Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Laserska korekcija vida in povračilo stroškov s strani ZZZS ,evropska sodna praksa , nove odločbe v
 
Monika Vrbnjak
Ogledov: 395
Predlog poslan 13.04.2017
Razprava se zaključi 27.04.2017
Zadnja sprememba 11.04.2017 11:08:46

28 Za | 3 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (12)  
Pozdravljeni,

ponovno podajam predlog z leta 2015 vezan na povračilo stroškov laserske korekcije vida in povrnitve stroškov s strani ZZZS.
Na podlagi zadnjih odločb nemških sodišč predstavljajo očala samo začasno in ne trajno korekcijo vida. Iz tega razloga je bilo že nekaj sodb, na podlagi katerih so zavarovalnice morale povrniti stroške laserske korekcije vida, ne glede na višino dioptrije. Laserska korekcija dioptrije odpravi bolezensko stanje, kot tako se namreč  slabovidnost opredeljuje. Očala jo samo omilijo je pa ne pozdravijo.
Prilagam spletno povezavo do odločb in predlagam ponovno obravnavo teme povračilo stroškov laserske korekcije vida.
https://www.augen-lasern-verglei..#45;gerichtsurteile/
Razvidno je, da so sodišča zadnja leta spremenila mnenje v korist pacientov . Slabovidnost  je bolezen, saj odstopa od normalne zmožnosti videnja. Po operativnem posegu -laserski korekciji vida se vid  trajno izboljša, kar se z nošenjem očal ne. Z lasersko korekcijo vida, ki predstavlja trajno izboljšavo se tudi izničijo stroški nadomestil za očala(vsaki dve leti), kar predstavlja prihranek za ZZZS.
Zaradi tega predlagam,  da se dotična zadeva ponovno da v obravnavo. Oz. se predlaga kot storitev dodatnega zavarovanja, kakor je to že vedno večja praksa pri naših evropskih sosedah.

Hvala!

Ključne besede laserka korekcija vida; povračilo stroškov
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

Ferenc | 25.04.2017 | 12:57
http://www.ocesneoperacije.si/index.php/..45;cas-ljubljana

http://www.ocesneoperacije.si/index.php/..ni-cas-zalec

Mislim, da ni aktualno za naš sistem. Storitev je nova in ne izboljšava, oziroma nadomestilo. Zainteresirani naj ustanovijo društvo in delujejo sistematično za to pravico. Kot vidim tudi Nemci že od 2008 delujejo v to smer.
hhelena | 20.04.2017 | 16:27 Prikaži
Laserska korekcija vida NI dokončno ozdravljena slabovidnost! Pozanimajte se pri okulistu (ki teh operacij NE izvaja) in naj van razloži, kako ta operacija sploh poteka in katere so njene negativne strani!
kim12jb | 20.04.2017 | 10:08
Spoštovani DavidS hvala za vaš odziv, no vidite, da sem pravilno predvidevala, tudi sama imam kratkovidnost z nizko dioptrijo na obeh očesih (-0,75), tako da nimam nobene potrebe in želje po operaciji, ker ko snamem očala še vedno vidim toliko dobro, da tudi brez njih lahko počnem veliko stvari. Drugačna pesem je pa pri sinu (-5,75), ker je v bistvu popolnoma odvisen od očal, saj pove, (tako v hecu) da ko jih sname, "nič" ne vidi. Pa tudi on nima želje po operaciji. Zato pri svojem popravku predloga (ki je mimogrede malce brez razmisleka, da operacijo vsem), da se plača iz zdravstvene blagajne za visoke dioptrije še vedno vztrajam. Pa tudi vsak, ki ima visoko kratkovidnost ni nujno primeren za operacijo, to presodi zdravnik kirurg, pa za konec še: ljudi z dioptrijo do -5 je dosti več (vsaj po statističnih podatkih) kot tistih, ki to dioptrijo presegajo in bi se sploh odločili za poseg in da so primerni za to. 
znalček | 19.04.2017 | 16:03
No prispevek zavarovalnice k nakupu očal, ki stanejo boljša recimo kakih 500 EUR je bolj kot ne simboličen. Zato tudi očal ne menjamo tako pogosto, kot je priporočeno. Če bo tudi prispevek k operaciji tako minoren,  to sploh ne bho pomembno.
kim12jb | 19.04.2017 | 11:14
Predlog načeloma podpiram, vendar s popravkom: operacija vida v breme zdravstvenega zav. bi bilo smiselno vključiti za osebe, ki imajo visoko dioptrijo kratkovidnosti, torej od minus 6 dalje (morda minus 5), očala pri tako visoki dioptriji so pa že precej dražja, saj trenutno zdr.blagajna krije cenejše okvirje, ne pa tudi tiste boljše, ki so za takšno dioptrijo bolj primerni, tudi zav. ne plača za stekla, ki so bolj primerna (npr.z antirefleksnim slojem, ki je že praktično nujno potreben pri visoki dioptriji). Sicer pa kakovost življenja lahko ocenjujemo z marsičem, med drugim tudi z vidom, očala nikoli ne moremo istovetiti z operativnim posego, ki znatno popravi slab vid, ali pa ga celo odpravi. Zdaj pa  prosim spoštovani podpisani na portalu DavidS ne napišite, da imate tako visoko dioptrijo in očala niste zamenjali kar celih 14 let, sicer pa vas vprašam ali ste vseved ali pa "prijatelj" lastnika portala, saj sodelujte skoraj pri vseh temah in v svojih komentarjih nemalokrat predloge že kar vi negativno zavrnete, priznam pa, da so nekateri predlogi res popolnoma nesmiselni, če že ne Neumni.
DavidS | 19.04.2017 | 11:30
Nimam tako visoke dioptrije - v tem je ravno bistvo, in to vaš predlagan popravek na nek način rešuje.

