Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Poučevanje o kakovostnem načinu življenja

2623 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Opažam, da vedno manj ljudi, predvsem otrok, vedno manj zdravo je in se premalo giblje, ter so pod večjim stresom. V šole bi lahko uvedli predmet, ki bi spodbujal bolj kakovosten način življenja. Predlagam, da bi bil to obvezen predmet, ki pa se ne bi ocenjeval. Učitelji in profesorji v osnovnih in srednjih šolah bi poučevali o načinu prehranjevanja, o zdravih učinkih športa in načinih, kako se umiriti. Pametno bi bilo to uvesti že v nižje razrede osnovne šole, ko so otroci še najbolj dovzetni za take informacije. V nižjih razredih bi pouk potekal bolj praktično s športnimi aktivnostmi, ki bi jih izbrali otroci in bi tako najbolj uživali; s poukom zdravo pripravljene hrane (na preprost način), in poučevanjem osnovnih tehnik sproščanja ter obvladovanja stresa. V višjih razredih in srednjih šolah bi lahko pouk poleg praktičnih aktivnosti vseboval tudi več teorije pri kateri bi učitelji in profesorji predavali o pozitinih vplivih (znanstveno podprte) teh aktivnosti na telo, duha in možgane.

Menim, da bi se z uvedbo tega predmeta znižala populacija predebelih ljudi, izboljšali bi rezultate na področju šole in športa, ljudje bi bili bolj zdravi in posledično zadovoljnejši.

12 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR X xing 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 6. 2017

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zahvaljujemo se vam za vaš predlog. Zavedajoč se problematike, na katero opozarjate, smo na ministrstvu v tej smeri marsikaj že postorili. Dovolite, da vam predstavimo.

Že v letu 2010 smo pričeli s projektom Zdrav življenjski slog, ki ima velik pomen ter izjemne pozitivne učinke. Izvaja ga Zavod za šport Planica. Cilj programa je, da dnevno športno vadbo privzgojimo otrokom kot zdrav slog življenja. Posameznemu učencu sta s programom zagotovljeni vsaj 2 uri športne aktivnosti, kar skupaj z urami športne vzgoje predstavlja 5 ur športne aktivnosti na teden. Za izvajanje programa so zagotovljena evropska sredstva ter sredstva, ki jih programu prispeva Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Za obdobje od 2015 do 2017 gre za pet milijonov evrov v ta namen.

Število otrok in šol, ki so vključeni v program se iz leta v leto povečuje. Če je bilo v program leta 2010 vključenih nekaj manj kot 19 tisoč otrok iz 98 šol, jih je v tem šolskem letu že več kot 36 tisoč iz 189 šol.

Cilj projekta Zdrav življenjski slog je ravno to na kar opozarjate. Odpravljati posledice negativnih vplivov sodobnega načina življenja kot je vadba za primerno telesno držo, odpravljanje debelosti, razvoj splošne telesne vzdržjivosti in podobno.

Z aktivnostmi MIZŠ na področju športa se pomembno dopolnjujejo tudi dejavnosti Zavoda za šport Planica, kjer potekajo redne aktivnosti v okviru interesnih programov športa za mlade in program Naučimo se plavati. Tu so še šolska športna tekmovanja, ki se jih udeležuje veliko osnovnošolk in osnovnošolcev. Na zaključni prireditvi lani jih je bilo kar 2500 iz skoraj polovice slovenskih osnovnih šol.

V šolah pa je poskrbljeno tudi za kakovostno šolsko prehrano. To področje ureja Zakon o šolski prehrani, ki določa, da morajo vzgojno-izobraževalni zavodi pri organizaciji šolske prehrane upoštevati Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Te so bile sprejete na Strokovnem svetu Republike Slovenije za splošno izobraževanje. Vsebujejo cilje, načela in vzgojno-izobraževalne dejavnosti, povezane s šolsko prehrano. Obenem pa strokovne usmeritve in navodila, ki opredeljujejo merila za izbor živil, načrtovanje sestave, količinske normative in način priprave šolske. Zakon tudi določa, da se s strokovnim spremljanjem ugotavlja skladnost šolske prehrane z usmeritvami v smernicah. Načrtuje in izvaja ga Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Komentarji