Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Odpravljanje zavlačevanja s plačili računov
 
Rakkaus
Ogledov: 1923
Predlog poslan 28.02.2017
Z odzivom organa 19.04.2017
Zadnja sprememba 24.02.2017 15:11:28

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  
DavidS | 28.02.2017 | 06:44
Saj ste tudi vi upravičeni do zamudnih obresti in povračila stroškov za izterjavo v primeru, da vam nekdo (tudi javni sektor) zamuja s plačili.

Za razliko od gospodarstva, kjer vedno obstaja možnost, da bo šel dolžnik v stečaj in bomo ostali brez denarja, je zapadel dolg javnega sektorja zelo dobra naložba. Kje drugje boste dobili cca 9% letno (plus stroški izterjave) na vložen kapital brez tveganja?
opazovalka | 02.03.2017 | 07:07
In kje naj dobim denar za zalaganje neplačanih računov?!
DavidS | 02.03.2017 | 10:08 Prikaži
Obresti na banki so nekaj nižje od zamudnih obresti....denar za račune torej vzamete na banki, stroške izposojanja (limita) si pokrijete z zamudnimi obrestmi, pa še nekaj vam ostane kot nagrada za trud.

Matej Poklukar | 24.03.2017 | 08:00
Torej ker je država jebivertrska in ne plačuje redno (kar v obratni smeri seveda zahteva) naj tisti ki mu je država dolžna vzame kredit za premostitev težav?

Me zanima kakšen halo bi bil, če bi država zamujala s plačami za nekaj dni in bi folku rekl da naj si najamejo kredit da premostijo države. Ga ni junaka ki bi to rekel. Za podjetnike pa se to očitno lahko reče - so nekakšni drugorazredni državljani...

Pa kje vam padejo take ideje? Torej zato naj ima podjetnik dodatno delo, banka naj zasluži in tako naprej. Vse te dodatne stroške pa naj plača država?

Kaj pa če bi država samo plačevala v roku. Vseh teh problemov nebi bilo. Je to res preveč zahtevati alkaj?

Če ima država 1. ali 2. v mescu denar za plače vseh javnih uslužbencev ne vidim nobenega razloga zakaj ga nebi imela 30 dni po izvedenih delih za vse podizvajalce.
DavidS | 24.03.2017 | 15:29
Vsekakor se strinjam, da je plačilna disciplina dobra, in bi jo bilo treba spoštovati.

Pravim pa, da zadeva ni tako dramatična, kot jo nekateri poskušate prikazati. Po mojih izkušnjah govorimo v veliki večini primerov o nekaj tednih zamude, kar v praksi ne bo nikogar spravilo v resne težave.
Vsak dobavitelj bo razumel, da imate težave z neplačnikom - državo, in bo pač počakal par tednov na denar. In če ne bo, in vam bo zaračunal zamudne obresti, le-te ne bodo višje od tistih, ki jih lahko državi zaračunate vi. 
Če boste elektriko ali vodo plačali dva tedna prepozno, niti opomina ne boste dobili.
Furs definitivno razume težave z neplačniki, imam osebno izkušnjo s tega področja (mimogrede, Furs je učinkovita grožnja če imate težave z neplačniki iz zasebnega sektorja - če jim omenite, da nujno potrebujete denar ker nimate za plačilo DDV, in boste morali drugače Fursu razlagati, zakaj ne morete plačati davka, bo večina hitro našla denar za vaše terjatve).

In pravim, da smo po zakonu za te zamude in manjše nevšečnosti pošteno kompenzirani.

Primerjave z zaposlenimi pa so neumestne, ker jih zakon obravnava povsem drugače kot gospodarske subjekte, in prav je tako. Z vstopom v podjetniške vode se je pač treba zavedati, da s tem pride tudi marsikatera neugodnost in tveganje, ne pa le možnost znižanja količine plačanih davkov.
znalček | 01.03.2017 | 12:52
Sem videl nekakšno analizo rokov plačil državnih organov. Velika večina plačil se vrti okoli 30 dni, kot je določeno z zakonom. Kot pravi david, tudi izterjava je enostavna. Je pa mogoče, da v resnici ni govora samo o državnih organih, saj je že nekaj občin blokiranih.