Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev hitrostne omejitev koles z motorjem-skuterjev (45km/h)
 
Uroš Milavec
Ogledov: 1826
Predlog poslan 23.01.2017
Z odzivom organa 20.03.2017
Zadnja sprememba 23.01.2017 10:09:05

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 20.03.2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Proizvajalci enoslednih vozil pogosto prilagajajo tehnične lastnosti mopedov, koles z motorjem in motornih koles kategorijam vozniškega dovoljenja. Tako lahko imajo v svoji ponudi modele enoslednih vozil, za katere potrebuje voznik vozniško dovoljenje AM ali A1 kategorije ali pa sploh ne potrebuje vozniškega dovoljenja (mopedi do 25 km/h).

Kategorije vozniškega dovoljenja in pogoji za pridobitev posamezne kategorije so določeni v Zakonu o voznikih (Uradni list RS, št. 85/16; v nadaljnjem besedilu: ZVoz). Motorna kolesa spadajo v naslednje kategorije:

  • kategorijo AM, ki vključuje mopede, razen mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h,
  • kategorijo A1, ki vključuje motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kW/kg. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM in G,
  • kategorijo A2, ki vključuje motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 35 kW in pri katerih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg in ne izvira iz vozila z enkrat večjo močjo. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM, A1 in G,
  • kategorijo A, ki vključuje motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, A1, A2 in G,

Moped, katerega konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, sme voziti v cestnem prometu otrok od 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let.

Opredelitev kategorij odraža tehnične značilnosti zadevnih vozil in spretnosti, potrebnih za vožnjo teh vozil. Določena je minimalna starost, pri kateri lahko voznik pridobi posamezno kategorijo vozniškega dovoljenja.

Takšna ureditev je v skladu z Direktivo 2006/126/ES z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih (z dopolnitvami) in je v veljavi v vseh državah članicah EU.

V primeru predelave mopeda v motorno kolo, kot je opisano v objavljenem predlogu, bi bilo potrebno ustrezno spremeniti potrdilo o skladnosti, voznik pa bi za vožnjo takšnega vozila potreboval vozniško dovoljenje A1 kategorije.

Predpisi to omogočajo in jih zaradi tega po našem mnenju ni treba dopolnjevati.

 

Priloge: