Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Cenejše cepljenje proti KME
 
Ferenc
Ogledov: 2355
Predlog ustvarjen 26.04.2017
Z odzivom organa 17.09.2018
Zadnja sprememba 25.04.2017 12:27:09

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (12)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 17.09.2018

Odziv Ministrstva za zdravje

Cepljenje je dokazano najučinkovitejši ukrep za preprečevanje določenih bolezni proti katerim cepimo in eden najvarnejših medicinskih posegov, zato je zdravstveni politiki vsekakor v interesu, da se cepi čim večje število ljudi, tudi proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). V Sloveniji je že dolga leta poskrbljeno, da je najbolj ogroženim skupinam omogočena zaščita proti KME. Cepljenje in stroški cepiva so v teh v teh primerih enotni in se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ).

V skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili je cepljenje proti KME v Sloveniji od leta 1986 obvezno tudi za osebe, ki so pri delu izpostavljene okužbi z virusom KME (stroške krije delodajalec), od leta 1990 pa tudi za dijake in študente, ki so med šolanjem, pri praktičnem pouku, izpostavljeni okužbi (stroške krije obvezno zdravstveno zavarovanje).

Pri vseh ostalih skupinah prebivalcev pa je cepljenje proti KME zaenkrat samoplačniško in Ministrstvo za zdravje v teh primerih nima pristojnosti, da regulira cene cepiva ter izvajanje cepljenja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti. V primerih, ko je cepljenje samoplačniško lahko izvajalci cepljenja nabavljajo cepivo pri proizvajalcih cepiv oziroma njihovih zastopnikih.

Področje zdravil, med katera sodijo tudi cepiva, je zelo strogo regulirano in podrobno urejeno z Zakonom o zdravilih, ki natančno določa pogoje in ukrepe pod katerimi se zdravila/cepiva lahko dajejo v promet.