Pri takšnih kot sem jaz pozitivnega finančnega učinka preprosto ni, ker očal ne menjavamo pogosto, poleg tega so ta očala poceni.

Predlog kakršen je pa bi tudi meni (dioptrija 0,75 na enem očesu) financiral ne ravno poceni operacijo.
pepelka- | 19.04.2017 | 14:25
Visoka dioptrija z astigmatizmom, leta nazaj je bil strošek kontaktnih leč, ki zelo izboljšajo vid, bolj kot očala, plačan s strani zavarovalnice, sedaj je vse vrženo na človeka
papillon | 19.04.2017 | 09:31 Prikaži
kako umen je potrebno bit, da je jasno, da moramo potem tudi ZZZS vplačevati toliko kot Nemci, kar seveda ni naša realnost.
Je ta predlog poskus reklame postopka?
DavidS | 14.04.2017 | 19:44 Prikaži
Nekega prihranka za ZZZS jaz tukaj sicer ne vidim. Operacija za obe očesi stane vsaj 1000 EUR. Tudi če bi nekomu plačali 40 EUR subvencije vsaki dve leti, je to dovolj za 50 let subvencioniranja očal.

Pa dvomim, da večina menjava očala vsaki dve leti - jaz sem jih recimo v 14 letih menjal le enkrat (torej s prvim nakupom vred dve subvenciji).
heizenberg | 19.04.2017 | 08:52 Prikaži
Jaz jih menjam praktično na dve leti. Za bližino. Stroške le-teh krije zavarovalnica šele enkrat po 60. letu, kar je precej nelogično.
Za daljavo sem jih menjal dvakrat ...
Podpiram predlog.
opazovalka | 14.04.2017 | 12:31 Prikaži
Bojim se, da vaš predlog ne bo dobil dovolj podpore.Pri nas nikogar ne zanimajo tuje sodne prakse, predvsem pa ne zavarovalnic, ki jim je edini cilj, da kaj prihranijo. Marsikaj krije v tujini zavarovalnica, pri nas pa zavarovalnice prihranke na zavarovancih prelijejo v dobiček....
 
DavidS | 14.04.2017 | 16:27 Prikaži
"Zavarovalnice" so pri nas ZZZS, ki določa kaj bo krito, koliko bo kril ZZZS iz obveznega in koliko komercialne zavarovalnice iz dodatnega zavarovanja. Pri kritju in plačevanju posegov in pregledov nimajo zavarovalnice popolnoma nobene besede.

Menda pa je jasno, da si ob enkrat višjih plačah lahko recimo Avstrijci privoščijo tudi več zdravstva iz obveznega zavarovanja?