Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


delovno razmerje
 
sblnt
Ogledov: 3596
Predlog ustvarjen 01.06.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 01.06.2010 16:00:03

  Predlog   Število glasov   Komentarji (18)  

Predlagam, da se v zakonu o delovnih razmerjih ukine pojem delovo razmerje za nedoločen čas, ker nudi lažno socialno varnost in omogoča brutalno izkoriščanje zaposlenih. Namesto razmerja za nedoločen čas naj zakon uvede delo za določen čas in sicer:

delovno razmerje za kratek čas (od ene ure do 35 ur)

delovno razmerje za en mesec (od 35 ur do 180 ur)

delovno razmerje za pol leta (več kot en mesec in manj kot pol leta in en dan))

delovno razmerje za eno leeto (več kot pol leta in manj kot eno leto in en dan)

Z zakonom bi morala biti določena minimalna mezda v razponu 1:3 v korist krajših razmerij. Tako bi bila minimalna urna postavka za najkrajše razmerje trikrat večja od minimalneurne postavke za enoletno razmerje.

Pozivam k razpravi o učinkih takšne ureditve (zlasti v luči univerzalnega temeljnega  dohodka UTD).

 


Ključne besede malo delo, brezposelni, študentsko delo, pokojnine
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Aleš Jamšek | 03.07.2010 | 01:34
Sem za spremembo delovne in socialne zakonodaje.
1.Ločitev delovnega ministrstva od družinskega in socialnega.
2.Ukinitev odpravnin za vse.
3.Uvedba elementarnega državljanskega minisrstva in uvedba elementarnega urada.
4.Uvedba elementarnega prava v celoti z vsemi elementarnimi človekovomi pravicami in sistemom neposrednega tržnega vredotenja.
5.Uvedba elementarnega državljanskega osebnega dohodka.
6.Ukinitav socialne pomoči in dodatkov.
7.Preimenovanje socialnega ministrstva v elementarno državljansko ministrstvo.
8.Opredelitev storilcev kaznivih dejanj zoper elementarno državljansko nedotakljivost tako dohodkovno kot bivanjsko.Kazenski zakonik.
POSLEDICE.
650€  neto državljanski elementarni dohodek kot nadomestilo 288€ dosedanje socialne pomoči.
Anti NWO | 07.06.2010 | 15:58
 
Drzava ima se prevec denarja, tako da UTD je se kako uresnicljiv. Samo pomislite, koliko davkov nam ukrade drzava, ter koliko denarja gre v socialne namene, ter v zavod za razna izobrazevalna dela, za ustanovitev s.p., za razne zaposlitvene programe. Poleg tega otroci se solajo v solah brezplacno, ceprav lahko bi bili placani za cas solanja.
sblnt | 05.06.2010 | 17:09
ŽENSKA:
Prehod na predlagani sistem bi moral biti postopen, ker bi bilo treba omogočiti vsem tistim, ki bi želeli obdržati delo za nedoločen čas, da se jim pogodbe iztečejo tako ali drugače. 
Anti NWO | 03.06.2010 | 15:52
 
