Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Tuneli - varnost

2791 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam vladi

Da vzpostavi protipožarno zaščito v tunelih.

V vseh tunelih bi se tako instaliral samodejni sprinkler sistem ali (in) tudi ročno voden sistem za gašenje ognja na daljavo.

Ta dogajanja v tunelih, ki so smrtno nevarna področja za ljudi in strateške točke ene države bi to obvezno morale imeti. Čemu kamere, če ni možnosti ukrepanja? Lahko samo gledamo in nemočno opazujemo kaj se notri v tunelu dogaja, potem pa dolge dneve ali morda mesece izvajamo sanacijo, ko celotna država in njena in tuja logistika trpi.

 

Sprinkler sistemi ali kakršna koli protipožarna zaščita je obvezna vsepovsod. Tuneli - pa nič, ko gori, naj zgori do konca (Jasovnik v najnovejšem primeru).

Če bi to bilo instalirano, bi se vse uredilo v 30 minutah - zdaj pa - kaj s škodo? Z luknjo v predoru in z vso uničeno instalacijo? Je lažje instalirati enostavno instalacijo v primeru požara ali popravljati objekt na strateški poti skozi državo? Saj ne gre za raketno znanost.

Res je čudno, da poleg vseh čudnih in manj čudnih direktiv in zakonov iz centrale EU še vedno ni nobenega, ki bi uredil to področje.

Pozdrav!

GB

15 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gb100 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ideje o samodejnih sistemih gašenja požarov v predorih so znane in se uporabljajo npr. v zaprtih prostorih, ladjah itd. Predori so specifična okolja, zato se takšen sistem ni uveljavil. Tudi v tujini ne. Gre za osamljene primere, ki pa ne pomenijo ustaljene prakse ali standarda. Požarno varnost v predorih se učinkoviteje rešuje s klasičnim gasilskim gašenjem in ustrezno ventilacijo. Tako je zadeva urejena tudi v Sloveniji in izkušnje kažejo, da v tem trenutku ni potrebe po spremembi takšne ureditve.

Komentarji