Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Plačilo RTV-prispevka izbrani radijski ali televizijski postaji

4576 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam Vladi Republike Slovenije, da se omogoči plačilo RTV-prispevka izbrani radijski ali televizijski postaji. Poslušalec ali gledalec naj tako pridobi pravico, da se lahko sam odloči, kateri radijski ali televizijski postaji bo plačeval RTV-prispevek v znesku 12,75 EUR. Ta znesek lahko razdeli tudi med več radijskih in televizijskih postaj, ali pa plačuje za gledanje in poslušanje samo ene radijske ali televizijske postaje.

Po sedanji ureditvi poslušalec ali gledalec te pravice nima. Celoten znesek RTV-prispevka v višini 12,75 EUR tako sedaj pripada RTV Slovenija. Ker pa številni poslušalci in gledalci RTV Slovenija niso zadovoljni s programom, ki ga ponuja ta radijska in televizijska hiša, in tega ne želijo več obvezno plačevati, naj se jim omogoči, da lahko prostovoljno izberejo, kateri radijski ali televizijski postaji bodo plačevali RTV-prispevek. Omogoči naj se jim tudi, da ne plačajo RTV-prispevka nobeni radijski ali televizijski postaji.

22 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marjan Bizilj 85 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 6. 2016

Odziv Ministrstva za kulturo

RTV Slovenija je javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki na podlagi Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1)* opravlja javno :službo na področju radijske in televizijske dejavnosti. RTV Slovenija je osrednja kulturna ustanova, ki skladno z ZRTVS-1 skrbi za zagotavljanje demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljank in državljanov Republike Slovenije, Slovenk in Slovencev po svetu, pripadnic in pripadnikov. slovenskih narodnih manjšin v Italiji, Avstriji in Madžarski, italijanske in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji, ter druge dejavnosti v skladu z ZRTVS-1 ter zakonom, ki ureja področje medijev. RTV Slovenija ne skrbi zgolj za obveščanje in informiranje, temveč ima bistveno širšo vlogo pri uresničevanju javnega interesa na področju kulture in medijev. RTV Slovenija skladno z določbo 4. člena ZRTVS-1 skrbi za ohranjanje kulturne identitete in jezika ter med drugim zagotavlja kakovostno produkcijo igranega programa (filmi in druga avdiovizualna dela), s posebnim poudarkom na programu, ki je namenjen otrokom, mladostnikom ter starostnikom. Posebej pomembno nalogo pa ima RTV Slovenija tudi na področju izvajanja programskih vsebin, ki so namenjene slepim in slabovidnim ter gluhim in gluhonemim v njim prilagojenih tehnikah ter pri obravnavi z invalidi in drugimi ranljivimi družbenimi skupinami povezanih vsebin (obveznosti so podrobno opredeljen v 4. členu ZRTVS-1).

Ustanovitelj javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija je Republika Slovenija. Dolžnost ustanovitelja je zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija in zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe. Glede na to, da RTV Slovenija opravlja javno službo v obsegu in na način, ki je določen z zakonom, mora imeti zagotovljeno primerno in stabilno financiranje. RTV prispevek, ki ga zavezanci plačujejo neposredno RTV Sloveniji, je poleg drugih prihodkov (komercialni prihodki ter prihodki iz državnega proračuna ter sponzoriranja in drugih virov), ki jih ima RTV Slovenija, najpomembnejši vir (predstavlja cca 60 odstotkov vseh letnih prihodkov RTV» SLO), saj ji omogoča ohranjanje uredniške in organizacijske avtonomije pri izvrševanju javne službe. RTV prispevek (license fee, public broadcasting fee) je tudi najpogostejša oblika financiranja javnih radiotelevizij v Evropi in tudi drugje po svetu.

Glede nujnosti in primernost financiranja RTV Slovenije z RTV prispevkom v več odločbah opozorilo tudi ustavno sodišče. Ustavna določba o svobodi izražanja iz 39. člena namreč od države zahteva, da kot ustanoviteljica RTV Slovenije med drugim zagotovi primerno financiranje javne službe RTV Slovenija. S financiranjem iz naslova RTV prispevka je RTV Sloveniji zagotovljena določena stopnja samostojnosti, ki je nujno potrebna zaradi preprečitve političnih in gospodarskih vplivov na njene programske vsebine. V primeru, da bi obveznost plačila RTV prispevka ukinili oziroma odločitev o tem prepustili uporabnikom, bi RTV Slovenija ostala brez zadostnih sredstev za izvajanje javne službe, s tem pa bil posledično močno prizadet javni interes na področju medijev ter znatno okrnjena pravica do_ javnega obveščanja in do obveščenosti. RTV Slovenija bi morala v_ tem primeru pridobiti sredstva iz drugih virov bodisi iz državnega proračuna bodisi od oglaševalcev, vendar pa bi se tako znatno povečala tveganja za posege v njeno programsko neodvisnost in organizacijsko avtonomijo, kar bi bilo po mnenju ustavnega sodišča nedopustno.

Glede na navedeno, predlagana ureditev, po kateri bi gledalci in poslušalci sami odločali, kateri radijski ali televizijski postaji bi plačevali prispevek, ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Glede predloga, da bi morala obstajati možnost, da se RTV prispevka ne plačuje nobeni radijski ali televizijski postaji, pa ministrstvo poudarja, da je RTV sprejemnike mogoče odjaviti, in sicer pod pogoji, ki jih določa! ZRTVS-1 in na način oziroma po postopku, ki ga določa Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov, o evidenci zavezancev ter o načinu plačevanja RTV prispevka (Uradni list RS, št. 39/00, 19/01 in 75/04).

Priloge:

Komentarji