Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Bogoslužje v verskih ustanovah v slovenskem jeziku

3109 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam, da se bogoslužje v vseh verskih ustanovah izvaja izključno v slovenskem jeziku, na področju madžarske ali italijanske narodne manjšine pa tudi v madžarščini ali italijanščini. Znano je namreč, da se v verskih objektih pravoslavne cerkve in islamske skupnosti ter gotovo še katere druge verske skupnosti izvaja bogoslužje v tujih jezikih, ki v Sloveniji niso uradni jeziki.

Vemo, da je v Sloveniji uradni jezik slovenski jezik, na področju madžarske ali italijanske narodne manjšine pa tudi madžarščina ali italijanščina. Drugi jeziki (latinski, arabski, hrvaški, srbski, bošnjaški idr.) v Sloveniji niso uradni jeziki, zato se bogoslužje v teh jezikih ne sme izvajati. Vsako izvajanje bogoslužja v Sloveniji v neuradnih jezikih je tudi v nasprotju z Zakonom o javni rabi slovenskega jezika.

Obveznost izvajanja bogoslužja v slovenskem jeziku na celotnem področju Republike Slovenije ter na narodnostno mešanem področju še v italijanskem ali madžarskem jeziku naj se tudi zapiše v zakon o verski svobodi.

Ta predlog do nobene verske skupnosti ni diskriminatoren in je skladen z zakonodajo.

13 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marjan Bizilj 85 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji