Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vračilo otroškega dodatka v 7. in 8. razredu

3282 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Z Zakonom za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) je bil leta 2012 začasno zamrznjen otroški dodatek v 7 in 8 razredu. Zamrznjen je bil tudi dodatek za velike družine. Varčevalni ukrepi bi se morali nehati v letu, po katerem bi gospodarska rast presegla 2,5 %. Že 2014 je gosp. rast presegla 2,5 %. Državni zbor se pa vsako leto na novo odloča, da varčevalne ukrepe za družine in otroke podaljša!

V teh letih nam je bilo vzeto ogromno sredstev. Da ne omenjam zmanjševanje nadomestil pri starševskem dopustu. Staršem, ki vzgajamo bodoče državljane se še vedno jemlje! Družine komaj shajamo. Dovolj je bilo varčevanja na naših plečih! Zdravnikom dvigajo plače, konec je varčevanja v javnem sektorju. Še vedno pa ni konec varčevanja za naše otroke! Takoj nam vrnite, kar ste nam vzeli!

13 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M marjetica travniška 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 3. 2017

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o spremembi in dopolnitvah zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-E) (Uradni list RS, št, 90/15) je v 53. a členu določil naslednje:

Ne glede na drugi odstavek 22. člena tega zakona so v obdobju do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 % bruto domačega proizvoda in hkrati rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke, do pravice do otroškega dodatka upravičene le tiste osebe iz prvega odstavka 22. člena tega zakona, ki so uvrščene v prvi do vključno šesti dohodkovni razred. Ne glede na drugi odstavek 22. člena tega zakona v obdobju do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 % bruto domačega proizvoda in hkrati rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke, znaša otroški dodatek za otroka v srednji šoli, vendar najdlje do 18. leta, v družini, kjer je povprečni mesečni dohodek na osebo v odstotku od neto povprečne plače nad 56 % do 64 %:

  • za prvega otroka 43,44 eurov;
  • za drugega otroka 51,10 eurov;
  • za tretjega in naslednjega otroka 71,17 eurov.

Gospodarsko rast in rast stopnje delovne aktivnosti ugotovi Statistični urad Republike Slovenije. Sklep o ugotovitvi, da je gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in da je rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let presegla 1,3 odstotne točke, Vlada Republike Slovenije objavi v Uradnem listu Republike Slovenije do 30. septembra leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in rast stopnje delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let preseže 1,3 odstotne točke.

Trenutno še nimamo uradnih podatkov o tem, ali sta gospodarska rast in stopnja delovne aktivnosti preseženi.

Priloge:

Komentarji