Prav problem so te odpravnine, ker vcasih so dobrodosle za zaposlene, toda zgodi se tudi, da ti delodajalec jih ne placa. Verjetno lih zaradi visokih odpravnin si nihce ne upa zaposliti za nedolocen cas. Poleg tega drzavni usluzbenci krepko izkoriscajo te odpravnine in to dobijo ogormno. Prav tako ni prav, da so odpravnine tako visoke. Morale bi biti enake za vse in minimalne, saj najvec nastrada mali clovek, ker se mora prezivljati in zivi kot SUZENJ. poudarek na besedi SUZENJ, ker, ce zivis, to se ne pomeni, da si svoboden
sblnt | 03.06.2010 | 14:50
ŽENSKA:Predlog je preprost, zakonska ureditev pa bi bila precej zahtevna, vendar bi bila gotovo bolj razumljiva kot današnja. Krajši čas zaposlovanja  samo na prvi pogled prinaša še več negotovosti. Ljudje, ki so zaposleni za določen čas, so pripravljeni na menjavo službe po izteku pogodbe in tako hitreje najdejo novo zaposlitev. Mislim, da je najhujši stres takrat, ko se človek znajde pred problemom popolnoma nepripravljen. Pravilno ugotavljate, da je danes že večina delovnih razmerij sklenjena za določen čas. Problem je  v tem, da  zakon ne sili delodajalcev k izplačevanju višje mezde pri delih za krajši čas in si tako zaposleni delavci ne morejo narediti nobene zaloge za čas brez zaposlitve, od države pa ne dobijo nič. Starješi zaposleni bi seveda težko sprejeli takšno ureditev, ker bi tako lahko še prej ostali brez službe. Z zakonom bi bilo treba najti rešitev, ki bi stimulirala delodajalce, da bi imeli interes pri zaposlovanju starejših.
Yes | 05.06.2010 | 15:05
Toliko je teh uzakonjenih pravic in obveznosti delodajalca in delavca pri pogodbi za nedoločen čas. In glede na to da takih Pogodb za nedoločen čas skor več ni. . .Ja. Bi bilo obvezno kaj narediti v zvezi z vašim predlogom.  Delat raj na ustreznejših zakonih za delovno razmerje za določen čas! Za naprej. 
Ljudje, ki imajo pogodbo za nedoločen čas jo imajo vso pravico tudi obdržati ker tukaj nevidm enega pravičnega oz. mirnega odvzema le-te. 
katja | 05.06.2010 | 21:39
V nedogled ne traja nobena stvar v tem življenju, to bi se morali zavedati. In ta pogodba za nedoločen čas ščiti le zaposlene, ki imajo podpisane take pogodbe. In take zakone so sprejeli že v bivši socialistični republiki. Danes pa živimo v demokratični državi.
sblnt | 06.06.2010 | 13:34
Delovno razmerje za nedoločen čas je nastalo v drugačnih razmerah in je zato preživeto. Če se bo delavec hotel enakopravno pogajati z zdelodajalcem, bo moral biti trg dela bistveno bolj fleksibilen. Vzpostaviti je treba takšne pogoje, da se bo delavec pogajal z več delodajalci in ne obratno. To pa je možno samot takrat, ko se bo delavec lahko pogajal neobremenjeno, ko  nanj ne bo prežala lakota, če ne bo pristal na slabo plačo in slabe pogoje dela. Idelana rešitev bi bila uvedba UTD kot konec tega procesa, začeti pa je mogoče z ukinjanjem dela za nedoločen čas. 
sblnt | 02.06.2010 | 22:32
ARIEL: Ideja o UTD je ralna. Obstajajo resne študije (dr. Valerija Korošec) in tudi marsikateri ekonomist je ideji naklonjen.
DAREGRE: Ne gre samo za termin, gre za delo za nedoločen čas, ki bi ga bilo treba ukiniti.
Posledično bi obstajale samo pogodbe za določen čas. V z zakonom določenem roku bi moral delodajjalec delavca obvestiti o podaljašnju pogodbe za naslednje obdobje. Socialna varnost delavca bi bila boljša,  saj danes ni nobene garancije, da delavec, ki je bil dolga leta zaposlen pri enem delodajalcu, ne bo izgubil dela praktično čez noč. Ko se ljudje znajdejo v takšnem položaju, so popolnoma izgubljeni, saj leta dolgo ne razmišljajo o iskanju službe, poleg tega so še mizerno plačani in zato nimajo rezerve za čas, ko so brez dela. Poleg tega bi bilo treba z zakonom poskrbeti, da bi bila dela za krajši čas bistveno bolje plačana od dela za daljši čas. S tem bi dosegli, da bi delavci radi jemali dela za kratek čas, saj s tem ne bi bili socialno ogroženi, delodajalci pa bi se trudili zaposlovati za čim daljši čas, ker bi bilo to za njih ceneje. Poleg tega pa trg dela posatal tako zelo fleksibilen, da bi se še delodajalci začeli praskati za ušesi.Z uvajanjem UTD bi v takšnem sistemu dosegli močno sinergijo v kosrist socialne varosti.
Banke pa bi se gotovo prilagodile novim pogojem, saj jim ni v interesu, da bi izgubile segment potrošniških posojil.
Yes | 03.06.2010 | 10:24
Sblnt predlog zgleda na prvi pogled enostaven vendar za ga urediti po vaše bi morali spremeniti kompletno zakonodajo. 
Krajši čas zaposlovanja bi prinašal še večjo negotovost ljudi, večje strese, četudi so zdj za nedoločen čas zaposleni včasih samo na papirju. Sicer pa kaj se sekiramo sj zdj tku al tku ni skor več pogodb za nedoločen čas. Imajo jo "starejši" zaposleni. In teh bi kap če jim predlagate, da se njihova pogodba o zaposlitvi spremeni iz nedoločenega časa v določen čas! Pravim da ne naredimo s tem nič! 
katja | 02.06.2010 | 22:29
Jp, se strinjam, da je potrebno zakone o delovnih razmerjih prevetrit, na novo postavit, a kaj ko se sindikat ne premakne...pa kateri privatnik bo zaposlil človeka v nedogled, če ne ve v naprej, če bo delo ali ne, potem pa ga ne smeš odpustit do poteka pogodbe itd., ali pa mu celo moraš dati odpravnino itd...zakon o delovnem razmerju, ne vem no. ni prav napisan.
sblnt | 02.06.2010 | 22:00
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
daregre | 02.06.2010 | 20:03
Strinjal bi se z ukinitvijo termina dela za nedoločen čas, ker ta povzroča neenakosti. Npr.: bančni krediti.
Vendar je to nesmisel, ker taka delovna pogodba obstaja. Se pravi, ali termin uporabiš, ali ne, kategorija takega dela obstaja in z njo tudi neenakosti. Ali je predlog morda mišljen v smislu, da bi morale biti vse dellovne pogodbe časovno omejene?

