Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zoisove štipendije
 
marjan97
Ogledov: 3155
Predlog ustvarjen 13.02.2017
Arhivirano
Zadnja sprememba 11.02.2017 01:43:18

  Predlog   Število glasov   Komentarji (9)  
Simon Murgelj | 14.02.2017 | 10:37
Nekaj podatkov iz šolskega leta 2014/15:
Dijaki v srednješolskem izobraževanju: 73.652
Zoisove štipendije, podeljene dijakom: 4.948

Torej je 6,7% dijakov prejemalo Zoisovo štipendijo.
Osebno sem sicer mislil, da je ta procent bližje 5%. Zoisova štipendija je namenjena šolarjem, ki dosegajo izjemne dosežke, torej so v zgornjih nekaj procentih med vsemi šolarji.

Kolikšen % je po vašem mnenju upravičen do prejemanja Zoisove štipendije?

Mimogrede: "beg možganov" se dogaja po tem, ko ljudje že uspešno doštudirajo, pa ne dobijo primerne službe. Rešitev je več (dobrih) služb, ne več štipendij.
marjan97 | 14.02.2017 | 13:28
Pozdravljen, govoril sem o Zoisovih štipendijah za študente, torej o hudih kriterijih za pridobitev ob prehodu iz srednje šole na fakultete, ne obratno. A zlata matura pa ni izjemen dosežek? So zlati maturanti le piflarji? Verjemite, za zlato maturo mora biti dijak tudi precej nadpovprečno nadarjen - morda ne ozko le za eno področje (recimo nekdo, ki je super matematik, med najboljšimi 30 v državi, pa slabo piše esej), zlati maturanti pa pokažejo, da so dobri na zelo širokem področju (ni veliko takih, ki jim gre dobro matematika, angleščina in še pisanje eseja - mar dijak s sposobnostjo vseh treh, kljub temu da v nobeni vrlini od teh ni med top 30, ni nadarjen?). Kdor misli, da se lahko za najboljše ocene pri matematiki in angleščini na višjem nivoju in za esej iz slovenščine le "napifla", je res neumen. Torej pokazatelj talenta niso le tekmovanja. Še par let nazaj je bila zlata matura zadosten pogoj za pridobitev Zoisove štipendije in zares čudno, da so to ukinili. Razumljivo, če so varčevali, a danes, ko se vlada hvali s tem, da smo iz krize bi lahko spet nekaj več denarja namenila talentiranim in pridnim dijakom, študentom.
Simon Murgelj | 14.02.2017 | 15:35
Če povzamem (popravite me, če sem kaj narobe razumel):

Naj bodo zlati maturantje upravičeni do Zoisove štipendije. Sem ZA.
(Objavite predlog, ki enostavno predlaga le to, pa ga podprem).

Naj bo število študentov, ki je na neki fakulteti upravičeno do ohranitve Zoisove štipendije, pogojeno s povprečnim uspehom mature vpisanih v prvi letnik fakultete. Sem PROTI.

Osebno se na maturi nisem posebej potrudil, ker za to ni bilo neke potrebe. Na želeni fakulteti je bila namreč v preteklih letih nizka omejitev za vpis oz. je sploh ni bilo.
Če bi upoštevali drugi del vašega predloga, bi bilo na tej fakulteti manj upravičencev do ohranitve Zoisove štipendije. Zaradi nizke omejitve, ne pa zaradi same zahtevnosti fakultete.
marjan97 | 14.02.2017 | 13:44
Po podatkih statističnega urada je bilo število Zoisovih štipendij leta 2008 med študenti 7264, leta  2014 (z letom 2014/15 so se pogoji zaostrili) pa le še 3624, kar je manj kot pol od števila iz 2008. Zdi se mi, da ja pri spodbujanju dobrih študentov, dijakov, škoda varčevati.
Da odgovorim še na beg možganov: res je, bolj so pomembne dobre službe, a vendar bi z nekaj denarja država lahko dala vedeti mladim, da ceni njihovo delo in talent, s tem pa bi se tudi odnos mladih do države morda nekoliko izboljšal. Večkrat se sliši: "še doštudiram, potem pa izginem iz te gnile države"... ni pa to bistvo seveda. 
DavidS | 14.02.2017 | 14:07
Ne verjamem, da bo kdo od mladih razmišljal na ta način.
"Sicer tu ni služb, v tujini pa lahko dobim za svoje delo boljše plačilo......ampak ker mi je država dala štipendijo, bom pa ostal doma".

Jaz cilj in smoter teh štipendij vidim predvsem v tem, da se izognemo situaciji, kjer nek sicer zelo nadarjen posameznik ne bi mogel priti do izraza zaradi pomanjkanja denarja.
marjan97 | 14.02.2017 | 14:23
Seveda, saj sem rekel, da to ni bistvo, je pa morda tudi ena stvar, ki se rahlo dotika področja
Jure B | 15.02.2017 | 08:51
Tudi sam sem mnenja, da bi bilo potrebno omogočiti prejem štipendije širšemu krogu - tako študentov, kot dijakov.... in nisem mnenja, da "pridobitev" štipendije ne vpliva na "pripadnost državi" in nato želji, da ostaneš v lastni državi - ki je skrbela zate!
Prej boš imel moralno potrebo po vrniti tistemu, ki za tebe skrbi, kot pa tisti, ki je le stežka preživel, da je lahko študiral.
jxa | 15.02.2017 | 17:33
Kar se tiče tega, da bi štipendijo dobilo več maturantov ob prehodu iz srednje šole na fakultete, se popolnoma strinjam. Tudi sem mnenja, da je zlata matura štipendije vreden dosežek. To res ni lahko. Sam sem se zelo trudil za maturo, pa sem pisal 29 točk, tako da vem, da to ni lahko. Že število zlatih maturantov pove, da takih srečnežev (garačev in talentov) ni prav veliko, tudi zato jim privoščim Zoisovo štipendijo, saj so taki dijaki dobri na vseh področjih hkrati. Jaz sem tako bil odličen pri izbirnih (5 in 5), matematiki (8) in angleščini (7), pa porazen pri slovenščini (4), zato tiste, ki lahko odlične rezultate dosežejo na vseh področjih še posebej cenim in mislim, da morajo biti za takšne dosežke talentirani. Zato tudi zase menim, da v matematiki in angleščini nisem slab, sem pa šibek pri slovenščini, zato si štipendije morda ne zaslužim, čeprav bi jo tudi jaz rad dobil. Sem imel možnost na tekmovanjih iz matematike, a se povsem strinjam z Marjanom, ki pravi, da je pri matematiki konkurenca za priznanja res huda in je zato težko dobiti izjemen dosežek. Napako sem storil, da nisem izkoriščal "luknje" v sistemu, ki nagradi tudi tiste dijake, ki dosežejo priznanje na kakšnem "levem" tekmovanju. 

Kar se tiče pa tiste pripadnosti in tega, da bi zaradi štipendij mladi ostajali doma, pa se mi zdi malo "bosa" ideja. 

V večini pa kot rečeno predlog podpiram! Bravo!

Victorinox | 21.02.2017 | 18:05
Uvesti na fakultetah pogoj za ohranitev štipendije biti med recimo top 15-20% študentov v programu namesto povprečne ocene, saj ima na recimo FDV vsak lahko povprečno oceno 8,5+, na matematiki pa to ne uspe skoraj nikomur, sploh glede na to, da prvi letnik v prvem poskusu v celoti izdela manj kot četrtina študentov.