Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Slovensko bogatstvo GOZD

2222 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

V zadnjih letih opažamo katastrofalno degradacijo slovenskih gozdov! Zaradi posledic žleda ter še posebej napada lubadarja je potrebno odstraniti enormne količine dreves. To se kaže tako v degradirani pokrajini, kot tudi v gospodarski lesni industriji ter konec koncev tudi v turistični 'industriji'. Gozd je zaščitni znak in prednost Slovenije (npr. nevtralizacija toplogrednega plina CO2!)!

PREDLAGAM da se posekano drevje in goloseki nadomestijo z, s strani države Slovenije, organiziranim in sofinanciranim sajenjem avtohtonih drevesnih vrst ki so značilne za slovensko področje.V končni fazi to pomembno prispeva tudi k slovenskemu BDP.

PREDLAGAM da se sprejme Zakon, ki določa da mora vsak lastnik gozda organizirati da se v roku 6 mesecev ali 1 leta poskrbi, da se posekano drevje nadomesti z novimi sadikami slovensko avtohtonega drevja (zaželjeno z listavci kot so npr. bukve, vendar ne monokulturnim sajenjem oziroma v skladu z mnenjem gozdarske stroke). Pri tem naj Država poskrbi za 100% sofinanciranje (nepovratnih sredstev) sadik ter stroškov pri sajenju.

Poleg tega naj se v Zakonu, v izogib pretiranim stroškov sajenja, določi, da na primer javne ustanove, kot so npr. osnovne šole (v okviru športnih dnevov oz dnevov kot so 'Naravoslovni dnevi'), organizirajo organizirano sajenje novih drevesnih mladik na večjih površinah tako javnih gozdov kot tudi zasebnih gozdov (npr. nad 1000m2), v sodelovanju z javnimi gozdarskimi službami. Šole bi morale biti s strani države/občin sofinancirane v zvezi s to dejavnostjo. Tako kot je že bilo v preteklosti (jaz sem npr. v osnovni šoli sodeloval pri organiziranem pogozdovanju gozda). Tako bi naši otroci (naši zanamci) neposredno spoznavali kaj je naše največje slovensko bogatstvo.

Poleg tega predlagam da se v tem trenutku gozd s strani občin ne sme prekategorizirati v zazidlive površine.

Nekoč je bilo slovensko znanje o gozdarstvu ter ravnanje z gozdom vodilno v svetu! Zato bi bilo potrebno ohraniti to našo prednost v svetu! In v današnjem času pretiranega onesneževanja je pomembno ohranjati tak ekosistem gozda kot ga imamo v Sloveniji.

7 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bostjanu 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji