Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Hitre mestne železniške proge
 
studenecuros
Ogledov: 1580
Predlog poslan 23.01.2017
Z odzivom organa 20.03.2017
Zadnja sprememba 23.01.2017 12:54:55

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)   Popravki predloga  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 20.03.2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na Ministrstvu za infrastrukturo, Direkciji RS za infrastrukturo, podjetju SŽ – Infrastruktura in SŽ – Potniški promet se zavedamo pomembnosti prevoza potnikov v javnem prometu, ki mora zagotavljati čim bolj dostopno, enostavno, učinkovito in cenovno primerno storitev uporabnikom tako v regijskem kot tudi primestnem prometu. Sistem mora omogočati tudi prestopnost med načini prevoza, kar želimo spodbuditi tudi z enotno vozovnico, ki je bila uvedena v preteklem letu.

Učinkovitost je predvsem povezana z ustrezno infrastrukturo, kar nedvomno pomeni potrebo po povečanju postajališč tudi ob železniških progah. Ta projekt se že nekaj let izvaja, tako da je bilo v bližnji preteklosti vzpostavljeno kar nekaj postajališč na primestnih progah.

Trenutno so v pripravi/izvajanju:

  • projektna dokumentacija za gradnjo novega postajališča Dolgi most,
  • izvedbeni načrti za novo postajališče Lavrica ter
  • prostorski načrt za novo postajališče Ljubljana Moste,
  • gradnja proge Grosuplje- Kočevje in
  • načrtovanje železniške povezave letališča Brnik.

V pripravi je tudi načrt obvozne tovorne proge imenovan »Tivolski lok«, ki bo omogočal preusmeritev tovornega prometa mimo glavne Ljubljanske železniške postaje, in na tej podlagi pričakujemo ustrezno sprostitev na obstoječih povezavah ter posledično s tem tudi večjo možnost organizacije dodatnih povezav v primestnem prometu.

Brez ustreznih voznih sredstev prevozov ni moč izvajati, a smo v zadnjem času tudi glede tega bolj optimistični, saj SŽ – Potniški promet načrtuje tudi posodobitev svojega voznega parka.

 

Priloge: