Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Absolutna pravica do pouka?

3059 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam:

v nekaj 10 letih se je v šolstvu spremenilo veliko. Na eni strani odnos do učitelja oziroma ustvarjanje zakonskega mehanizma s katerim je dobesodno mogoče njegovo avtonomnost, avtoriteto, kredibilnost ... zrušiti oziorma izničiti do mere, ko postaja vprašanje ali s takim odnosom že posegamo v njegovo osebnostno dostojanstvo (vsekakor s tem vplivamo na kvaliteto pouka), na drugi strani pa s tem, ko je otroku omogočeno, da med poukom lahko nesankcionirano počne že skoraj vse kar s poukom ni povezano samo za to, ker nekje piše da IMA PRAVICO DO POUKA, kršimo pravico do pouka tistim, ki si ga kavalitetnega želijo. Torej od kod do kod pravica ali nepravica nekoga do dobrega pouka?

Poznam rešitev: dajmo možnost šoli, da v primeru "pretiranega" motenja pouka lahko problematičnega otroka dejansko odstrani iz razreda, s čemer omogoči drugim učencem pouk bolj kvaliteten, hkrati pa bi to omogočilo učiteljem vnovično uveljavljanje vsega tistega, kar smo mu nekoč že pripisovali - ugled.

O teh stvareh se pogovarjamo že več kot 20 let, pa vendar nihče v tej zvezi nima dovolj "jajc" da bi nekaj v tej zvezi ukrenil. Je pa vedno tako, dokler nekdo sredi pouka ne udari otroka pravih staršev, se ne bo zgodilo nič, ko bo, potem bo prišla tudi volja do sprememb. V ZDA poznajo celo sistem suspenza ... mogoče preveč skrajno, pa vendar bi se lahko našla tudi milejša oblika.

Pred cca. 10 leti je dr. Zver, minister za šolstvo, tega ne bom pozabil, govoril, učiteljem je treba vrniti ugled itd. A ni naredil ničesar, kakor ni naredil ničesar naslednji minister in naslednji - to je RS. In tudi moj predlog bo ponovno ostal le predlog.

Lp

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR janči 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 5. 2016

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zakon o osnovni šoli v 50. členu določa, da ima učenec pravico obiskovati pouk in se udeleževati drugih dejavnosti, ki jih organizira šola. Zakon pa šoli obenem daje pravno podlago, da lahko učencu občasno zagotovi doseganje ciljev izobraževanja tudi v drugih oblikah organiziranega dela z učenci z namenom, da se učencem zagotovi varnost in nemoten pouk. S tem je podana možnost, da šola v posameznih situacijah lahko za posameznega učenca organizira pouk in druge dejavnosti tako, da začasno ni prisoten pri pouku z ostalimi učenci, in s tem poskrbi za varnost drugih učencev in nemoten pouk.

Glede zagotavljanja varnosti pa mora šola ta segment formalno urediti tudi v svojih notranjih aktih, in sicer v vzgojnem načrtu, pravilih šolskega reda in hišnem redu.

V primeru vzgojne problematike Zakon o osnovni šoli v 54. členu dopušča tudi možnost prešolanja na drugo šolo (v soglasju s starši, pod posebnimi pogoji pa tudi brez soglasja staršev). Gre za primere, ko kršitve učenca ogrožajo življenje, zdravje oziroma varnost drugih ali če kljub vzgojnemu ukrepanju onemogoča nemoteno izvajanje pouka ali drugih šolskih dejavnosti. V tem primeru si šola pridobi tudi mnenje drugih inštitucij (centra za socialno delo), na podlagi vseh ugotovljenih dejstev in okoliščin pa lahko izda upravno odločbo o prešolanju.

Priloge:

Komentarji