Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog prepovedi prodaje izdelkov, ki vsebujejo delno hidrogenirana olja, in določitev najvišjega d

3584 OGLEDOV 1 KOMENTAR

V zadnjih letih je vse več govora o škodljivosti transmaščob za človekovo zdravje. Ker se te nahajajo zlasti v delno hidrogeniranih oljih, predlagam, da se čim prej na nacionalni ravni sprejme strog zakon, ki prepoveduje prodajo vseh izdelkov, ki vsebujejo delno hidrogenirana olja. Hkrati predlagam, da se zgledujemo po Avstriji, Danski in Madžarski, ki imajo zakonsko odrejen maksimalni dovoljeni delež transmaščob v nekem prodajnem izdelku – manjši, vendar ne zanemarljiv delež transmaščob naravno vsebujejo tudi nekatera druga živila, npr. živila živalskega izvora in ocvrta hrana, kar je v prekomernih zaužitih količinah lahko prav tako škodljivo kot umetno vsebujoče transmaščobe. Z uvedbo takega zakona bi na dolgi rok dosegli bistveno bolj zdravo in dlje živeče prebivalstvo ter zmanjšali stroške zdravljenja.

23 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR DavidLove 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 7. 2016

Odziv Ministrstva za zdravje

Slovenija si že nekaj let na najvišji ravni v okviru Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU) prizadeva, da se problematika transmaščob v živilih enotno uredi v celotnem evropskem prostoru, in sicer z zakonodajno omejitvijo vsebnosti transmaščob v živilih. Harmoniziran pristop bi bil najmanj omejujoč tudi z vidika prostega pretoka blaga znotraj EU. Evropska komisija je v skladu Uredbo (EU) št. 1169/2011 Evropskega parlamenta in Sveta o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom decembra 2015 izdala Poročilo o vsebnosti transmaščob v živilih in splošni prehrani prebivalstva Unije, kateremu ni bil priložen zakonodajni predlog. Iz tega sledi, da skupne rešitve na EU ravni še ne bo tako kmalu.

Transmaščobe predstavljajo resen dejavnik tveganja za zdravje ljudi, ki pomembno prispeva k razvoju bolezni srca in ožilja. Iz tega razloga je Slovenija uvrstila zmanjšanje transmaščob v živilih med strateške cilje Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025, ki je bila v lanskem letu sprejeta v Državnem zboru. Med ukrepi je predvidela zakonodajno omejitev transmaščob po zgledu predpisov, ki sta jih sprejeli Avstrija in Danska.

Resolucija predstavlja strateški in celovit okvir, s katerim želimo poleg zakonske ureditve transmaščob, izboljšati prehranske navade in povečati telesno dejavnost med prebivalci Slovenije od najzgodnejšega obdobja življenja do pozne starosti. V delu, ki se nanaša na prehrano, je nacionalni program usmerjen v zagotavljanje varne hrane v celotni živilski verigi, vzpostavljanju, ohranjanju in krepitvi zdravih prehranjevalnih navad prebivalcev ter trajnostnemu zagotavljanju zadostne preskrbljenosti prebivalstva s kakovostno in zdravju koristno hrano.

Slovenija pri sprejemanju nacionalnih predpisov potrebuje podatke glede vnosa transmaščob v populaciji za uveljavljanje izjeme pri zagotavljanju prostega pretoka živil v EU z vidika varovanja javnega zdravja.

Ministrstvo za zdravje je zato podprlo izvajanje nacionalnega raziskovalnega projekta "Transmaščobe v živilih in njihov populacijski vnos-implikacije za javno zdravje", s katerim bomo pridobili natančne podatke o vsebnosti transmaščob v živilih v slovenskem prostoru.

Ministrstvo za zdravje je že pripravilo osnutek predpisa glede vsebnosti transmaščob. Poleg tega se v letošnjem letu tudi pričakuje, da bodo zbrani ključni podatki, ki bodo omogočili oceno tveganja za zdravje ljudi zaradi uživanja živil, ki vsebujejo transmaščobe za uveljavljanje zgoraj omenjene izjeme pri prostem pretoku živil.

Priloge:

Komentarji