Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Uvajanje otroka v vrtec pred iztekom porodniške
 
aktivnadrzavljanka
Ogledov: 2891
Predlog poslan 23.02.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 22.02.2017 15:08:35

  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

 Spoštovani!

Predlagam, da v Zakonu o vrtcih uredite možnost uvajanja otroka v vrtec pred iztekom porodniškega dopusta (npr. zadnjih 10 dni), saj bi v tem obdobju lahko mamice v miru otroke uvajale brez tega, da bi si morale jemati teden ali dva dopusta, še preden se sploh vrnejo na delovno mesti. Menim, da smo zaradi te zakonske določbe zaposlene mamice pogosto v stiski in stresu, saj se ne želimo zameriti delodajalcem, hkrati pa vemo, da nas otrok v tem stresnem obdobju potrebuje ob sebi.

Nekateri vrtci sicer uvajanje omogočajo, nekateri pa zaradi te zakonske določbe ne upajo "kršiti" zakona. 

Z ureditvijo te problematike bi olajšali uvajanje tako otrok v vrtec (postopnost), kakor tudi ponovni prihod mamic na delo, prav tako pa sem prepričana, da bi tovrsten predlog naletel na posluh pri delodajalcih in vzgojiteljih (slednji namreč zagovarjajo postopno uvajanje, ki lahko traja tudi 2 tedna).

 

 


Ključne besede vrtec, uvajanje, dopust
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

Koritnik | 26.05.2017 | 09:06
Meni se pa enako kot uvajanje zdi pomembno, da bi bil otrok po koncu uvajanja vsaj prvi teden praktično ves čas v družbi svojih pravih vzgojiteljic. Ne pa tako, kot se zdaj dogaja, da ga zjutraj (po možnosti v povsem drugi 'igralnici') sprejme neka druga vzgojiteljica (ki jo prvič vidi), potem ga ta preda tretji, nakar kake 4 ali 5 h sicer preživi s svojo 'pravo', potem pa si ga po kosilu spet izmenjajo dve ali tri druge vzgojiteljice... Se mi zdi, da ne bi smela biti prehuda žrtev za zaposlene, da bi vsaj tisti prvi septembrski teden, ko je novincev daleč največ, vzgojiteljice malo prilagodile svoje delovnike novim otrokom in jih magari (po potrebi) tudi malo podaljšale. Otroci so v tem času namreč dovolj zbegani že brez tega, da še vsake pol ure gledajo kdo in kje vse si jih bo podajal...
In ob tem se sprašujem - ali za tako stvar mar rabimo predpis? A takih osnovnih otrokovih potreb niso tam zaposleni sposobni zaznati in izpeljati brez predpisa? Ali pa jim le ni mar za nič drugega kot le zase...? Taki načeloma tam ne bi smeli kaj iskati!
znalček | 01.03.2017 | 13:28
Tega predloga pa ne razumem najbolje. Kdo ali kaj vam lahko prepreči, da otroka vpišete in uvajate v vrtec pred iztekom porodniške. Poleg tega vam po porodniški preostane še celoten dopust, tako da bi res brez problemov "žrtvovali" tudi teden dopusta. Nad daljšim uvajanjem pa tudi po vrtcih niso najbolj navdušeni.

Ga. opazovalka, vaš komentar se zdi pa meni neprimeren. Še ne tako dolgo nazaj so otroke tudi pretepali in zapirali, pa jih tudi zato niso pošiljali k psihologom. Ljudje imamo pač različne poglede na vzgojo. Vaš je pač malo bolj špartanski, kar pa ne pomeni, da je tudi najboljši.
opazovalka | 24.02.2017 | 11:37
Tudi me smo imele otroke pa ni bilo nikoli nobenega uvajanja v vrtce. In ne boste verjeli: otroci so preživeli brez posledic! Malo jokca pa ne bo pripeljalo do novega pacienta k psihiatrom ali psihologom.. Le kaj se sedaj dogaja z malčki danes, da potrebujejo drugačen pristop?