Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Dovoljenje "filtriranja" enoslednim motornim vozilom
 
benF86
Ogledov: 1886
Predlog poslan 09.01.2017
Z odzivom organa 20.03.2017
Zadnja sprememba 09.01.2017 07:53:18

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 20.03.2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Določba četrtega odstavka 53. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo in 68/16) omogoča, da lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem.

Predlagano določbo, ki bi dovoljevala vožnjo mimo dvoslednih vozil samo v primerih, ko promet poteka s hitrostjo do 30 km/h, vozniki enoslednih motornih vozil pa bi lahko vozili s hitrostjo, ki bi bila lahko višja do 15 km/h, bi bilo v praksi skoraj nemogoče nadzirati, bistveno pa ne odstopa od veljavne ureditve.

Za varno udeležbo v prometu praviloma potrebujejo motorna vozila prometni pas v celotni širini. Vožnja med ustavljenimi ali počasi premikajočimi vozili na istem prometnem pasu lahko predstavlja prometno-varnostno tveganje, zaradi česar lahko pride do prometne nesreče. Predlagana zakonska ureditev nima samo prednosti, ampak tudi negativno vpliva na prometno varnost.

 

Podobno ureditev, kot jo imamo v Sloveniji, je v veljavi tudi v sosednjih državah.

Iz navedenih razlogov, Ministrstvo za infrastrukturo predloga sprememb prometnih pravil ne podpira.

 

Priloge: