Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Legalizacija tri-starševske oploditve in vitro

3126 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Leighov sindrom je podedovana motnja/bolezen, pri kateri mutacije mitohondrijske DNK negativno vplivajo na možgane in živčni sistem otroka. Otrok s tem (neozdravljivim) sindromom umre v nekaj letih. Okvarjeno mitohondrijsko DNK otrok nasledi po materi; rečeno drugače: sindrom je pogojen z okvaro mitohondrijske DNK, ki se nahaja v ovojnici ženske gamete. S t. i. mitohondrijskim transferjem se lahko zdravi nukleus jajčeca vstavi v ovojnico jajčeca darovalke z mitohondrijsko DNK, ki ni okvarjena, in na ta način tvori povsem zdravo jajčece. Transferju sledi oploditev in vitro.

Predlagam, da vlada RS začne zakonodajni postopek za legalizacijo oploditvenega posega, ki vključuje mitohondrijski transfer in tri-starševsko oploditev in vitro. Zanimivost: v Veliki Britaniji so tovrstni poseg legalizirali že lani, v Mehiki pa se je pred meseci rodil prvi otrok, 'spočet' na ta način.

16 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jur 14 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 5. 2018

Odziv Ministrstva za zdravje

Državna komisija za oploditev z biomedicinsko pomočjo je vašo pobudo obravnavala na 6. seji dne 6. 2. 2018 in na 7. seji dne 17. 4. 2018 in pripravila naslednji odgovor. "Metoda, ki jo opisujete v svojem vprašanju, je ena izmed eksperimentalnih metod, ki potrebuje še klinično potrditev in je trenutna zakonodaja še ni mogla predvideti. Dokler klinična praksa ni potrjena, se postopka ne da pravno in etično ovrednotiti. Državna komisija za oploditev z biomedicinsko pomočjo priporoča, da se pri posodobitvi zakonodaje tovrstna pobuda posebej preuči."

Komentarji