Zame je relevanten problem, kako odpraviti neenakosti med zaposlenimi za določen čas in tistimi za nedoločen. Bank ne moreš prisiliti, da dajo kredit na 10 let nekomu, ki ima pogodbo zgolj za eno leto. Rešitve ne vidim.
Aleš Jamšek | 03.07.2010 | 02:41
Temeljni probem vspostavljanja enakosti na tržnokapitalskih strukturah je praktično nerešljiv.Saj je trg tisti ki povzroča nenehne dohodkovne in vrednostne razlike.Torej je potrebno socialnokapitalsko dohodkovno strukturo enako vrednostno prilagoditi brez elementarne državljanske osnove tudi ta ne deluje pravično.Trg bo zmeraj povzročal različna dohodkovna stanja in vrednosti pri vseh akterjih ki v tej dohodkovni delujejo.
Anti NWO | 02.06.2010 | 15:01
 
Ja nekaj v teji smeri bi vsekakor morali narediti, ter tudi jasno dolociti minimalno placo za dolocen cas, katera bi morala biti bistveno visja od trenutne.
Aleš Jamšek | 03.07.2010 | 03:09
Minimalno plačo ne bo potrebno določati.Ker se bo z uvedbo elementarnega državljanskega prava in elementarnega urada zgodilo prav to neposredno vrednotenje v tržnih vrednostih celotno področje elementarnih človekovih pravic ter vrednostna dostopnost,kar bo tudi temeljna naloga eelementarnega urada.To v pravni vsebini predstavlja neomejen tržni dohodkovni vrednostni dostop do prehrane,oblačila,obutve,osebne higijene bivanjske higijene in pravica do bivanja z vsemi srtoški.
Zato pa je potrebno zamenjati 80 odstotkov dosedanje socialne zakonodaje
Posledica bo ena elementarna državljanska pravica.Elementarni državljanski osebni dohodek.
Tako se bo zaščitilo ljudi pred zlorabami delodajalcev.V primerih kjer se neto vrednost elementarnega urada ne izplača v sleherni plači v državi.Delavec poda kazensko ovadbo zoper storilca kaznivega dejanja elementarne dohodkovne državljanske nedotakljivosti in grobih posegov v človekove pravice elementarnega državljanskega področja..
Aleš Jamšek | 03.07.2010 | 03:25
Tako se bo uspostavila dohodkovna svobodna izbira.In vsi osebni dohodki v državi bodo imeli elementarni del zakonsko določen kot nedotakljiv in neodtuljiv.
Učinek pa bo prav tako na podjetnikih tisti ki niso redni plačniki in zlorabljajo delovno silo se bodo odselil iz države ali pa zaprli dejavnosti.Redni plačniki in odgovorni podjetniki pa bodo poslovali in zaposlovali naprej.
Ariel | 02.06.2010 | 08:46 Prikaži
Ideja o univerzalenm temeljnem dohodku je nesprejemljiva, ker je v realnem življenju neizvedljiva. Če bi vsak dobil denar za nič dela, kdo bi sploh še delal in predvsem, od kod denar za  vse te ljudi?
katja | 02.06.2010 | 22:22 Prikaži
ah. misliš, da je na svetu več brezdelnežev kot delavcev? osebna izpopolnitev ni menda v bluzenju in nedelu, kaj?