Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dvojno državljanstvo za tujce

18184 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Spoštovani.

Trenutna zakonodaja v Sloveniji v splošnem ne dopušča tujcem, da pridobijo slovensko državljanstvo ne da bi se prej odrekli staremu. Zakonodaja pa hkrati dopušča slovenskim državljanom, da imajo več državljanstev. Če je moč sklepati, lahko torej tujec obdrži staro državljanstvo, tako da se mu najprej odreče in ko postane slovenski državljan zopet zaprosi za staro državjanstvo.

Vse skupaj je popoln nesmisel in sprašujem se zakaj bi se moral nekdo državljanstvu odreči da lahko pridobi slovenskega.

Potrebno je vedeti, da je za pridobitev slovenskega državljastva potrebno predložiti potrdilo o prenehanju prejšnjega, kar pa je v veliko primerih praktično nemogoče, saj države, katerih državljan je prosilec dostikrat iz takšnih ali drugačnih vzrokov ne želijo ali pravočasno ne ugodijo prošnji.

Predlagam vladi in državnemu zboru naj na glasovanje dajo predlog spremembe zakona, ki bi dovoljeval tujcem, prosilcem za slovensko državljanstvo, da obdržijo svoje staro državljanstvo in se s tem izognejo številnim obrazcem, čakanju in zapravljenim upravnim taksam pri večkratnem pošiljanju prošenj in obrazcev na veleposlaništva in ministrstva. Omogočimo bodočim sodržavljanom enake pravice kot jih imamo ostali državljani in jim s tem olajšamo življenje.

11 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P popotnik 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 9. 2016

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Zakon o državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/07 – UPB2; v nadaljevanju: ZDRS) v svojem 10. členu določa pogoje za pridobitev državljanstva z naturalizacijo. Eden izmed pogojev določa, da mora oseba imeti odpust iz dosedanjega državljanstva ali da izkaže, da ga bo dobila, če bo sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije. Nadalje ZDRS določa, da je pogoj odpusta iz dosedanjega državljanstva izpolnjen, če je oseba brez državljanstva, ki dokaže, da ga po zakonu njene države izgubi s samo naturalizacijo, če dokaže, da njena država ne daje odpusta ali ga šteje za nelojalno dejanje ali če dokaže, da tuja država ne odloči o vlogi za prenehanje v razumnem roku. Za razumni rok se šteje, če država ne odloči v roku dveh let od vročitve zagotovila. Dokaza o prenehanju dosedanjega državljanstva tudi ni potrebno predložiti državljanu države članice Evropske unije, če obstaja med državama vzajemnost. ZDRS dopušča določenim kategorijam oseb, da lahko ne glede na navedeno zadržijo svoje dosedanje državljanstvo (osebe slovenskega porekla, osebe s statusom begunca, osebe, ki pridobijo državljanstvo zaradi interesa države in mladoletni otroci).

Ureditev državljanstva je v popolni suverenosti vsake države, ki se sama odloči, kako bo uredila pogoje za pridobitev državljanstva. Odpust iz dosedanjega državljanstva je kot pogoj določen za tujce, ki so z večletnim življenjem v Sloveniji vzpostavili pristno vez z državo, na podlagi katere se lahko sklepa, da se je posamezna oseba podredila zakonskim in drugim prisilnim predpisom, ter da se je popolnoma asimilirala v družbeno okolje. Državljan Republike Slovenije lahko pridobi tuje državljanstvo, vendar pa je od zakonodaje tuje države odvisno, ali se bo moral predhodno odpovedati državljanstvu Republike Slovenije. Tu ni avtomatizma, kot izhaja iz predloga, temveč je odvisno, na kakšen način tuja država ureja pogoje za pridobitev njenega državljanstva.

Tudi Evropska konvencija o državljanstvu določa, da država članica ne sme z odpovedjo dosedanjega državljanstva pogojevati pridobitve državljanstva, če odpoved državljanstva ni mogoča ali je ni mogoče razumno zahtevati. Kot navedeno ZDRS že določa razloge, kdaj osebi ni potrebno predložiti dokazila o prenehanju dosedanjega državljanstva, pri čemer določa širši obseg upravičenih razlogov, kot to priporoča Evropska konvencija o državljanstvu.

V predlogu je poudarjeno, da v številnih primerih tuje države iz različnih vzrokov zavlačujejo z odločitvijo o prenehanju državljanstva. Kot je razvidno ZDRS že določa, da če država o vlogi za prenehanje državljanstva ne odloči v razumnem roku dveh let, se osebo sprejme v državljanstvo Republike Slovenije.

Glede na navedeno ocenjujemo, da ni razlogov za spremembo veljavne zakonske ureditve na področju naturalizacije tujcev.

Priloge:

Komentarji