Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Povečanje referendumskega kvoruma

4199 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam, da se postavi višji kvorum za veljavnost referenduma. Ker 25% nikakor ni volja celotega ljudstva. Poveča naj se na 50%. Šele takrat lahko govorimo o volji celotnega ljudstva.

20 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N NaprednaSlovenija 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 8. 2016

Odziv Ministrstva za javno upravo

Področje zakonodajnega referenduma, natančneje tudi kvoruma, je urejeno z Ustavo RS in sicer v 90. členu. Pravico glasovanja na referendumu imajo vsi državljani, ki imajo volilno pravico. Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Tako določena referendumska večina predpostavlja dvostopenjsko ugotavljanje referendumskega izida. Najprej je treba ugotoviti, ali se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali, izrekla proti zakonu ali ne. Če ta večina ni dosežena, zakon ni zavrnjen in se lahko razglasi. V nasprotnem primeru, če je večina volivcev glasovala proti zakonu, je treba ugotoviti, ali ta večina predstavlja najmanj petino (20 odstotkov) vseh volilnih upravičencev, to pomeni v praksi približno 340.000 volivcev (številka se spreminja glede na število vpisanih v evidenco volilne pravice). Za zavrnitev zakona na referendumu morata biti izpolnjena torej oba pogoja, to je relativna večina in kvorum zavrnitve.

Navedena ureditev oziroma določitev 20 odstotnega kvoruma je bila sprejeta v letu 2013, z zadnjo spremembo Ustave. Pred tem kvoruma ni bilo. Teoretično gledano je za veljavno odločitev na referendumu zadostovala tudi že udeležba in glasovanje enega samega volivca. Vsekakor je vprašljiva legitimnost, teža in pomen sicer formalno (po stari ureditvi) povsem veljavne referendumske odločitve v primeru izredno nizke udeležbe volivcev kot glasovalnih upravičencev.

V samem postopku za spremembo ustave je bilo pretehtanih več variant, ki so nastale tudi na podlagi mednarodnih primerjav ureditev v nam primerljivih državah. Varianta, ki je bila izbrana, je rezultat tako strokovnih kot tudi političnih diskusij in pogajanj v državnem zboru. Menimo, da veljavni kvorum zagotavlja dovolj visoko stopnjo legitimnosti na referendumu sprejete odločitve. Kakršnekoli spremembe na tem področju zahtevajo široko strokovno in politično podporo, zato menimo, da v tem trenutku predlog ni primeren za obravnavo.

Priloge:

Komentarji