Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pravica do bolniškega staža očeta ob porodniški

10845 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani.

Moj predog vladi se nanaša na problematiko bolniškega staža enega od partnerjev v primeru porodniškega dopusta drugega partnerja ali v primeru bolezni drugega partnerja ob primeru 2 ali več otrok. Že več let sem seznanjena s problematiko na tem področju, v zadnjem letu pa se z njo srečujem tudi na lastni koži. Da navedem primer: mati je na porodniški in ima dojenčka, poleg tega ima še enega otroka ki zboli. V vrtec bolan ne sme, varstva babic žal nimamo na voljo, zaradi financ v državi si tudi privat varuške ne moremo privoščiti, oče oz partner pa za drugega otroka bolniške ne dobi, ker je doma mama. Vse lepo in prav, vendar mama skrbi za dojenčka, ker skrbi tudi za drugega bolnega otroka, zboli še dojenček in po možnosti še mama sama. In na koncu mami ki je na porodniški, zaradi zakona ne more pomagati niti partner ker mu bolniški staž ne pripada.Zavedati se korate da dopusta pač vedno partner nima ali ne more dobiti. V takšnem primeru bi moral biti bolniški staž upravičen. Od mam na porodniški ali bolniški se težko zahteva, da je supermama ki ne sme zboleti ali pa pač mora skrbeti za vse. Predlagam, da se v takšnih primerih presodi ali bi bilo smiselno omogočiti očetu oz partnerju bolniški staž, vsaj za čas prebolevanja nalezljivih bolezni, vročinskih stanj, težjih zdravstvenih stanj otroka.

Prav tako bi omenila še sledeči problem, otrok (predšolski) bi moral v času bivanja v bolnici imeti ob sebi starša 24 ur na razpolago. Bolan otrok namreč potrebuje skrb in nego staršev, v bolnici pač le osebje težko skrbi za vse. Starši, ki imamo otroke bolj bolne in večkrat zdravljene v bolnišnici pa žal nimamo dopusta toliko oz ga s strani delodajalca ne dobimo. Predlagam, da se za čas zdravljenja otroka v bolnici (starost do 7 let, ko so še res odvisni v celoti od staršev) zagotovi plačana nolniška odsotnost z dekla enega izmed staršev.

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zaskrbljenamama 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 1. 2017

Odziv Ministrstva za zdravje

1. Pravica do nadomestila plače zaredi nege ožjega družinskega člana je urejena v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (Pravila). Pravila v četrtem odstavku 138. člena določajo, da ima zavarovanec pravico do nadomestila plače za nego ožjega družinskega člana, če nege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela.

Pravico do začasne zadržanosti od dela oziroma pravico do nadomestila plače zaredi nege otroka je v primeru, ko je eden od staršev na porodniškem oziroma starševskem dopustu, potrebno presojati za vsak primer posebej, pri čemer pa je potrebno izhajati iz dejstva, da mora imeti vsak otrok v času bolezni ali poškodbe dejansko zagotovljeno ustrezno nego. Smiselno enako mnenje je podalo tudi Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ki je zavzelo stališče, da mati v času dopusta za nego in varstvo otroka lahko zagotovi nego drugemu otroku tudi brez začasne odsotnosti od dela očeta. Oče bi bil lahko upravičen do zadržanosti od dela zaradi nege drugega otroka le, če bi zatrjeval, da mati nege obema otrokoma ne more zagotoviti.

Veljavna ureditev torej ne izključuje možnosti, da mati, ki je na porodniškem oziroma starševskem dopustu res ne more zagotoviti nege tudi prvemu otroku, vendar mora biti to z zadostno gotovostjo izkazano (npr. hude nalezljive bolezni).

Iz vsega zgoraj zapisanega zato Ministrstvo za zdravje meni, da je trenutna zakonodaja ustrezna, zato je v okviru priprave novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v tem delu ne bo spreminjala. Poudarjamo pa, da je presoja glede odločanja od začasne zadržanosti od dela zaradi nege podeljena imenovanemu osebnemu zdravniku, če pa se starši z njegovo odločitvijo ne strinjajo, pa lahko zahtevajo presojo odločitve pri imenovanemu zdravniku Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

2. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 1. točki prvega odstavka 23. člena določa, da je iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v celoti krito sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno 5 let. Res je, da veljavna zakonodaja za čas sobivanja z otrokom v bolnišnici staršu ne prizna tudi pravice do nadomestila plače oziroma do začasne zadržanosti od dela. Ker smo na Ministrstvu za zdravje mnenja, da bi morala biti poleg pravice do sobivanja staršem v tem času zagotovljena tudi pravica do nadomestila plače, smo takšno ureditev predvideli v novem Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Komentarji