagali v banko in ne v famozni steber, davka ne bi bilo. Žalostno je, da se dajo ljudje tako hitro prepričati v vlaganja a zgodi se tudi, da lastnik stebra propade in s tem tudi ves naš vloženi denar.  
DavidS | 26.04.2017 | 19:48
In zakaj bi upokojenec, ki je plačeval dodatno pokojninsko zavarovanje bil od teh dohodkov oproščen dohodnine, njegov sosed ki je namesto tega vlagal v druge oblike varčevanja za starost, pa dohodnino mora plačati?
Ferenc | 26.04.2017 | 16:04
DZ je 25. 4. 2017  obravnaval predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bi tistim z najnižjimi pokojninami, ki so se upokojili s polnimi pogoji, zvišali pokojnino na 500 evrov. 

DZ bo predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju obravnaval po skrajšanem postopku. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar, ki hodi na poslovne zajtrke k Američanom (AmCham - http://www.amcham.si/);  je na seji pristojnega odbora zatrdil, da predlog ne posega v sistem odmere pokojnine po splošnih predpisih. Do zagotovljene najnižje pokojnine tako v nobenem primeru ne bodo upravičeni tisti, ki se upokojijo predčasno. Njihova predčasna pokojnina je namreč po opozorilu koalicije znižana zaradi upokojitve pred določeno starostjo, pri čemer so za zmanjšanje vedeli ob sami upokojitvi.

Velika sramota, upokojenci zaslužijo dostojno pokojnino, ne pa samo 500 €ur. Tako se upokojencem kot "dohodek iz delovnega razmerja" obdavčuje tudi pokojninska renta. Glasujte ZA! 

Sony Globokar | 27.04.2017 | 12:40
Za pokojninske rente do zneska 160 € se akontacija dohodnine ne plačuje/obračunava (med letom, ob izplačilu!). Kar pa ne pomeni da niso obdavčene temveč FURS ob koncu leta naredi poračun dohodnine.

Na vašo posebno zahtevo so lahko izplačila pokojninske rente (polovice) obdavčena tudi 16 % in ne 25 %, če smatrate, da imate tako nizke skupne dohodke, da doplačila ne bodo potrebna.

Obdavčena po FURS-u pa je 1/2 pokojninske rente (gre v skupni znesek za izračun dohodnine). Naše pokojninske družbe pa prikazujejo formalno obdavčitev bruto rente (se pravi celoten znesek, pred izplačilom).

Zanimivo pa je, da vam bo pokojninska družba v LJ povedala, da je ob pokojnini po ZPIZ-u v višini 700 € obdavčena pokojninska renta v višini 1.000 € po 9 % bruto rente (se pravi 90 €), pokojninska družba iz MB pa trdi da po 7 % (se pravi 70 €). Za znesek 600 € so mu izračunali oboji 5 % bruto rente, za 300 € pa 3 %. Povem, da je hotel kolega rento dobiti čimprej izplačano, ker z njo plačuje kredit, na računu je imel okrog 13.000 €.  Zanimivo, da kolega, kateri se je upokojeval točnega podatka ni uspel izvedeti niti na FURS-u, slednji so mu na dom dostavili fotokopijo zakonodaje z obrazložitvijo, da pa mu izračuna ne smejo narediti, da to ni njihova naloga.

Pozneje je odkril v LJ neko vrhunsko davčno svetovalko katera je za vsako začeto uro svetovanja zahtevala 150 €. Ker je zadeva kompleksna bi za preučitev potrebovala vsaj 3 ure, za predstavitev pa 1 uro. Za slednje se ni odločil.

Pred dnevi je dobil izračun dohodnine in to v enakem znesku kot takrat, ko je še hodil v službo. Ob 700 € pokojnine po ZPIZ-u dobiva še cca. 300 € pokojninske rente (3 leta).

Povem še to, da večina tkim. davčnih svetovalcev te zadeve ne pozna, se je ne loti.... in boste zaman trkali na njihova vrata.

Na koncu samo še to, na kar je opozoril že naš kolega ob uvedbi dodatnega pokojninskega zavarovanja, da kar vam bodo zdaj priznali z olajšavo vam bodo pozneje ob izplačilih pokojninske rente pobrali z dohodnino. Dejansko so smiselne pokojninske rente do 200 € mesečno (bruto), če gledamo s stališča davčne obremenitve. Tako to pač je. Da se nekaj dogaja in svet vrti naprej. Z njo obogatel ne bo nihče. Da imajo dacarji delo!
Ferenc | 12.02.2018 | 11:02
Že danes znaša povprečna pokojnina v Sloveniji le še 59 odstotkov povprečne neto plače, kar znaša malo več kot 600 evrov in ne zadostuje za dostojno življenje. 
Zaradi demografskih napovedi se bo razmerje med zaposlenimi in upokojenci še slabšalo in bo vrhunec nesorazmerja doseglo okoli leta 2036, ko bo na enega upokojenca le še en zaposleni. 
Z upadom javnih pokojnin so se spopadli tudi v drugih razvitih državah in kot odgovor že pred desetletji začeli razvijati tako imenovane druge in tretje pokojninske stebre, ki so v osnovi zasebne naložbene pokojninske sheme, v katere posameznik vplačuje dodatne prispevke, ki se upravljajo na individualnih varčevalnih računih, ob upokojitvi pa začne posameznik iz njihovega naslova prejemati dodatni prihodek v obliki pokojninske rente. S tem jim je uspelo zagotoviti, da zaposleni nadomestijo upad javnih pokojnin z dodatnimi zasebnimi pokojninami. 
Pri nas ti nato še država pobere z davkom polovico privarčevane pokojninske rente! Čisti nateg!
Burek Man | 12.02.2018 | 12:20
Predlog  je že zaprt, nevem čemu služi ta komentar. Sicer pa...

>Že danes znaša povprečna pokojnina v Sloveniji le še 59 odstotkov povprečne neto plače, kar znaša malo več kot 600 evrov in ne zadostuje za dostojno življenje. 
Kar je skoraj enako minimalni plači, za katero morajo ljudje delat 8 ur na dan. 


>Z upadom javnih pokojnin so se spopadli tudi v drugih razvitih državah in kot odgovor že pred desetletji začeli razvijati tako imenovane druge in tretje pokojninske stebre, ki so v osnovi zasebne naložbene pokojninske sheme, v katere posameznik vplačuje dodatne prispevke, ki se upravljajo na individualnih varčevalnih računih, ob upokojitvi pa začne posameznik iz njihovega naslova prejemati dodatni prihodek v obliki pokojninske rente. S tem jim je uspelo zagotoviti, da zaposleni nadomestijo upad javnih pokojnin z dodatnimi zasebnimi pokojninami. 
>Pri nas ti nato še država pobere z davkom polovico privarčevane pokojninske rente! Čisti nateg!

Pri nas ti zaračunajo dohodnino na denar, ki si ga zaslužil. Ne razumem v čemu je problem. Če daš denar na varčevalni račun, imaš dbdavčene samo obresti, glavnice pa ne.