Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zaščita lastnikov nepremičnin in premičnin
 
pilly
Ogledov: 1773
Predlog ustvarjen 06.02.2017
Z odzivom organa 12.01.2018
Zadnja sprememba 03.02.2017 18:17:38

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Predlagam, da se sprejm zakon, po katerem bo lastnik nepremičnine ali premičnine imel absolutno pravico nad svojo stvarjo, v primerjavi z recimo najemniki.

V Sloveniji  mora lastnik stavri (premične ali nepremične) na sodiščih izposlovati pravico do uporabe svoje stvari, šeprav bi bilo normalno in pravilno, da je lastnik na prvem mestu.

Prihaja do raznih anomalij, kot npr. ko da lastnik stanovanja le to v najem, najemnik ne plačuje najemnine in stroškov, lastnik pa se nato tudi dolga leta muči po sodiščih, da uspe najemnika odstraniti iz stanovanja. 

V drugem primeru recimo nekdo na dražbi kupi stanovanje ali hišo, v kateri še živijo prejšnji lastniki in potem je ponovno potreben dolgotrajen sodni postopek, da lahko LASTNIK začne uživati, kar je njegovo.

Primerov je verjetno še nešteto.

To za seboj potegne preobremenjenost sodišč, prav tako se izgublja denar ljudi, katerega bi ljudje uporabili za kaj pametnejšega kot za sodne postopke.

Predlagam torej, da se uvede sistem, kjer bo sodišče po hitrem postopku (največ dva meseca) zaščitilo lastnika stvari in se bo ljudi deložiralo iz nepremičnin. Lastniki stvari niso socialna služba, da bi morali opravljati delo države in pomagati ljudem (v kolikor to kdo naredi, je super, sigurno pa nihče ne da svojega stanovanja nekomu zastonj v uporabo).


Ključne besede
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

opazovalka | 16.02.2017 | 20:01
Če bi zadeva delovala kot v tujini (veliko vidimo po TV) bi tudi najemodajalci oddajali stanovanja. Sedaj pa se vsak boji, da najemnika ne bo mogel izseliti ne glede na to, če ta ne plačuje ali dela škodo ali mu je rok za najem potekel. Namesto, da bi kaj v tej smeri naredili eni predlagajo, da se obdavčijo prazna stanovanja. Ko bo lastnik zaščiten bo tudi neoddanih - praznih stanovanj manj. 

Predlog komentatorja Maja, da bi zadevo vzeli v svoje roke pa ne pride v poštev, saj po zakonu ni dovoljeno in kazen doleti lastnika. 
Maj | 17.01.2018 | 23:04
Bolje plačati jurja kazni, kot pa pet let hoditi na sodišča in izgubiti v tem času vsaj 50 jurjev najemnine....

Jaz vem, da se nikoli več ne bom boril preko sodišča ampak bom v primeru neplačevanja vse na hitro uredil sam.
Maj | 08.02.2017 | 18:09
Odličen predlog, ki pa žal ne bo dobil podpore v vladi ter parlamentu, ker se preveč podpira lopove.

Jaz sem PET LET rabil, da sem preko sodišča vrgel najemnika iz moje hiše, škode je naredil ogromno in ne te ne najemnine ne morem izterjati, ker tip uradno nima nič.
Tako, da smo imeli samo kup stroškov.

Fotra je celo s koritom za rože po glavi in je padel skupaj in smo ga komaj rešili, tip je pa dobil pogojno kazen.

Vsem lastnikom predlagam, da ničesar ne urejajo preko sodišč.
Enostavno se odklopi elektrika, voda ter razbije kakšna šipa, če še to ne zaleže se pa dobi par silakov in se barabo ročno odstrani iz hiše.

In je zadeva rešena za manj kot jurja v enem samem tednu.
Ivan Peter Benko | 08.02.2017 | 15:03
Novi predpis ne bi pospešil zadeve, ker problem ni enoznačen. Sami ste navedli osnovni vzrok: sodna oblast zaostaja pri ažurnosti razsodbe. Postopki morajo biti zagotovljeni zaradi pravne varnosti. Samovolja v stilu 'vzeti stvar v svoje roke', ni dopustna.
Mr.G. | 17.01.2018 | 08:38
Z svojo izjavo dajete prednost goljufom, tatovom, posiljevalcem....skratka vsem, ki so  v nasprotju z nekim zakonom.