Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zakaj študentskega dela ne bi bilo potrebno ukiniti
 
Rok Ilc
Ogledov: 4434
Predlog ustvarjen 20.05.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 20.05.2010 10:16:02

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Moj predlog je, da se vodenje študenskega dela prenese iz študentskih servisov na državo.

-posledično bi država neposredno pridobivala v svoj proračun dajatve, ki jih sedaj dobivajo ŠS-ji od študentskega dela

- na podlagi tega, bi lahko ukinili plačilo dohodnine za študente

- iz teh dajatev bi imeli več financ za razne subvencije študentom (hrana, bivanje ipd.)

Zakaj ne bi omejevali koliko lahko študent dela enako za vse:

- enostavno bi moral študent pred začetkom novega šolskega leta dokazati kako uspešen je bil (npr. opravljenih vsaj 50% izpitov v štud. letu) v primeru, da je študentsko delo opravljal na primer več kot 720 ur v preteklem letu. (posledice: onemogočanje štud. dela v prihodnjem letu, za povrnitev možnosti je uspeh pri štud. obveznostih, ali pa da npr. nima možnosti ponavljati, če je študentsko delo opravljal dlje kot je določena splošna meja).

Da zaključim, uspeh bi se nagradil kot možnost opravljanja študentskega dela skozi vse  šolsko leto. Kar se pa tiče, da diplomirane osebe nimajo zaposlitve, pa bi onemogočil možnost opravljanja dela kjer zahtevajo absolventa določene stroke, ki izpodriva možnost zaposlitve osebam, ki so študij končale.

Tako bi se izognili zavlačevanju statusa študenta, in po mojem mnenju izboljšali kvaliteto študija in neresnim kandidatom onemogočili, da vzamejo vpisna mesta in "študentska delovna mesta"

 

Dodatek: Dalo bi se kvalitetneje pripraviti reforme o študentskem delu, če bi se to hotelo. Malo strožje pogoje, kakšen konkretnejši nadzor in zadea bi bila rešena.

"ceneje in lažje je znižati omejitev hitrosti kot pa zamenjati asfalt na cestišču"


Ključne besede Študentsko delo - Država
Kategorija: Visoko šolstvo in znanost


Zadnji komentarji:

daregre | 27.05.2010 | 11:58
Bil sem brezposeln in nisem imel nikakršnih možnosti za vsaj začasni ali dnevni zaslužek, čeprav bi prijel za vsako delo. Moja otroka, takrat študirajoča, sta lahko delala. In delata še zdaj, s fiktivnimi vpisi podaljšujeta status, delovne dobe pa jim ne bo nihče priznal.

ČE JE DELO, NAJ BODO TUDI PRAVICE (in obveznosti), KI IZ TEGA IZHAJAJO izenačene z ostalimi.

Žalostno je, da (zaradi nižjega stroška dela) študentje na trgu dela konkurirajo lastnim brezposelnim staršem, ki bi jih radi vzdrževali in podpirali pri študiju.

Neumno je, da je pokojninska blagajna prazna, starejšim podaljšujejo delovno dobo, mladi pa delajo "pod ceno" in se bodo prej ali slej soočili z lastnim pokojninskim problemom. Ne zamerim jim, da sedaj tega ne vidijo. Zamerim pa vladi, da tega ni uredila že zdavnaj, da ne vidi kje leži denar za prispevke in davke!!!
Pa nam bodo spet plozali o zmanjšani konkurenčnosti. Za to naj poskrbijo menažerji z ukrepi za dvig, ai pa naj se sprijaznijo z manjšim dobičkom.

In še opomba: 14 ur na teden je res neumna omejitev. Ko bi bila vsaj 16(?), torej 2 delovna dneva.
Pa še na nekaj je treba opozoriti: tudi "pavzerji" in ponavljajoči morajo preživeti. Za te je nesmiselna vsaka omejitev.
Jernej Virag | 26.05.2010 | 12:40
Študentsko delo priviligira določeno populacijo ljudi, ki dejansko sploh ne bi smela delati. Predlog o malem delu reši več problemov kot tale predlog.
Matej Novak | 26.05.2010 | 08:57
mah, ne zdi se mi potrebno dajati zdej neke povsem nove predloge za reševanje problema študentskega dela. kdor si je prebral predlog zakona ve, da ta zelo dobro regulira to področje in jaz sem si lahko samo sanjal, da, ko sem študiram, bi imel take bonitete, kot jih prinaša ta zakon.

fajn je, ker je zelo enostaven, brez neki čudnih ornamentov, ki niso v praksi izvedljivi.

edina zadeva, ki bi jo morali spremeniti, je tedenski delovnik - s sedanjih 14 bi morali dvigniti na 25 ur in to je to.
katja | 22.05.2010 | 23:45
Zato, ker bo "malo" delo bolj učinkovit sistem za delavce in socialo.
Anti NWO | 21.05.2010 | 17:30
 
Vsekakor odlicen predlog. Hkrati prav tako bi rad opozoril, da bi se takisto prakso tudi izvedlo za primere mafijskih agencij za posredovanje delovne sile. Torej, naj zavod za zaposlovanje v imenu drzave vodi evidenco in zaposluje tako delavce kot studente, saj le zakaj imamo potem drzavo in drzavne ustanove? Zato, da lahko paralelno z njimi deluje mafija in opravlja njihovo delo?
daregre | 27.05.2010 | 12:00
no, delež za študentske organizacije bi vseeno ohranil.