Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dodatek k plači na neugoden delovni čas

5798 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Vse več podjetij izkorišča svoje zaposlene, kar se tiče delovnega časa. Predvsem trgovine in številna druga podjetja zahtevajo delo popoldne, ob sobotah, nedeljah, celo praznikih. Podjetja tako na račun zaposlenih, ki žrtvujejo svoje zasebno življenje, kujejo velike dobičke, medtem ko zaposleni ostajajo na minimalnih plačah z nekimi smešnimi dodatki. Kaj pomaga zaposlenemu, da je prost sredi tedna in dela takrat ko so javne ustanove (šole in vrtci) zaprte?

Predlagam, da na ravni zakona uredite obvezen dodatek na delo ob neugodnem delovnem času. Ugoden delovni čas bi recimo bil od ponedeljka do petka od 6.-16. ure, ves ostali čas pa bi bil obravnavan kot neugoden. Dodatek bi moral biti precej visok, da bi tisti ki dela takrat ko nihče noče, tudi dobro zaslužil.

14 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Rožmarin 25 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


31. 5. 2016

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 - popr. in 47/15- ZZSDT, v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) kot splošen predpis na področju delovnih razmerij določa vrsto plačil, osnovno plačo, delovno uspešnost, dodatke in višino dodatkov v členih od 126. do vključno 129. V skladu z drugim odstavkom 126. člena je plača sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Dodatki se določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo, delo na praznike in dela proste dneve po zakonu (tretji odstavek 127. člena ZDR-1) in so začasne narave. V skladu s četrtim odstavkom 127. člena ZDR-1 se lahko višina dodatkov iz tretjega odstavka 127. člena ZDR-1 v kolektivni pogodbi določi v nominalnem znesku ali v odstotku od osnovne plače za polni delovni čas oziroma ustrezne ume postavke. Na podlagi prvega odstavka 128. člena ZDR-1 delavcu pripadajo dodatki za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa: za nočno delo, za nadurno delo, za delo v nedeljo, za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Višina dodatkov iz prvega odstavka 128. člena ZDR-1 se določi s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti (drugi odstavek 128. člena ZDR-1). Dodatek za delo v nedeljo in dodatek za delo na dela proste dneve po zakonu se med seboj izključujeta (tretji odstavek 128. člena ZDR-1). Dodatki se obračunavajo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada (četrti odstavek 128. člena ZDR-1).

V ZDR-1 so že urejeni dodatki, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, ki je objektivno neugoden.

Neugoden delovni čas oziroma dodatek za "neugoden delovni čas" je nedoločen pravni pojem, ki mu je potrebno v vsakem posamičnem primeru dati pravi pomen z ugotovitvijo konkretnih (relevantnih) okoliščin. Kdaj oziroma katere ure v dnevu se štejejo za neugoden delovni čas bi bilo potrebno ugotavljati upoštevaje potrebe delodajalca, delovni proces in naravo dela ter na drugi strani interese in potrebe posameznika. (Ne)ugoden delovni čas je relativen pojem, katerega pomen se razlikuje pri delavcih in delodajalcih (delovnem procesu, naravi dela, itd.). Glede na to, da je ZDR-1 splošen delovnopravni predpis, ki določa delovna razmerja delavcev v zasebnem sektorju, pa tudi delovna razmerja delavcev v javnem sektorju, v kolikor ni za te s posebnim zakonom (Zakonom o javnih uslužbencih) drugače določeno, ne glede na dejavnost, vsebino in naravo dela ter delovni proces delodajalca, v njem ne bi bilo primerno določiti dodatka za neugoden delovni čas.

Priloge:

Komentarji