Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dopolnitev ZEKom-1

2626 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam, za se dopolni ZEKom-1 v 2. odstavku 129. člena.

(2) O vsaki spremembi pogojev ... in brez pogodbene kazni TER STROŠKOV PRENOSA ŠTEVILKE K DRUGEMU OPERATERJU odstopiti od naročniške pogodbe ...

Mislim, da obširnejša obrazložitev v grobem ni potrebna, dejstvo pa je, da ima uporabnik v primeru, da se s spremembami pogojev ne strinja, še vedno nepotrebni strošek zaradi prenosa svoje telefonske številke, za katero lahko povsem upravičeno domnevamo, da je v posesti uporabnika in ne operaterja.

20 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M mce 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 4. 2017

Odziv Ministrstva za javno upravo

Uvodoma pojasnjujemo, da Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US in 81/15; v nadaljevanju: ZEKom-1) pravice uporabnikov elektronskih komunikacijskih storitev določa ob upoštevanju regulativnega okvira Evropske unije za področje elektronskih komunikacij, in sicer prvenstveno Direktive 2002/22/ES EP in Sveta, spremenjene z Direktivo 2009/136/ES (t. i. Direktiva o univerzalni storitvi).

Prenos številke naročnika k drugemu operaterju je pravica naročnika, ki ni neposredno povezana z odstopnim upravičenjem iz drugega odstavka 129. člena ZEKom-1 ob spremembi pogojev, določenih v naročniški pogodbi. Določba drugega odstavka 129. člena ZEKom-1 je namreč namenjena varstvu naročnikov v primeru sprememb pogojev, določenih v naročniški pogodbi, in omogoča naročniku, da ne glede na obdobje vezave, za katero se je zavezal ob sklenitvi pogodbe, v roku enega meseca brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni odstopi od naročniške pogodbe, če mu novi pogoji ne ustrezajo več oziroma se z njimi ne strinja. V tem primeru operater ne sme naložiti kazni zaradi predčasne prekinitve pogodbe na zahtevo naročnika. Ob tem pa seveda ostaja dolžnost naročnika, da izpolni morebitne obveznosti, ki jih ima do operaterja, to je plačilo zapadlih in neplačanih računov ter povračilo glede prejete terminalske opreme. Prenosljivost številk je urejana ločeno v 131. členu ZEKom-1, ki v tretjem odstavku določa, da operater lahko naročniku za prenos številke k drugemu operaterju zaračuna enkratni znesek, ki upošteva stroške izvedbe prenosa številke, vendar ne sme biti tako visok, da bi odvrnil naročnika od uporabe te zmogljivosti. Plačilo enkratnega zneska je torej neodvisno od razloga, zaradi katerega naročnik prenaša svojo številko k drugemu operaterju. Takšna ureditev je skladna z regulativnim okvirom, in sicer drugim odstavkom 30. člena Direktive o univerzalni storitvi, ki določa, da morajo biti neposredne dajatve, naložene naročniku, v povezavi s prenosljivostjo številk, takšne, da ne odvračajo naročnika od zamenjave ponudnika storitev.

Poudariti je potrebno, da je Evropska komisija septembra lani Evropskemu parlamentu in Svetu predložila v obravnavo predlog sprememb regulativnega okvira za področje elektronskih komunikacij, ki vključuje tudi spremembe Direktive o univerzalni storitvi. Pri tem predlog sprememb člena, ki ureja prenosljivost številk, predvideva prepoved kakršnih koli neposrednih dajatev za končne uporabnike ob prenosu številke k drugemu operaterju. Spremembe zakonodajnega paketa na ravni Evropske unije bodo posledično pomenile zahtevo po prenosu določb v pravni red RS z novim sistemskim zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2).

Glede na navedeno bomo predlog ob pripravi novega zakona primerno upoštevali. Če bodo predvidene spremembe na ravni EU sprejete, tako operaterji ne bodo več upravičeni do zaračunavanja neposrednih dajatev naročnik ob prenosu številke, in sicer ne glede na razlog za zamenjavo operaterja.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 3. 2. 2017 | 12:13:22

Dopolnitev ZEKopm-1

Predlagam, za se dopolni ZEKom-1 v 2. odstavku 129. člena.

(2) O vsaki spremembi pogojev ... in brez pogodbene kazni TER STROŠKOV PRENOSA ŠTEVILKE K DRUGEMU OPERATERJU odstopiti od naročniške pogodbe ...

Mislim, da obrazložitev v grobem ni potrebna, dejstvo pa je, da

Komentarji