Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Dol z oderuskimi marzami in namisljenimi razprodajami!
 
spovednik
Ogledov: 4386
Predlog ustvarjen 13.05.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 13.05.2010 16:29:51

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

V luci nedavne objave, da so se proracunaki prilivi iz naslova DDV hudo zmanjsali, lahko sklepamo, da se je v enakem razmerju zmanjsala tudi potrosnja. prav tako lahko logicno sklepamo, da je potrosnja manjsa, ker ljudje nimajo denarja.

Ob tem pa ves cas spremljamo velicastne akcije trgovskih verig, ki obljubljajo neznanske popuste na redno ceno ali v primeru znanega pohistvenega trgovca neprestane "razprodaje." Gre za umetno ustvarjanje "znizanja" ko trgovec postavi nerazumno visoko redno ceno izdelka, in zraven pripise nizjo ter tako obljublja prihranek - najveckrat zgolj v obliki dobropisa. ker kljub tovrstnim "akcijam" trgovci se vedno profitirajo, hkrati pa dobavitelji tarnajo, da jim marsikdaj trgovec z izpogajano nabavno ceno ne pokrije niti proizvodnih stroskov, lahko logicno sklepamo, da so marze v nasi drzavi nerazumno visoke. iz vecih virov sem izvedel, da lahko dosegajo tudi nekajkratno (tudi do desetkratno!) nabavno ceno samega proizvoda - lep primer so recimo kartuse za tiskalnike. Brzkone tudi zato, ker regulacije s strani drzave ni, trg pa cen ocitno ni sposoben regulirati sam.

posledice so vidne na prvi pogled. vsak vecji kraj ima najmanj dva, pa raje tri povsem nove trgovske velecentre, bombardirani smo z vsakodnevnimi reklamami, ljudje pa skripajo z zobmi, ko kupujejo kruh.

zato predlagam:

-ker slovenski trg ocitno se ni sposoben samoregulacije prek ponudbe in povprasevanja, naj drzava postavi zakonske okvirje, v katerih se smejo gibati marze trgovcev. Se posebej striktno bi se to moralo izvajati pri zivilskih izdelkih in ostalih nujnih zivljenjskih potrebscinah.

-organ, pristojen za nadzor trga naj dosledno izvaja svoje naloge in kaznuje trgovce, ki z zavajajocim oglasevanjem krsijo dolocbe III.  in VI. poglavja zakona o varstvu potrosnikov. Hkrati predlagam, da se zakon popravi tako, da natancno definira pogoje, pod katerimi je doloceno blago v akciji (primer: o razprodaji ne moremo govoriti, ce je od stotih artiklov v trgovini znizanih samo deset, od tega samo eden po najvisji stopnji popusta) ali razprodaji ter najmanjsi odstotek popusta na redno ceno, ki se upravici rabo besede razprodaja.

Nizanje marz bi sicer zmanjsalo priliv DDV po posameznem izdelku, vendar bi se zaradi bistveno ugodnejse cene povprasevanje zanesljivo povecalo in pokrilo razliko. Prav tako bi se znebili neprestanih "akcij," ki to niso bile in so potrosnika zgolj zmedle.


Ključne besede marza, trgovina, DDV, regulacija, akcija, razprodaja, potrosnik, varstvo
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

BV | 21.05.2010 | 10:03
 
si predstavljate da bi marže morale biti javne - napisane poleg cene. Bilo bi zanimivo. predvsem pravično do vseh v potrošniški verigi. Trgovci tega ne želijo "kao" zaradi konkurence. Le ta tako ali tako dovolj približno ve koliko je ura.
mr. Vragec | 14.05.2010 | 13:04
Delno se strinjam s predlogom, delno bi ga pa dolopnil z naslednjimi točkami:

1. Marže na osnovna živila kot so kruh, mleko, moka, sladkor, zdrob, olje, .... bi morale biti postavljene v minimalnem okvirju oz. morajo bit minimalne. Ne pa da so sedaj astronomske. Osnovna živila potrebujemo za življenje vsi ne le bogati. Tako menim, da bi morala bit osnovna živila dostopna vsem !!! Na ostala živila, ki so kot "bonitete" pa je lahko marža tudi višja. 

2. Določit je potrebno minimalno število artiklov, da se lahko reče da je akcija. Primer: določena trgovina s pohištvom izda letak, da imajo akcijo, prideš 1 uro po odprtju pa povedo, da so že vse prodali. Pa ja pa kaj ste imeli 3 komade ali kaj ... po mojem je nezaslišano. Ali pa naj vsaj na letak napišejo število, ki imajo na zalogi. 

3. Akcijske artikle je potrebno imet na zalogi !!! Ponovno trgovina z pohištvom izda letak z akcijo, nakar želiš kupit to stvar pa ti rečejo, da moraš počakat kakšen mesec ali 2. Potem to ni akcija ampak znižana cena. 

Anti NWO | 15.05.2010 | 13:21
 
Ja nekaj bi morali vsekakor narediti, saj 100% in vec marza res ni normalna. Haloooo, pa sej trgovine ne proizvajajo nicesar, temvec samo prodajajo izdelek, kateri je bil ze veckrat predhodno obdavcen, itd... Vprasanje sploh zakaj placujemo povrhu vsega ze DDV, saj so ze delavci in transport, posta, itd... preplacali DDV.
Tipsy | 20.05.2010 | 11:27
 
DDV na osnovna živila npr. kruh, mleko, otroška hrana, ... bi moral biti 0%, max marža pa tudi določena.