Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nov organ za nadzor nad porabo javnih sredstev
 
ahac36 nuncij
Ogledov: 781
Predlog poslan 06.04.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 05.04.2017 21:36:00

  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  
Nadzor nad zakonito in racionalno porabo javnih sredstev trenutno vrši Računsko sodišče, ki pa je popolnoma neučinkovito in spolitizirano. Računsko sodišče ne odreagira niti na najbolj očitne kršitve in na še tako konkretno prijavo odreagira s tipskim odgovorom, "da Računsko sodišče samo izbira katere proračunske porabnike bo revidiralo, da dela po letnem planu in ne reagira na številne prijave, ki jih dobiva od državljanov". Vladi zato predlagam, da popolnoma neučinkovito Računsko sodišče ukine in namesto le-tega ustanovi nov organ, ki bo dolžan opraviti vsaj osnovno preverbo pri vsaki prijavi, ki jo bo prejel. Res je, da vsak državljan lahko dostopa do javnih podatkov, a ta dostop je v praksi močno otežen, poleg tega državljani plačujemo visoke davke in imamo pravico pričakovati, da bo Vlada vršila nadzor nad porabo denarja, ki nam ga jemlje in državljanom tega ni potrebno početi na lastne stroške in v prostem času. Organ naj torej opravi osnovno preverbo za vsako prijavo in če ugotovi nepravilnosti, poda kazensko ovadbo oz. prijavo kaznivega dejanja policiji oz. prijavitelju odgovori, da nepravilnosti ni zaznal. Preiskovalci, ki naj bodo praviloma tisti mladi, ki ne dobijo zaposlitve in so zato upravičeno nekoliko nastrojeni proti državi, naj delo opravljajo nepoklicno in za honorar.
Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Giocondos | 18.04.2017 | 18:35 Prikaži
Gospodje, neumnosti kvasite. Računsko sodišče je eden od redkih neodvisnih organov v državi.   Vaše pojmovanje računskega sodišča govori o vašem popolnem nepoznavanju pristojnosti računskega sodišča.  Naše računsko sodišče že od začetka dela izjemno, problem je, da ne more kaznovati nobenega in zato se mu reče "Brezzobi tiger". Gospodje, ki so predlagali in izpeljali ustanovitev tega sodišča očitno so držali figo v žepu, ker je ustanovljeno z dobrimi nameni (le da nam zamažejo oči, kaj pa), niso mu pa dodelili (seveda mislim na predlagatelje in zakonodajalce) nobenih pristojnosti za sankcije, ampak, naj bi nepravilnosti ugotovilo in naznanilo - prijavilo pristojnim organom !? Lepo prosim, kriminalisti naj bi uvedli morebitno preiskavo proti MNZ-ju ali Vladi, v primeru njihovega nepravilnega ali nezakonitega poslovanja ??? Absurdi, zato mu niso dali nobenih sankcijskih pristojnosti. Absolutno sem proti novemu organu, kajti je treba Računskemu Sodišču dati BISTVENO VEČJA POOBLASTILA IN PRISTOJNOSTI.
Ivan Peter Benko | 12.04.2017 | 20:47
Komu sploh koristijo ugotovitve nepravilnosti, za katere se izreče opomin, za druge preiskave na osnovi  prijav pa ni prostih kapacitet?
Ko občan pošlje naznanilo, se od njega zahteva, da navede predpise, ki so kršeni, storilce,...
znalček | 12.04.2017 | 16:28
Aha in nov organ bo pa bistveno boljši od obstoječih. Sploh če bo sestavljen iz samih takih, ki si niso sposobni najti zaposlitve.
november | 12.04.2017 | 14:55
Pozdravljeni,
takega sodišča, ki nima nobene pristojnosti res ne potrebujemo. Vsi državljani smo dolžni prijavljati nezakonita dejanja. Torej bi računsko sodišče moralo vsako ugotovljeno nepravilnost ( krajo) , takoj prijaviti organom pregona.
matt3 | 10.04.2017 | 12:12
Sami sebi bodo pa res nastavili past. Bravo. Glasujem za predlog zgolj ker me zanima odziv vlade, ki bo, kot pri vseh predlogih odgovorila z "Ne, Zakon je tak kot je"