Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Svobodna izbira načina poroda

3732 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam, da se omogoči ženskam, da svobodno po svoji volji in vesti izbirajo način poroda (ob upoštevanju, da ni ogroženo zdravje matere ali otroka).

Porod je poseben življenski dogodek vsake ženske . Ženske, ki živimo v Sloveniji v tem času, bi morale končno dobiti to pravico (večino razvitih držav ima namreč to že zdavnaj urejeno).

Je pa seveda omogočanje svobodne izbire načina poroda odvisna tudi od finančnih zmogljivosti slovenskega zdravstva - zato v tem primeru predlagam samoplačniške ali delno plačniške izbire načina poroda. Naj pa bo omogočena možnost izbire in znana tudi cena posameznega načina poroda.

14 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N ne.pravica ne.pravica 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 3. 2018

Odziv Ministrstva za zdravje

V Sloveniji kot tudi drugod po svetu so se po drugi svetovni vojni zaradi varnosti in osnovnih higienskih meril, ki jih je bilo doma težko zagotoviti, porodi preselili v porodnišnice in tako je ostalo vse do današnjega časa, zato pri nas ni tradicije porodov doma. Poleg tega je Slovenija geografsko zelo razgibana dežela in težko si je predstavljati, da bi porodnice rojevale doma na zelo odmaknjenih in hribovitih predelih države, od kjer bi bil transport v najbližjo ustrezno ustanovo ob morebitnem zapletu predolg.

Država je postavila za namene čim bolj enakomerne dostopnosti nosečnic oz. porodnic do zdravstvene storitve poroda javno mrežo porodnišnic, ki jo sestavlja 14 ginekološko porodniških oddelkov po državi, katerih status je različen:

  • 10 ginekološko - porodniških oddelkov deluje v splošnih bolnišnicah in so njihov konstitutivni del,
  • dva ginekološko - porodniška oddelka sta samostojni bolnišnici: Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj in Bolnišnica Postojna (Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo),
  • dva ginekološko - porodniška oddelka sta sestavna dela Univerzitetnih kliničnih centrov Ljubljana in Maribor.

V vseh štirinajstih ginekološko porodniških oddelkih po državi se vrši štiriindvajset urna neprekinjena zdravstvena oskrba porodnic in novorojenčkov. Na Ministrstvu za zdravje smo mnenja, da je tak sistem porodnišnic učinkovit in da lahko na tak način vsaka porodnica dobi ustrezno in pravočasno oskrbo čim bližje svojemu domu.

Po mnenju stroke je porod v porodnišnici najbolj varna oblika poroda tako za mater kot za novorojenca in Združenje za perinatalno medicino Slovenije pri Slovenskem zdravniškem društvu ter Razširjeni strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo pri Ministrstvu za zdravje porod doma odsvetujeta.

Vendar nekatere porodnice izražajo željo po načrtovanem porodu doma in ker bo kljub strokovnim priporočilom še vedno prihajalo do posameznih porodov doma, smo se dogovorili, da se v okviru Ministrstva za zdravje formira delovna skupina, ki bo na osnovi strokovnih usmeritev oblikovala predloge za pravno in organizacijsko ureditev poroda na domu.

Porodnice, ki želijo roditi doma, želijo ob porodu predvsem bolj intimno in domače vzdušje, ki jim ga porodnišnica ne more nuditi. Ministrstvo za zdravje zato namesto porodov doma podpira ustanavljanje babiških porodnih centrov v obstoječih prostorih porodnišnic ali v neposredni bližini porodnišnic, v katerih bi uredili zelo domačno in intimno vzdušje. Porodni centri pri porodnišnicah bodo tako porodnicam lahko zagotovili domačnost in intimo njihovega lastnega doma, hkrati pa bodo locirani tako blizu porodnišnice, da bo možna vsaka intervencija praktično v enakem času, kot v samem porodnem bloku porodnišnice. Porodni centri pri porodnišnicah tako predstavljajo neke vrste kompromis, s katerim se lahko približamo porodnicam, ki si pri porodu želijo več osebnega pristopa, hkrati pa zagotovimo varno oskrbo porodnice in novorojenčka in tudi presežemo pomisleke stroke glede (ne)varnosti poroda doma.

Komentarji