Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ustanovitev organa za nadzor poslovanja bank in podjetij ter plačilnega prometa
 
Bojan K.
Ogledov: 1914
Predlog ustvarjen 03.05.2016
Z odzivom organa 28.06.2016
Zadnja sprememba 29.04.2016 13:09:55

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

 Za nadzor poslovanja podjetij, bank in plačilnega prometa med njimi predlagam ustanovitev organa po vzoru bivše SDK, da bi lahko hitreje odkrili in sankcionirali razne sistemske goljufije finančnih institucij, bank in tudi podjetij. Da se bančna luknja ne bi znova ponovila. Sedež organa pa bi moral nujno biti izven Lj, recimo v Mariboru ali pa Murski Soboti, saj so poznanstva med uradniki ministrstev, bank, državnih podjetij, itd. v LJ in ostalimi preprosto preveč močna in jih ti uradniki velikokrat zlorabljajo. Posledično pa se je zgodilo to kar se je. Ključna kvaliteta zaposlenih v takem organu pa bi mlrala biti poleg strokovnosti še poštenost in nepopustljivost do kriminalcev (tudi takih v kravati).


Ključne besede Nadzor plačilnega prometa, bank, finančnih institucij
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

robi2107 | 20.01.2017 | 09:53
Vsi ti organi, ki jih omenja MF, niso bili sposobni preprečiti svinjarij, ki so se dogajale v zvezi z neplačevanjem prispevkov, regresov... Na SDK, pa tudi kasneje na APP, so bile stvari jasne. Če firma ni poravnala dajatev v zvezi s plačami, se ji je avtomatsko vzpostavila blokada žiro računa in naslednji mesec ni mogla izplačati plač, v kolikor teh prispevkov do takrat ni poravnala. APP je tudi spremljala, ali so podjetja izplačala regres, in v kolikor tega niso storila, je podala prijavo pristojnemu organu. Kaj se je potem naprej dogajalo, sicer ne vem. Verjetno nič glede na to, kakšen fantastičen organ je Inšpektorat za delo in kakšen fenomenalen direktor je tam vedril 100 let. Danes pa tega ne spremlja več nihče, zato so se pa dogajali razni Vegradi, SCT-ji, neplačevanje prispevkov je postalo vsesplošno razširjen šport, nategovanje in izkoriščanje delavcev pa kraljevska disciplina. Druge razlage, kot da je političnemu razredu takšno stanje ustrezalo, ni, sicer bi že prej naredili red na tem področju. Vprašanje je le, kdo vse je imel od tega korist. Glavni akterji so znani, njihovi politični pomočniki pa so se lepo poskrili.
Burek Man | 15.04.2018 | 19:25
Saj tudi zdaj je tako. Pritožba, blokada računov, pa ni plač.

Samo nekaj podjetij, ki si jih naštel, imajo privilegije, da se to lahko grejo. Tako kot takrat.
Ivan Peter Benko | 18.05.2016 | 09:51
Imamo Banko Slovenije, Računsko sodišče, Davčno upravo, Carinsko službo, Policijo, NPU, Inšpekcije, a kaj ko niso seznanjeni - ali so seznanjeni s preveč - problemi. Pri naznanilih pa zahtevajo natančnost. Manjka ozaveščenost ljudi, ne novi uradniki.
anekdota | 04.05.2016 | 22:39
 
Menda je za to pristojna Banka slovenije. Sicer pa, če ne že nov organ, pa vsaj takšnega, ki bo sposoben prevzeti krivdo nase zaradi nastale bančne luknje in eventuelno previsoke dokapitalizacije bank; namreč Banka slovenije kot nadzorni organ bank, krivde ne želi prevzeti.
Torej vsaj takšnega, ki bo pod drobnogledom državljanov oz., ki bo deloval na podlagi neposredne demokracije med državljani, stroko in vlado skupaj.
Mesarko | 03.05.2016 | 18:16
Človek - kaj bi ti zdaj nadziral?? Ko ni ničesar več za nadzirati! A bi nadziral na tisoče bančnih računov skritih na tujih bankah na njih pa vsaj po nekaj deset milijonov €€?? Tega ti/nam  bržda ne bodo rade volje dovolili. 
Kje si  bil pa 20 let prej??! 
Bojan K. | 15.04.2018 | 16:27
Khm, v osnovni šoli...